-psiak- napisał: trol.six napisał: Przecież napisałem że nie każde. Myśle że potrafisz czytać ze zrozumieniem.
Podany przez ciebie kod też nie w każdym standardzie się skompiluje (dla standardu sprzed ANSI - niepoprawna deklaracja funkcji), ale nie bierzmy pod uwagę rzeczy wymarłych.
Zawsze możesz się podzielić spostrzeżeniami na temat kodu. Od tego jest forum.
-psiak- napisał:
trol.six napisał: Moim zdaniem strasznie nieczytelne.
Nie zauważyłem że kolega używa typu unsigned int. W takim przypadku, funkcja jest liczona poprawnie.
Jeszcze jeden ekspert który jeszcze ne potrafi poprawnie przeczytać jednego wierszu kodu ale już wie co jest nieczytelne!
Nie uważam się za eksperta. I w ogóle wycieczki osobiste mnie nie interesują.
Zarzuca mi kolega nieumiejętność zrozumienia kodu, to wytłumaczyłem koledze skąd się one wzięły.
Swój post poprawiałem jak kolega pisał swój. W tej przeglądarce naprawdę się zlało w jedno
Może co najwyżej odesłać mnie kolega do okulisty. Ale bylem. Okulary nosze
-psiak- napisał:
Powiem ci co jest nieczytelne:
Zaloguj się, aby zobaczyć kod
... oraz kompletny brak formatowania kodu.
Jeśli chodzi o wcięcia to są w moim oryginalnym poście. Przynajmniej moja przeglądarka to ma:
Nie stosuje wcięć po funkcji. To fakt.
Oto zrzut:
"din" od "datainput"
Oczywiście, można ten kod zmodyfikować i to w bardziej znaczący sposób.
-psiak- napisał:
No i jako gwóźdź do trumny ...
Czy naprawdę uważasz że kod napisany w 14 wierszach może być czytelniejszy od zapisanego w jednym wierszu?
Jeżeli tak uważasz to na 100% nie brałeś udziału w większych projektach.
Poza tym: - ilość błędów w kodzie jest zawsze proporcjonalna ilości wierszy,
więc zawsze wybieraj jeden wiersz zamiast 14-tu.
Też kiedyś pisałem długie jednolinijkowce. Bo to zawsze szkoda klepnąć ENTER po opcjach pętli. Jednak przestałem.
Tak, szybciej i lepiej mi się przegląda taki kod, z mniejszą ilością zmiennych w linijce. Za to posiadający więcej linijek. Stosuje często puste linie. Tak sporo kodu widziałem, pisanych przez różnych ludzi.
Każdy kod ma określone cechy. Sam zastosowałem void* aby potem tego nie robić rzutowania podczas wywołania funkcji. A przecież, w prostym programie nie potrzeba nawet tworzyć funkcji.