logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

duze uzycie procesora w spoczynku i reserowanie komputera

pawel10912 13 Gru 2014 12:46 1005 9
REKLAMA
  • #1 14218315
    pawel10912
    Poziom 9  
    Od 3 dni mam taki problem, ze nagle po włączeniu komputera użycie procesora w spoczynku wzrosło do około 30% i czasami skacze do 70% (wcześniej było do około 10%). Gdy włącze przeglądarkę to utrzymuje się na poziomie 60-80%. Zazwyczaj po kilkunastu lub kilku minutach komputer się samoczynnie wyłącza z zasilania i można go włączyć po dopiero po kilku sekundach. Wykonałem format dysku z windowsem i problem nadal się utrzymywał po zainstalowaniu ponownie windowsa (windows 7). Mało tego nawet po zainstalowaniu windows na innym czystym dysku twardym bez instalowania żadnych sterowników problem nie zniknął i użycie procesora było takie samo. Komputer po zainstalowaniu windows po 5 minutach znowu się wyłączył.
    Procesor amd 4x 3ghz.
    Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14218322
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10454
    Zapewne przegrzany procesor.

Podaj temperatury.
  • #3 14218363
    pawel10912
    Poziom 9  
    Jakos nie moge wkleic zdjecia z hww monitor ale po wlaczeniu komputera byla temperatura na 4 rdzeniach po 74 stopnie a teraz po 5 minutach 90 stopni
  • REKLAMA
  • #4 14218373
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Tak jak napisalem wczesniej, przegrzany procesor.

Czy chlodzenie procesora jest sprawne, dobrze przylega i ma nalozona odpowiednia ilosc pasty termoprzewodzacej?
  • REKLAMA
  • #5 14218390
    pawel10912
    Poziom 9  
    Właśnie w tym się nie orientuje, ale zapytam kogoś i sprawdze to. W sumie to wiedziałem ze procesor się przegrzewa tylko nie wiem od czego. A tak wstępnie to wiadomo czy trzeba będzie wymienić procesor?
  • Pomocny post
    #6 14218402
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Predzej wymienic chlodzenie jak juz. Jednak nie bede zgadywal, po sprawdzeniu tego co podalem wszystko sie wyjasni.
  • REKLAMA
  • #7 14218445
    pawel10912
    Poziom 9  
    Chyba problem rozwiązany bo tydzień temu jak częściej komputer poluzowalem wiatrak chłodzący procesor i nie pokojarzylem faktów bo to stało się kilka dni przed wystąpieniem problemu. Teraz doczepilem wiatrak prawidłowo i prawdopodobnie o to chodziło i kolega mi powiedział ze mam chłodzenie wiatrakiem procesora, a nie pasta więc raczej problem rozwiązany ale jak nie będzie jeszcze działać to napisze.
  • Pomocny post
    #8 14218459
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Wentylator, a nie wiatrak.

Paste masz pomiedzy radiatorem, a procesorem. Chyba, ze sam to skladales albo z kolega, ktory ma porazajaca wiedze na ten temat to w takim przypadku faktycznie mozesz nie miec pasty co jest duzym bledem.
  • #9 14218478
    pawel10912
    Poziom 9  
    Znaczy się chyba mam paste, a kolega uczy się 2 rok informatyki więc ma wiedzę bardziej taka podstawową. Komputer składała mi firma. Niemniej jednak dziękuje za pomoc problem rozwiązany.
  • #10 14223546
    pawel10912
    Poziom 9  
    Znaczy się chyba mam paste a kolega uczy się 2 rok informatyki więc ma wiedzę bardziej taka podstawową. Komputer składała mi firma. Niemniej jednak dziękuje za pomoc problem rozwiązany.

Dodano po 23 [sekundy]:

Chyba problem rozwiązany bo tydzień temu jak częściej komputer poluzowalem wiatrak chłodzący procesor i nie pokojarzylem faktów bo to stało się kilka dni przed wystąpieniem problemu.teraz doczepilem wiatrak prawidłowo i prawdopodobnie o to chodziło i kolega mi powiedział ze mam chłodzenie wiatrakiem procesora a nie pasta więc raczej problem rozwiązany ale jak nie będzie jeszcze działać to napisze

Dodano po 5 [sekundy]:

Właśnie w tym się nie orientuje ale zapytam kogoś i sprawdze to.W sumie to wiedziałem ze procesor się przegrzewa tylko nie wiem od czego. A tak wstępnie to wiadomo czy trzeba będzie wymienić procesor?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z wysokim użyciem procesora w spoczynku, które wzrosło do 30-70%, co prowadziło do samoczynnego wyłączania się komputera. Po formacie dysku i reinstalacji systemu Windows 7 problem nie ustąpił, nawet na nowym dysku twardym. Użytkownik podejrzewał przegrzewanie procesora, co potwierdziły wysokie temperatury (90 stopni Celsjusza). Po sprawdzeniu chłodzenia i ponownym zamontowaniu wentylatora, problem został rozwiązany. Użytkownik zrozumiał, że kluczowe jest prawidłowe zamontowanie chłodzenia oraz użycie pasty termoprzewodzącej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA