logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie kuchni elektrycznej z płytą ceramiczną do instalacji dwużyłowej

bat1 12 Gru 2014 18:35 2292 12
  • #1 14216577
    bat1
    Poziom 10  
    Ocena: 62
    Witam, chciałem się dowiedzieć, czy do dwużyłowej instalacji jednofazowej można podłączyć kuchnię elektryczna z płytą ceramiczną, producent twierdzi że można, tylko ja nie wiem co z przewodem żółto zielonym którego nie mam, schemat podłączenia na stronie, proszę o pomoc, pozdrawiam.
    data.amica.com.pl/files/pubs/instrukcje/IOAK-2109.pdf
  • #2 14216625
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 510
    Kuchnia ma 9,2 kW mocy. Aby działała na 1 fazie potrzebne jest zabezpieczenie o odpowiednio dużym prądzie znamionowym i odpowiedni przewód. Standardowo spotykane 16 A nie wystarczy. A co zrobić z przewodem żółto-zielonym zależy od układu sieci, którego kolega nie podał.
  • #3 14216634
    maystero
    Poziom 24  
    Ocena: 204
    Podłącz fazowy i neutralny. Ochronny zostaw w spokoju. Jakie mieszkanie posiadasz? Blok? Dom jednorodzinny? Ile lat ma instalacja?

Moderowany przez kkas12:

3.1.11. Zabronione jest publikowanie wpisów nie zawierających merytorycznej treści, zawierających szkodliwe porady, porady nie będące próbą rozwiązania problemu oraz publikowanie identycznych wpisów następujących po sobie lub powtarzających informacje ujęte w toku dyskusji.

A na stronie 14 producent wyraźnie pisze Uwaga! W przypadku każdego z połączeń przewód ochronny musi być połączony z zaciskiem PE
    Ostrzeżenie nr 1.

• #5 14217007
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6646
    bat1 napisał:
    rzecz dotyczy domu z lat 70, gdzie jest instalacja dwużyłowa jak dobrze pamiętam jeszcze aluminiowa, jakie jest zabezpieczenie napisze jutro bo nie mogę teraz sprawdzić

Nie musisz się trudzić.
    Do 9,2kW na jednej fazie potrzeba zabezpieczenia o prądzie 40A (słownie czterdzieści amperów).
    Przy takim prądzie aluminiowe "druciki" z lat 70-tych wyparowują, przestają istnieć razem z całą chałupą.
  • #6 14217260
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 14217597
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4288
    bat1 napisał:
    dziękuje za zainteresowanie, rzecz dotyczy domu z lat 70, gdzie jest instalacja dwużyłowa jak dobrze pamiętam jeszcze aluminiowa, jakie jest zabezpieczenie napisze jutro bo nie mogę teraz sprawdzić

Wybij sobie z głowy zastosowanie tej (i każdej innej) płyty grzewczej przy takiej instalacji.
  • #8 14217876
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 14236058
    grubs
    Poziom 32  
    Ocena: 312
    bat1 napisał:
    Witam, chciałem się dowiedzieć, czy do dwużyłowej instalacji jednofazowej można podłączyć kuchnię elektryczna z płytą ceramiczną, producent twierdzi że można,

W którym miejscu producent tak twierdzi?
    Coś chyba przeoczyłeś.

Podłączenie kuchni elektrycznej z płytą ceramiczną do instalacji dwużyłowej
  • #10 14256611
    viera
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Zamierzam kupić kuchnie z płytą grzewczą/indukcyjną na siłę.zabezpieczenie główne w budynku to 25A ,jaki kabel powinien być zainstalowany do zasilania tej kuchni,zapewne będzie to kuchnia firmy Amica z płytą indukcyjną i piekarnikiem,z tego co wiem pobór max to około 8kW, i chcę aby zasilanie tej kuchni spełniało zapotrzebowanie na maxa a nie tylko na 50 procent .Obawiam się aby nie zainstalowano mi przewodów które będą nie wydajne czyli o małych przekrojach.Jak się tego ustrzec. :|
  • #11 14256679
    grubs
    Poziom 32  
    Ocena: 312
    Powyżej masz fragment instrukcji do płyty którą podał kolega i zalecane przewody jakie należy zastosować w zależności od sposobu podłączenia. Oczywiście reszta instalacji też powinna być dostosowana.
  • #12 14256690
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4288
    grubs napisał:
    Powyżej masz fragment instrukcji do płyty którą podał kolega i zalecane przewody jakie należy zastosować w zależności od sposobu podłączenia. Oczywiście reszta instalacji też powinna być dostosowana.

Nie do końca. To co czytamy w załączniku dotyczy przewodu przyłączeniowego, czyli od puszki do urządzenia.
    Obwód zasilający od zabezpieczeń w rozdzielnicy do puszki to co innego.
  • #13 14257864
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 510
    viera napisał:
    ,zapewne będzie to kuchnia firmy Amica z płytą indukcyjną i piekarnikiem,z tego co wiem pobór max to około 8kW, i chcę aby zasilanie tej kuchni spełniało zapotrzebowanie na maxa a nie tylko na 50 procent
    A przydział mocy to pewnie 5 kW - ciężko będzie z niego zasilić kuchnię 8 kW na 100%...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość podłączenia kuchni elektrycznej z płytą ceramiczną do dwużyłowej instalacji jednofazowej. Odpowiedzi wskazują, że kuchnia o mocy 9,2 kW wymaga zabezpieczenia o prądzie 40A, co może być problematyczne w przypadku starszej instalacji aluminiowej z lat 70-tych. Wskazano, że niezbędne jest odpowiednie zabezpieczenie oraz przewody o odpowiednim przekroju, a także że nie należy ignorować przewodu ochronnego (żółto-zielonego). Użytkownicy podkreślają, że podłączenie takiej kuchni do dwużyłowej instalacji jest niebezpieczne i niewskazane. Dodatkowo, pojawiły się pytania o przydział mocy oraz odpowiednie przewody do zasilania kuchni indukcyjnej, sugerując, że instalacja powinna być dostosowana do wymagań urządzenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA