logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Taśma led z możliwością włączania z przynajmniej 2 stron

mpawel007 13 Gru 2014 14:15 993 2
  • #1 14218532
    mpawel007
    Poziom 10  
    Witam.
    Jak w temacie zamontowałem nad blatem w kuchni taśmę led ze zwykłym wyłącznikiem jednak doszedłem do wniosku, że to rozwiązanie nie jest optymalne ponieważ z ubrudzonymi rękami, bądź wchodząc z innej strony do kuchni włączenie podświetlenia jest uciążliwe.
    Wpadłem więc na pomysł aby zamontować 2/3 włączniki (najlepiej zbliżeniowe), które by działały na podobnej zasadzie jak wyłączniki schodowe. Zgłębiłem trochę temat i stwierdziłem że chyba najlepszą opcją byłoby zastosowanie przełączników zbliżeniowych monostabilnych (jeśli dobrze rozumiem to jak zbliżam rękę do sensora to daje on sygnał sterujący) oraz przekaźnika bistabilnego.
    Niestety nie znalazłem nigdzie sensora takiego jaki jest mi potrzebny, a odnośnie przekaźnika wydaje mi się że taki http://sklep.avt.pl/przekaznik-az850p1-12v-bistabilny-jednocewkowy.html (tylko 2 cewkowy) powinien załatwić sprawę.
    Co o tym myślicie, macie może jakieś inne - lepsze pomysły (być może gotowe rozwiązania).
    Jestem trochę laikiem w dziedzinie elektroniki ale chętnie i szybko staram się nadrabiać zaległości więc słowa krytyki przyjmę z pokorą.
  • #2 14218668
    onepiotr
    Poziom 25  
    Ocena: 218
    Bardzo dobry pomysł:D
    Myślę, że szukasz czegoś takiego: WYŁĄCZNIK BEZDOTYKOWY OR-CR-213.
  • #3 14219701
    mpawel007
    Poziom 10  
    Takie włączniki już widziałem ale nie jestem pewien czy one załatwiają sprawę, bo przecież one trzymają stan zamiast wysłać tylko sygnał sterujący. Chyba że się mylę.
    W załączniku dodałem poglądowy schemat o co mi chodzi :)
    Załączniki:
    • Taśma led z możliwością włączania z przynajmniej 2 stron LedStripeConnection.png (28.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA