logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung 850 EVO 250 - szybkie zużywanie się dysku

pete67 06 Paź 2015 21:40 834 2
REKLAMA
  • #1 15047608
    pete67
    Poziom 9  
    Witam serdecznie
    Mam mały zgryz.
    Zainstalowałem w Dell 5548 ten dysk.
    Jest OK wszystko śmiga jak powinno.
    System jest wraz z dellem zakupiony i aktualizowany do Win10.
    i teraz problem.
    Gdy pobieram duże pliki z internetu (idm i podobne) oczywiście konfiguruje programy tak aby zapis był na dysk zewnętrzny który w domu zawsze prawie jest podpinany i zdziwienie. ( również TEMP przy pobieraniu jest na zewnętrznym)
    Sciągnałem powiedzmy 10GB pliki z netu i zapisałem na dysku jeszcze 2GB zdjęć i to wszystko co zapisałem z zewnątrz na dyski. System pracował około 5 godzin i w Samsung Magician pokazuje mi że zapis na dysku na ten dzien wyniósł 50GB!
    Gdy nie pobieram plików z netu tylko te 2-4 GB fotek zapisuje jest w zasadzie nieco mniej ale też dużo bo jakeś 30GB.
    Komp ciągle jest w sieci, odtwarza muzykę.
    Ten dysk kupiłem w sumie tylko do fotek.
    Bo jak przychodzi do szybkiego posortowania 1000 fotek to nie chce mi się czekać aż zdjęcie załaduje się i będzie widoczne w całej okazałości zarówno w thumbie jak i w pełnym podglądzie. Fotka zwykle ma rozmiar 7-8MB więc z oryginalnego dysku samo uzupełnienie podglądu miniaturek trwa wieki a załadowanie fotki przez Acdsee do pełnego podglądu tak samo

Samsung na ten dysk daje 5 lat lub zapis do 75 TB
    dysk mam 11 dni i zapisałem już 470GB:) coś jes nie tak z całym moim pomysłem :)

Może podpowie ktoś co zrobić?
    a i jeszcze coś.
    dysk ustawiony jest w programie tak aby jak najdłużej żył.
  • REKLAMA
  • #2 15047766
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    pete67 napisał:
    Sciągnałem powiedzmy 10GB pliki z netu i zapisałem na dysku jeszcze 2GB zdjęć i to wszystko co zapisałem z zewnątrz na dyski. System pracował około 5 godzin i w Samsung Magician pokazuje mi że zapis na dysku na ten dzien wyniósł 50GB!

Opis sytuacji dośc chaotyczny, bo nie piszesz czy powyższe odnosisz do dysku systemowego (wewnętrznego) czy do dysku zewnętrznego.
    Jeśli do systemowego - to zważ ze system zyje wlasnym życiem i zapewne choćby swapfile jest na owym dysku, a tam ruch w obie strony bywa dość intensywny.

pete67 napisał:
    Samsung na ten dysk daje 5 lat lub zapis do 75 TB
    dysk mam 11 dni i zapisałem już 470GB:) coś jes nie tak z całym moim pomysłem
    Może podpowie ktoś co zrobić?

Nie demonizować problemu, dyski nie są budowane tak że po N zapisów się kończą.

BTW - Jak się chce mieć trwały podsystem dyskowy to IMHO nie kupuje się Samsunga.
  • #3 15048044
    katana1
    Poziom 12  
    Ocena: 12
    Dokładnie jak jdubowski pisze. Nie ma co demonizować i twierdzić jak inni, że wedle testów laboratoryjnych dysk pada po (tylu zapisach).

Co prawda ssd to inna technologia niż magnetyki, ale problem żywotności już nie jest takim problemem jak kiedyś.

Niech cię pocieszy fakt, że ja pierwszego dnia instalując system i tak dalej zrobiłem terabajt zapisów na nim :-). Używam wręcz zawodowo komputera i obecnie mam 2.34TB zapisów.
    Już na forum był poruszany temat tego dysku przeze mnie:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3036903.html

Tam możesz wywnioskować ile mam ten dysk już.

Ja ustawiłem w przeglądarce tylko pobieranie plików na zewnętrzny dysk (mam go w miejscu CD/DVD w kieszeni za 25zł z allegro 1TB). Biblioteki w Windows (Obrazy/Wideo/Dokumenty/Muzyka) też mam ustawione we właściwościach na zewnętrznym dysku (traktuje to jako magazyn danych).

Aby zwiększyć żywotność tego dysku w Samsung Magician ->Os Optimalization ustaw maximum reliability.

Troszkę mnie osobiście irytują osoby dbające, aż tak pokrętnie o SSD ustawiając cuda w systemie i modyfikując. W końcu kupiło się go w celu polepszenia konfortu pracy a nie aby o niego ciągle dbać.

Myślę, że i tak posłuży Ci wiele lat ten dysk bez awarii a wtedy technologia pójdzie do przodu i pewnie wymienisz go nie ze względu że się zepsuje...

@jdubowski: ten akurat EVO ma dosyć dobre osiągi do innych w przystępnej cenie. Szczególnie wersja biznesowa PRO jest spoczko.
REKLAMA