logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

hdd w nowym laptopie - airflow temperature failure, hdtune sugeruje wymiane

nswspider 11 Lis 2018 13:19 3348 33
Najlepsze odpowiedzi

Czy nowy laptop z dyskiem HDD, na którym HD Tune pokazuje sugestię wymiany i pojawiają się błędy dostępu do plików, ma uszkodzony dysk?

Dysk nie wygląda na uszkodzony; w SMART/HDTune problem został oceniony jako informacyjny a nie awaria nośnika [#17552032] Zwrócono też uwagę, że maksymalna zanotowana temperatura dysku wynosiła ok. 55°C, czyli to już granica dla standardowych HDD, więc warto pilnować chłodzenia [#17551918][#17552173] Bardziej prawdopodobne jest zbyt agresywne zarządzanie energią APM i częste parkowanie głowic; przy takich ustawieniach dyski WD/Hitachi potrafią nabić setki tysięcy cykli, a rozwiązaniem jest wyłączenie APM albo ustawienie dłuższego timeoutu, np. 300 s, narzędziami typu WDIDLE3, hdparm lub QuietHDD [#17556895][#17557925] Jeden z forumowiczów zauważył też, że ten problem jest raczej mniej groźny dla samego dysku niż dla błędów niedostępności plików [#17554659]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 17551903
    nswspider
    Poziom 6  
    Witajcie,
    4 dni temu kupiłem laptopa z dyskiem ssd ale też z hdd 1TB.
    Podczas pracy w Affinity Photo crashuje mi program bez żadnego komunikatu.
    W plikach dziennika windows nie może odnaleźć dostępu do pliku....(screen).
    Ściagnąłem trial hd tune i podczas badania ssd jest ok, ale przy badaniu hdd w zakładce disk monitor, crashuje hd tune.
    W zakładce health wyskakuje sugestia wymiany dysku na nowy.

Ściągnąłem HWinfo i tam wszystko z dyskiem ok.

Mam 14 dni na zwrot laptopa, mam możliwosc reklamacji, ale skoro coś na starcie jest nie tak to wolałbym zwrócić.
    Pytanie tylko czy jesteście w stanie powiedzieć coś na ten temat na podstawie załączonych screenów?
    Czy faktycznie dysk może być walnięty?
    hdd w nowym laptopie - airflow temperature failure, hdtune sugeruje wymiane hdd w nowym laptopie - airflow temperature failure, hdtune sugeruje wymiane

Do moderatora: poprawiłem wszystko co było do poprawienia, mimo to dalej wyskakuje komunikat o niedbałej pisowni, staram się . Nie jestem polonistą tylko fizolem, nie wiem gdzie jeszcze jest błąd? Przecież nie chodzi o słowa "crashuje"?
  • Pomocny post
    #2 17551912
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2777
    SMART z Crystal Disk Info wrzuć.
  • Pomocny post
    #3 17551918
    helmud7543
    Poziom 43  
    Ocena: 1564
    Pokaż fragmenty SMART które nie są pokazane. Na pewno dysk się przegrzał (najwyższa zanotowana temperatura, jak dobrze wyliczyłem, to 55 stopni C i to jest granica dla standardowych dysków). Jest problem z chłodzeniem dysku, coś więcej da się powiedzieć jak pokażesz pozostałe parametry.
  • #4 17551951
    nswspider
    Poziom 6  
    dzieki Panowie za odpowiedzi, mam nadzieje ze chodzi o to,
    dorzycam calosc z hdtune i z crystaldiskinfo
    hdd w nowym laptopie - airflow temperature failure, hdtune sugeruje wymiane hdd w nowym laptopie - airflow temperature failure, hdtune sugeruje wymiane hdd w nowym laptopie - airflow temperature failure, hdtune sugeruje wymiane
  • Pomocny post
    #5 17552032
    mati211p
    Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 1133
    Dysk ok, nie wiem po co został ustawiony próg dla atrybutu informacyjnego, ale ok. Mała taka rada, ostrożniej z laptopem, dopiero co 66 godzin pracy a już BF liczy.
  • #6 17552040
    nswspider
    Poziom 6  
    Nie mam pojęcia kto to ustawił ale napewno nie ja, nawet nie wiem co to jest (można to wyłączyć? czy lepiej nie? )

Co do ostrożniej z laptopem. U mnie jest traktowany jak jajko, mam podstawkę pod niego i jedyny ruch jaki ma to jak biorę ze stolika na kolana,
    wcześniej był na "profesjonalnej linii montażowej" (jak to sami nazwali) w x-kom gdzie przerzucali system z hdd na dokupiony przeze mnie ssd, może tam coś się działo, tego nie wiem.

Czyli rozumiem ze nie mam powodów do stresu? Nie muszę oddawać kompa ani jego reklamować?
  • Pomocny post
    #7 17552173
    mati211p
    Nie. Kontroluj tylko temperaturę dysku, bo ten przekroczony atrybut może świadczyć o tym, że przekroczyła kiedyś temperatura dysku 50 stopni.
  • #8 17552242
    nswspider
    Poziom 6  
    Bedę sprawdzał, mam jeszcze chyba 10 dni na oddanie go w razie czego, albo 2 lata gwarancji. Dzięki wielkie za opinie.
  • Pomocny post
    #9 17552472
    pidar
    Poziom 43  
    Ocena: 3586
    nswspider napisał:
    podczas pracy w affinity photo crashuje mi program bez zadnego komunikatu.

Poobserwuj jeszcze jaki będzie przyrost wartości tego parametru przez najbliższe 3-4 dni (praca z laptopem):

S.M.A.R.T. Vision
    http://www.cdrinfo.pl/download/340093100
    http://dyski.cdrinfo.pl/artykuly/smart/strona3.php
  • #10 17552610
    nswspider
    Poziom 6  
    Teraz jest 3012, a minęło może 4-5h, to dużo? Przez najbliższe dni pracuję i nie będę miał dużo czasu na testy, 2-3h dziennie urwę może. Co to za parametr?
  • Pomocny post
    #11 17552612
    mati211p
    Pewnie masz włączone oszczędzanie energii lub wyłączanie dysku gdy nieużywany.
  • #12 17552642
    nswspider
    Poziom 6  
    nie bardzo wiem gdzie to sprawdzic i czy to zle jesli byloby wlaczone?
  • Pomocny post
    #13 17552647
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15519
    W Ustawieniach systemu - Profile zasilania...
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 17552656
    nswspider
    Poziom 6  
    Zasilanie bateryjne - wyłączenie dysku po 30 min, podłączony do sieci - nigdy
    oszczędzanie energii nie jest włączone.

Dodano po 1 [godziny] 58 [minuty]:

Poczytałem trochę o load cycle count, ale nie mogę znaleźć informacji czy:
    -lepiej żeby ta głowica częściej parkowała, czy nie?
    -przeciętny producent daje gwarancje na ok 600 000 parkowań, u mnie jest 3115 w niecałe 70 godzin pracy dysku od nowości, chyba sporo.
    -powinienem coś z tym zrobić? Jeśli tak to co?

Podpowie ktoś kumaty? Z góry dzięki
  • #15 17553015
    mati211p
    Sprawdź możliwości regulacji APM w dysku jeśli chcesz zmniejszyć liczbę parkowań głowicy.
  • #16 17553107
    nswspider
    Poziom 6  
    Jestem zielony w tej kwestii. Brzmi to skomplikowanie i nie chciałbym nic uszkodzić. Czy mógłbyś mnie nakierować gdzie to mogę zrobić w Windows 10 oraz jakie wartości powinienem ustawić żeby było bezpiecznie?
  • Pomocny post
    #17 17553124
    pidar
    Poziom 43  
    Pokaż najpierw ustawienia:
  • #18 17553148
    nswspider
    Poziom 6  
    Proszę:
    hdd w nowym laptopie - airflow temperature failure, hdtune sugeruje wymiane hdd w nowym laptopie - airflow temperature failure, hdtune sugeruje wymiane hdd w nowym laptopie - airflow temperature failure, hdtune sugeruje wymiane

Wychodzi około 900 parkowań w 8 godzin, trochę sporo. hdd w nowym laptopie - airflow temperature failure, hdtune sugeruje wymiane
  • #19 17553170
    mati211p
    APM ustaw na 255. To jednak rozwiązanie czasowe, bo do ponownego uruchomienia komputera. Musiałby CDI uruchamiać się ze startem systemu. Dla Intela podają tu Wyłączenie APM, ale nie wiem jaki masz sprzęt.
  • #20 17553180
    pidar
    Poziom 43  
    To jeszcze połowo z tego i 'Włącz". :idea:
    Nie sugeruj się tym że powyżej dałem na automatycznie, tego już nie włączaj.
  • #21 17553225
    nswspider
    Poziom 6  
    mati211p napisał:
    APM ustaw na 255. To jednak rozwiązanie czasowe, bo do ponownego uruchomienia komputera. Musiałby CDI uruchamiać się ze startem systemu. Dla Intela podają tu Wyłączenie APM, ale nie wiem jaki masz sprzęt.

Mam Intel i7-8750h. Czy wyłączając APM zgodnie z instrukcją z linku, nie narobię sobie biedy?

pidar napisał:
    To jeszcze połowo z tego i 'Włącz". :idea:
    Nie sugeruj się tym że powyżej dałem na automatycznie, tego już nie włączaj.

Ustawiłem tak, dalej cyferki lecą do góry, nic się nie zmieniło. Te 80 godzin ze screena to jest z włączoną funkcją APM
  • #22 17553238
    mati211p
    Jak masz Intel możesz spróbować dodać ten wpis w rejestrze. Nie testowałem to nie powiem czy działa i czy coś się nie uszkodzi. Niemniej jednak ustawienie w CDI działa do czasu gdy CDI jest włączony bądź też do czasu ponownego uruchomienia PC. Tak więc, by utrzymać ustawienia musiałbyś ze startem włączać CDI, co wydaje się trochę przeszkadzać gdy będzie startował po uruchomieniu PC.
  • #23 17553248
    nswspider
    Poziom 6  
    Może lepiej oddać w diabły ten laptop, dopóki nie jest jeszcze za późno? Dostanę zwrot pieniędzy i będę mógł kupić inny egzemplarz lub zupełnie inny model?
    Albo może zadzwonić do supportu HP i dopytać o szczegóły?
    Co byście zrobili na moim miejscu?
  • #25 17554344
    nswspider
    Poziom 6  
    Tylko czy wyłączenie będzie dobre dla dysku? komputer ma 5 dni, jest na gwarancji a nawet więcej, mogę go zwrócić o ile jest to poważny błąd. Na chwilę obecną wychodzi średnia ok 700 parkowań na dobę co daje blisko 3 lata do 600 000 parkowań niby przewidzianych gwarancją. Fakt tylko taki że gwarancje mam czasową na 24 miesiące. Gdybyście nie zwrócili mi na to uwagi, nawet bym nie wiedział że coś może być nie tak, a teraz obserwuję, nasłuchuję, czytam, szperam..wiem że nikt za mnie tej decyzji nie podejmie (czy zostawić jak jest czy oddać laptop) ale gdybyście mi napisali co zrobilibyście na moim miejscu, byłoby mi łatwiej.
    Pytam Was bo jesteście specami w tej dziedzinie i lepiej wiecie czy to pierdoła i nie zawracać sobie tym głowy czy poważna sprawa.
  • #26 17554659
    mati211p
    Problem jest raczej mniej szkodliwy dla dysku aniżeli dla problemu jaki u Ciebie występuje z niedostępnością plików. Trzeba by sprawdzić, czy po wyłączeniu APM te błędy też będą się pojawiać.
  • #27 17555386
    nswspider
    Poziom 6  
    Czy całkowite wyłączenie APM jest niebezpieczne? czy mogę to zrobić według instrukcji 2 maile wyżej? Czy można to później bez problemu włączyć?
  • #28 17555415
    mati211p
    Skoro masz możliwość operowania tą funkcją to znaczy że możesz ją ponownie włączyć.
  • Pomocny post
    #29 17556895
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8270
    nswspider napisał:
    Czy całkowite wyłączenie APM jest niebezpieczne?

Nie jest niebezpieczne.
    Dużo dysków WD ma ustawione bardzo agresywne zarządzanie energią (parkują głowice po 8 sekundach bezczynności, niektóre nawet po czterech). Te dyski po kilku tysiącach godzin mają już licznik parkowań na poziomie kilkuset tysięcy operacji. Często spotykałem zmasakrowane operacjami parkowania dyski.

We wszystkich przypadkach, jeśli dysk się jeszcze nadawał do użytkowania, wyłączałem zupełnie parkowanie, albo ustawiałem rozsądniejszy czas, czyli na przykład 300 sekund. Nowe dyski, którym ustawiłem 300 sekund lub nieskończoność działały bez zastrzeżeń. Jestem w stanie zaryzykować stwierdzenie, że częste parkowanie (timeout 4, 8 sekund) jest gorszy dla dysku niż brak jakiegokolwiek parkowania.

W innych dyskach również wyłączałem automatyczne parkowanie, ale oprócz WD były to głównie dyski Seagate. W Hitachi nie wyłączałem, bo rzadko mam z nimi do czynienia, ale również bez skrupułów bym wyłączył, gdyby w ciągu kilkudziesięciu godzin dysk wykonał już ponad 1000 zbędnych operacji parkowania.
  • Pomocny post
    #30 17557061
    pidar
    Poziom 43  
    Spoiler:
    "Reliability

Load/Unload cycles

600,000"

Seria 7K1000 -> nie wiem nawet czy aktualizują firmware do tego :?:

Aktualnie dostępne narzędzie diagnostyczne jest bardzo "skromne" i "stare" dla tego dysku:
    https://www.westerndigital.com/content/dam/we...eckDriveFitness/WinDFTInstallandUserGuide.pdf
    Załączniki:
    • HGST Drive Fitness Test v0.95.zip (2.27 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił laptopa z dyskiem SSD i HDD 1TB, który powoduje awarie programu Affinity Photo oraz błędy dostępu do plików. Testy HD Tune wskazują na problemy z HDD, sugerując jego wymianę. Użytkownik otrzymuje porady dotyczące monitorowania temperatury dysku oraz parkowania głowicy. Wskazano, że wysoka temperatura (do 55°C) może być przyczyną problemów, a także że zbyt częste parkowanie głowicy może prowadzić do uszkodzeń. Użytkownik rozważa zwrot laptopa, ale otrzymuje informacje, że problem może być mniej poważny, a wyłączenie funkcji APM może pomóc. Wskazano również na możliwość użycia narzędzi takich jak HD Tune, CrystalDiskInfo oraz QuietHDD do zarządzania ustawieniami dysku.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA