logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wykonywanie PCB metodą termotransferu bez papieru kredowego - alternatywy?

marcinkuf 11 Gru 2014 21:14 1320 7
REKLAMA
  • #1 14214097
    marcinkuf
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Chce zrobic swoja pierwsza plytke pcb ta metoda ale nie mam dostepu do drukarki laserowej a w punkcie ksero nie maja papieru kredowego. Facet kazal mi przyniesc swoj. Obeszlem wszystkie hurtownie w miescie ale nie znalazlem papieru kredowego oprocz jednej gdzie byla cala ryza ale za 20zl tylko po co mi tyle. Slyszalem ze mozna uzyc papieru fotograficznego. Ale czy sie da? Jakiego uzyc? I wogole kto probowal niech podzieli sie wrazeniami.

Z gory dziekuje i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 14214139
    Kuniarz
    Moderator Projektowanie
    Ocena: 825
    Ja robiłem kiedyś na papierze foto, ale teraz wiem, że to był błąd - trudniej zmyć to z płytki, zostaje więcej śmieci. Miałem metodę sprawdzoną - czyściłem płytkę w wodzie z octem - papier w końcu schodził.
    Poszukaj jeszcze raz po DOBRYCH papierniczych, ja z rok temu kupiłem taką małą paczuszkę zwykłego papieru kredowego, 100 kartek za 9,90 PLN. To naprawdę da się kupić. Efekt lepszy od fotograficznego. Polecam.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #4 14214162
    gerdowski
    Poziom 23  
    Ocena: 171
    Wydrukuj, zrób ksero na folii. Ja tak robię i wychodzi super
  • REKLAMA
  • #5 14214180
    marcinkuf
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Na jakiej folii dokladnie?

Dodano po 18 [minuty]:

W moim miescie sa tylko dwie hurtownie warte uwagi a nie chce wydawac 20zl na cala ryze papieru ktory moze nie byc najlepszej jakosci inna gramatura itp.
  • #6 14214900
    gerdowski
    Poziom 23  
    Ocena: 171
    Są u ciebie punkty ksero? Jak tak to powiedz, że chcesz ksero na folii do prezentacji na rzutniku.
  • REKLAMA
  • #7 14215640
    MastrPlastr
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Na allegro sprzedają po kilka sztuk, z najtańszą przesyłką wychodzi poniżej 5PLN, jeśli szkoda Ci wydać 20PLN
  • #8 14216595
    zuba1
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Ja wykorzystuje w tym celu stare gazety typu victor gimnazjalista albo elektronika dla wszystkich. Efekty całkiem fajne. tylko że mogą ci tego nie przyjąć.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje alternatyw dla papieru kredowego do druku PCB metodą termotransferu, ponieważ nie ma dostępu do drukarki laserowej ani odpowiedniego papieru w punktach ksero. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, takie jak użycie papieru fotograficznego, folii do prezentacji, a także starych gazet. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, wskazując, że papier fotograficzny może być trudniejszy do usunięcia z płytki, a lepsze efekty uzyskuje się przy użyciu papieru kredowego. Wskazówki dotyczą także zakupu papieru w mniejszych ilościach przez internet.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA