logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk SSD - Co wiąże się z wyłączeniem indeksowania?

Darksiders123 14 Gru 2014 10:56 34362 14
REKLAMA
  • #1 14221040
    Darksiders123
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam, wyczytałem w necie, że wyłączenie usługi "windows search" nic nie zaszkodzi na dysku ssd. W innym wątku pisali, że nie będzie dostępu do wyszukiwarki windows. I to tylko tyle?

Pozdrawiam

p.s. Czy wpłynie to na wydajność dysku?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14221279
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 736
    Wyłączenie indeksowania ograniczy niepotrzebny zapis na dysku SSD. Dyski SSD są na tyle szybkie, że nie ma to wpływu na wyszukiwanie plików. Wyszukiwanie Windows jest jak najbardziej dostępne.
  • #3 14221812
    Darksiders123
    Poziom 12  
    Czyli bez obaw mogę wyłączyć?

I jakim sposobem wyłączyć (tak jak na screenie 1, czy 2, lub na obu) ??

• REKLAMA
  • #5 14223979
    Darksiders123
    Poziom 12  
    Dzięki za pomoc ;)
  • #6 14225556
    Darksiders123
    Poziom 12  
    Gdy odznaczyłem opcję "Zezwalaj na indeksowanie zawartości plików na tym dysku wraz z ich właściwościami" wyskoczył taki komunikat

którą opcję wybrać?
  • Pomocny post
    #7 14225591
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1106
    Wybierz OK nie zmieniając nic.
  • REKLAMA
  • #8 15170414
    ironinhead
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam,

1. Czy po wyłączeniu indeksowania w Windows 7, w ogóle będzie działać szybkie wyszukiwanie plików w systemie ?

2. Oraz czy w Microsoft Office Outlook 2007 (i wyższych wersjach) będzie działać wyszukiwanie maili po poszczególnych polach: np. Odbiorca, Nadawca, Temat, Treść, itd. ?
    Pamiętam, że Outlook zanim pozwolił w pełni wyszukiwać maile w tym trybie, potrzebował mieć w pełni zindeksowane maile.

Chodzi o poniższą opcję w Microsoft Office Outlook 2007:
  • #9 15170551
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    ironinhead napisał:
    Czy po wyłączeniu indeksowania w Windows 7, w ogóle będzie działać szybkie wyszukiwanie plików w systemie ?
    Dysk SSD ma na tyle krótkie czasy dostępu, że nie zauważysz braku indeksowania.

ironinhead napisał:
    Oraz czy w Microsoft Office Outlook 2007 (i wyższych wersjach) będzie działać wyszukiwanie maili po poszczególnych polach: np. Odbiorca, Nadawca, Temat, Treść, itd. ?
    Indeksowanie dysku nie na tu nic do rzeczy.
  • #10 15170758
    ironinhead
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Nie wiem czy dobrze, zrozumiałem... Czyli po wyłączeniu indeksowania dysku, system nadal będzie mógł indeksować sobie zawartość obiektów typu: wiadomości (poniżej screen) ?

• REKLAMA
  • #11 15170989
    safbot1st
    Poziom 43  
    Ocena: 1583
    ironinhead napisał:
    Nie wiem czy dobrze, zrozumiałem...

Średnio. Koledzy wyżej jasno napisali:
    maurycy123 napisał:
    Dysk SSD ma na tyle krótkie czasy dostępu, że nie zauważysz braku indeksowania.

Indeksowanie możesz całkowicie wyłączyć.

Dodano po 3 [minuty]:

ironinhead napisał:
    Pamiętam, że Outlook zanim pozwolił w pełni wyszukiwać maile w tym trybie, potrzebował mieć w pełni zindeksowane maile.

Jeśli tak rzeczywiście jest (a nie powinno) można indeksowanie w outlooku pozostawić jak jest. Różnicy wyczuwalnej w wydajności tak nie będzie. Nie masz się czym przejmować.
  • #12 15171440
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    ironinhead napisał:
    Czyli po wyłączeniu indeksowania dysku, system nadal będzie mógł indeksować sobie zawartość obiektów typu: wiadomości (poniżej screen) ?
    Po wyłączeniu indeksowania system nie będzie nic indeksował. Jeżeli Outlook wymaga indeksowania to on sobie sam swoją bazę wiadomości zindeksuje. Wyłącz indeksowanie i sprawdź. Włączyć zawsze możesz.
  • #13 15779500
    fotkom
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Odgrzeję trochę temat
    Podłączyłem dysk SSD zrobiłem wszystkie zalecenia typu wyłącznenie indeksowania itp i teraz mam pytanie

Po wyłączeniu indeksowania w Outlook jak szukam frazy w mailach to przy włączonym indeksowaniu po wpisaniu słowa system sam filtrował wiadomości a teraz przy wyłączonym indeksowaniu dopiero jak kliknę lupkę.

Druga sprawa że w Explorerze przy szukaniu plików w oknie po wpisaniu w górnej prawej części frazy do szukania już się to nie filtruje. Przy włączonym indeksowaniu filtrowanie działa. I teraz pytanie:

Wyłączenie indeksowania rozumiem przyspiesza niby prace windows i oszczędza dysk SSD który ma ograniczoną liczbę zapisów.

Po włączeniu indeksowania nie widze różnicy w pracy. więc to mi nie przeszakdza.

O ile krótszy będzie żywot dysku przy włączonym indeksowaniu?
    Jeśli to ma znaczenie to dysk to samsung 840 Evo.
    Chodzi mi o pdanie w sposób np: przy wyłączonym dysk będzie pracował np 5 lat albo 1000000 godzin. a przy włączonym 50% mniej.
    Jaka to jest rzeczywiście różnica?
  • #14 15779541
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1072
    fotkom napisał:
    Druga sprawa że w Explorerze przy szukaniu plików w oknie po wpisaniu w górnej prawej części frazy do szukania już się to nie filtruje.

Po wpisaniu w Eksploratorze działa OK pomimo tego, że indeksowanie mam wyłączone.
    fotkom napisał:
    Chodzi mi o pdanie w sposób

Nie jest to możliwe, gdyż wpływ na zużycie ma wiele parametrów związanych z wykorzystaniem dysku.
  • #15 15779587
    fotkom
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Dra98 napisał:
    fotkom napisał:
    Druga sprawa że w Explorerze przy szukaniu plików w oknie po wpisaniu w górnej prawej części frazy do szukania już się to nie filtruje.

Po wpisaniu w Eksploratorze działa OK pomimo tego, że indeksowanie mam wyłączone.
    fotkom napisał:
    Chodzi mi o pdanie w sposób

Nie jest to możliwe, gdyż wpływ na zużycie ma wiele parametrów związanych z wykorzystaniem dysku.

To logiczne że na zużycie dysku ma wpływ wiele czynników ale jakaś statystyka chyba jest?

Podsumowanie tematu

✨ Wyłączenie indeksowania w systemie Windows na dysku SSD, jak "Windows Search", nie wpływa negatywnie na wydajność dysku, a wręcz ogranicza niepotrzebny zapis, co jest korzystne dla jego żywotności. Użytkownicy zauważają, że mimo wyłączenia indeksowania, wyszukiwanie plików w systemie oraz w programie Microsoft Outlook nadal działa, choć może wymagać ręcznego uruchomienia. W przypadku Outlooka, jeśli indeksowanie jest wyłączone, użytkownicy mogą zauważyć, że wyszukiwanie nie działa tak szybko jak przy włączonym indeksowaniu, ale nie wpływa to na ogólną funkcjonalność. Warto jednak pamiętać, że wyłączenie indeksowania może przyspieszyć działanie systemu i oszczędzać zasoby dysku SSD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA