logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wyłączanie bezpieczników jest bezpieczne?

belmont1990 15 Gru 2014 20:17 22554 8
REKLAMA
  • #1 14226116
    belmont1990
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    Witam, mam krótkie pytanie - mianowicie, dość często zdarza mi się wyjeżdżać na tydzień, dwa do innego miasta, zazwyczaj co dwa miesiące.
    Obecnie mam taki zwyczaj, że wykręcam wówczas bezpieczniki gdyż nigdy nie wiadomo, burza, przepięcia, sprzęty działające w stanie czuwania to teoretyczne zagrożenie awarią, wolę mieć głowę spokojną.

Moje pytanie brzmi czy takie wykręcanie korków jest bezpieczne dla podłączonych do gniazdek sprzętów oraz instalacji elektrycznej?
    Oczywiście w momencie wyłączenia bezpieczników sprzęty są wyłączone, w stanie czuwania, czy po ew. włączeniu ich po powrocie istnieje ryzyko wystąpienia skoku napięcia i wyrządzenia szkody dla włączonych do gniazd sprzętów?
  • REKLAMA
  • #2 14226301
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1551
    belmont1990 napisał:
    gdyż nigdy nie wiadomo, burza, przepięcia,

Tylko wyjęcie wtyczki z gniazdka może być skuteczne. Oczywiście odłączenie anten też. Wykręcenie wkładki topikowe może nie pomoc.
  • REKLAMA
  • #3 14226467
    haneb
    Poziom 24  
    Ocena: 214
    Krzysztof Reszka napisał:
    Tylko wyjęcie wtyczki z gniazdka może być skuteczne.Oczywiście odłączenie anten też.

Nie zawsze. Piorun może także uszkodzić odłączone urządzenie.

Według mnie, w celu odłączenia niepotrzebnie działających urządzeń czy zabezpieczenia przed mniejszymi skokami napięcia/przepięciami to rozwiązanie jest poprawne. Należy pamiętać że bezpieczniki nie służą do rozłączania pod obciążeniem więc po jakimś czasie może się zużyć główka bezpiecznika czy wstawka. Dla urządzeń takie odłączanie nie ma znaczenia bo przecież tak samo podłączamy je nagle wtyczką do gniazdka i odłączamy, i nic im się z tego powodu nie dzieje.
  • REKLAMA
  • #4 14226537
    Krzysztof Reszka
    haneb napisał:
    Nie zawsze. Piorun może także uszkodzić odłączone urządzenie.

Jak uderzy w sam dom to tak, nie znam przypadku by sprzęt się uszkodził jak był wyłączony z gniazdka, a piorun uderzył w pewnej odległości.
    Ja napisałem że;
    Oczywiście odłączenie anten też

Wielu to bagatelizuje bo myślą że nic się nie stanie bo wyłączyli zasilanie nic bardziej mylnego.
  • REKLAMA
  • #5 14227595
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 14228018
    Krzysztof Reszka
    Bronek22 napisał:
    Ciekawe czy kolega latem sam nie bagatelizuje, i przynajmniej wyłącza bezpieczniki.

Nie wykręcam Bronku nigdy, wyjmuję wtyczki i anteny zawsze jak jadę dalej lub na kilka dni. Słowo harcerza .
  • #7 14228394
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 14229127
    Krzysztof Reszka
    Bronek22 napisał:
    Zawartość lodówki i zamrażarki wynosisz do sąsiada ?

Nie żartuj, wiadomo że tego nie wyłącza się. Ale co ciekawe wiele znam przykładów uderzeń pioruna w pobliże domów i nigdy lodówka nie uszkodziła się .

Bronek22 napisał:
    Jak idziesz do pracy to burza nie ma prawa się zdarzyć.
    Z pewnością masz duże znajomości tam na górze.

To osobiste ale proste mam dwie osoby w domu nie pracujące co zawsze oto dbają .
    Mieszkam w miejscu gdzie często są uderzenia piorunów (dużo wysokich metalowych budowli )i jeszcze nigdy moja metoda nie zawiodła . Słowo harcerza Bronku.
  • #9 14229154
    Akrzy74
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 1504
    belmont1990 napisał:
    czy po ew. włączeniu ich po powrocie istnieje ryzyko wystąpienia skoku napięcia i wyrządzenia szkody dla włączonych do gniazd sprzętów?

Raczej nie. Główkę należy wkręcać... zdecydowanie.

Zwróć uwagę , że:
    Tylko wyjęcie wtyczki z gniazdka może być skuteczne. Oczywiście odłączenie anten też. Wykręcenie wkładki topikowe może nie pomoc.

Zamykam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Wykręcanie bezpieczników przed dłuższym wyjazdem jest praktykowane przez niektórych użytkowników jako środek ostrożności przeciwko burzom i przepięciom. Wiele osób podkreśla, że odłączenie urządzeń od zasilania, np. przez wyjęcie wtyczek, jest bardziej skuteczne niż wykręcanie bezpieczników. Istnieje jednak ryzyko, że piorun może uszkodzić urządzenia nawet gdy są odłączone. Użytkownicy zauważają, że bezpieczniki nie są przeznaczone do rozłączania pod obciążeniem, co może prowadzić do ich zużycia. W kontekście ochrony sprzętu, niektórzy zalecają wyjmowanie wtyczek i anten, a nie tylko wykręcanie bezpieczników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA