logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer się nie włącza, startuje na chwilę

Arior 13 Lip 2016 16:26 693 8
REKLAMA
  • #1 15805180
    Arior
    Poziom 2  
    Witam, mam pewien problem z komputerem mianowicie nie chce on się uruchomić. Wcześniej uruchamiał się lecz nic nie wyświetlało sie Na monitorze i bios nie "pikał". Grzebałem przy nim, posiadam nawet inny stary, rozbierałem je na części pierwsze, przekładałem części z jednej do drugiej, jedynie dysku twardego i pamięci ram nie zmieniałem, lecz nic to nie dało a wręcz przeciwnie. Teraz po kliknięciu włącznika chodzą wszystkie wiatraczki wentylatory ale po kilku sekundach wszystko się wyłącza.
    Co może być tego przyczyną?
  • REKLAMA
  • #2 15805191
    adrianoz
    Poziom 21  
    Ocena: 32
    Zasilacz jaki, może sprawdź go najpierw?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 15805292
    Arior
    Poziom 2  
    Podaje w załączniku zdjęcie nalepki informacyjnej na zasilaczu

Komputer się nie włącza, startuje na chwilę20160713_1..141.jpg (536.6 kB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

W jaki sposób sprawdzić ten zasilacz ? Co dokładnie w nim sprawdzić ?
  • #5 15805362
    PiotreckiXD
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    jesli masz miernik zewzyj kabelkiem styki zielony i obojetnie jakaś mase czyli czarny (najlepiej obok zielonego kabelka sa dwie) na kostce 24 pin do plyty głównej , zasilacz powinien sie wlaczyc bez kompa pssst odlacz wszystkie dyski karty i zasilanie od procesora oraz kostke 24 pin XD, i teraz sprawdzasz napiecia tak jak na obrazkach przykładając czarny przewod miernika do masy a czerwony pokolei do kolorowych kabelkow -zaznaczone na zdjeciu, oprocz czarnych bo to masa
    Komputer się nie włącza, startuje na chwilę

Dodano po 1 [minuty]:

mniej wiecej powinny byc takie napiecia podaj je

Dodano po 3 [minuty]:

to samo robisz z wybranym molexem przykladasz czarny do czarnego a czerwony do czerwonego i zoltego powinno byc w czerwonym 5v a w zóltym 12v
  • #6 15805372
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 614
    Arior napisał:
    Co może być tego przyczyną?

Wszystko i nic.

Na obecną chwilę nie podałeś minimum podstawowych danych aby odnieść się do Twojego problemu.

Arior napisał:
    W jaki sposób sprawdzić ten zasilacz

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

Zanim zaczniesz zresetuj bios do ustawień fabrycznych.
  • REKLAMA
  • #8 15805583
    Arior
    Poziom 2  
    Niestety na chwilę obecną nie posiadam miernika :/
    Jest to konieczne?

Podłączałem zielony do masy i zasilacz normalnie działa

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który nie uruchamia się poprawnie. Po włączeniu działają wentylatory, ale po kilku sekundach komputer się wyłącza. Wcześniej komputer nie wyświetlał obrazu na monitorze, a BIOS nie emitował sygnałów dźwiękowych. Użytkownik próbował wymieniać części, ale nie zmieniał dysku twardego ani pamięci RAM. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie zasilacza, który może dostarczać niewłaściwe napięcie. Rekomendują użycie miernika do pomiaru napięć lub podłączenie innego, sprawnego zasilacza. Wskazówki dotyczą również resetowania BIOS-u do ustawień fabrycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA