logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer się włącza, ale nic się nie wyświetla

americkano 13 Gru 2014 12:59 837 5
REKLAMA
  • #1 14218342
    americkano
    Poziom 8  
    Witam,
    zmuszony jestem do założenia kolejnego tematu, gdyż mój problem różni się trochę od tych opisywanych wcześniej.
    Problem z nieładowaniem się systemu, czy z nie wyświetlaniem niczego na monitorze, pojawia się w 90% przypadkach po tym, jak bez żadnego ostrzeżenia, np podczas oglądania filmu, grania, czy czasami nawet bez włączenia żadnego programu na pulpicie, nagle komputer się zatnie, nie odpowiada na żadne Ctrl+Alt+Del, nie można ruszać myszką, diody na klawiaturze, np przy wciśnięciu NumLock nie odpowiadają, czasami zdarza się, gdy muzyka przed zacięciem była włączona, że jest odtwarzana jeszcze przez kilka minut. Jedynym ratunkiem jest w tym wypadku reset, po którym jak pisałem w 90% przypadków występuje ten sam problem, komputer odpala, słychać wszystkie wiatraki, jednak nic nie wyświetla się na monitorze, czasami dioda przy resecie świeci się stale na czerwono, czasami w ogóle. Czym może być spowodowana taka anomalia?

Poniżej specyfikacja:
    Pole Wartość
    Intel Pentium DualCPU E2220 2.40GHz
    Gigabyte GA-G31M-S2L
    NVIDIA GeForce 9500 GT 1GB
    Zasilacz Foxconn 350W
    RAM 2GB
    BIOS: Award Modular od Phoenix Technologies
  • REKLAMA
  • #2 14218362
    elessar87
    Poziom 33  
    Ocena: 88
    Stawiałbym na RAM. Jeśli masz więcej jak jedną kość to próbuj uruchomienia na każdej z osobna.
    Głośniczek systemowy wydaje jakieś dźwięki?
  • REKLAMA
  • #3 14218377
    americkano
    Poziom 8  
    Posiadam niestety tylko jedną kość, czyli sprawdzę na innej i dam znać, czy problem ustąpił. A co do głośniczka, to nie jestem do końca pewny, ale wydaje mi się, że nie wydaje żadnych dźwięków.
  • REKLAMA
  • #4 14218382
    elessar87
    Poziom 33  
    A jest w ogóle? Przy prawidłowym uruchamianiu komputera powinien wydawać pojedynczy dźwięk.
  • REKLAMA
  • #5 14218713
    americkano
    Poziom 8  
    Tak, jest. A czy to nie może być przypadkiem wina baterii na płycie głównej? Gdyż jakiś czas temu pewien informatyk naprawiał mi komputer i powiedział, że niedługo trzeba będzie ją wymienić, ale nie pamiętam już z jakiego powodu.
  • #6 14218775
    elessar87
    Poziom 33  
    Jeśli masz miernik możesz wyjąć baterię i sprawdzić napięcie. Tak czy inaczej powinieneś zresetować BIOS przed sprawdzaniem czegokolwiek innego.
REKLAMA