logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy odczyt HD Tune wskazuje na konieczność wymiany dysku w laptopie?

at202 11 Gru 2014 23:37 1329 8
  • #1 14214644
    at202
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam kolegów
    Czy mógłby ktoś ze speców rzucić okiem na odczyt HD Tune ?
    Bo nie wiem czy mam zamawiać nowy dysk do laptopa.

Z góry dziękuję
    Pozdrawiam
  • #3 14214665
    at202
    Poziom 11  
    Radu23 dzięki za szybką odpowiedź.
    Wczoraj była 1 czerwona krateczka na Error Scan.
    Dziś przeleciałem dysk HDD Regeneratorem i naprawił 2 bad sectory.
    Po ponownym wolnym przeskanowaniu zero błędów w HD Tune.

Jeszcze jedna sprawa , podczas sprawdzania błędów w HD Tune temperatura dysku czasem dochodzi do 57-58 stopni co chyba nie jest rzeczą normalną...
  • #4 14214675
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1730
    at202 napisał:
    Dziś przeleciałem dysk HDD Regeneratorem

Nie używaj więcej tego programu-taka koleżeńska rada.
    at202 napisał:
    Jeszcze jedna sprawa , podczas sprawdzania błędów w HD Tune temperatura dysku czasem dochodzi do 57-58 stopni co chyba nie jest rzeczą normalną

Jaka jest temp. dysku przy normalnej pracy?
  • #5 14214679
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1132
    58 stopni to zdecydowanie za dużo. Należy obniżyć do co najmniej 45 stopni. Jeśli to w laptopie to powinien być lepiej chłodzony, lub ma kłopoty z chłodzeniem. Cały czas jak kolega wspomniał monitoruj atrybut 01, gdyż dla dysków WD powinien wynosić 0. Sprawdziłbym go za pomocą skanu powierzchni w MHDD jeszcze, bo HDDRegenerator potrafi uszkodzić dysk a nie naprawić.
  • #6 14214689
    at202
    Poziom 11  
    Podczas pracy ma około 50-54 stopni.
    Gdy nic nie jest robione to 46-48 stopni.

Sciągnąłem właśnie ten MHDD 4.6 iso i będę zaraz robi boot'owalnego pendrive.

Niestety ale ani ISO to USB ani Rufus nie chce zrobić boot'owalnego pendrive :/
  • #8 14217424
    at202
    Poziom 11  
    Wczoraj próbowałem zrobić tego pena bootowalnego, niestety coś się stało z pendrive i nie można go sformatować teraz. Dziwne bo w HD Tune pokazuje ze Pen ma 2 GB i normalnie sprawdza jego sektory natomiast ani po Win XP ani pod Win 7 nie widzi pena i każe formatować i a sformatować się nie da tak w kółko.

Wracając do dysku to wczoraj podczas przenoszenia danych z zewnętrznego na ten w laptopie osiągał temperatury 57-58 stopni. Wentylacja jest OK, wszystko przedmuchane i przeczyszczone a jedna się grzeje i to bardzo.

Wczoraj jeszcze podczas przenoszenia danych pojawił sie Blue Screen.
    Pojawiał się także ten sam wcześniej zanim zabrałem się za diagnostykę.

Więc teraz nie wiem czy ten Bluescreen wywala od temperatury , czy od czegoś innego

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o interpretację wyników z programu HD Tune, zastanawiając się nad koniecznością wymiany dysku w laptopie. Odpowiedzi wskazują, że dysk jest w porządku, ale należy monitorować parametr (01) oraz temperaturę, która osiąga 57-58 stopni, co jest zbyt wysokie. Użytkownik napotkał problemy z bad sektorami, które udało się naprawić, ale pojawiły się również błędy systemowe (Blue Screen) podczas przenoszenia danych. Sugerowane jest użycie programu MHDD do dalszej diagnostyki oraz monitorowanie temperatury dysku, aby uniknąć przegrzewania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA