logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak usunąć hasło BIOS w IBM T41 i gdzie znajduje się bateria BIOS?

MaxMaj 09 Maj 2005 12:34 3931 7
REKLAMA
  • #1 1475688
    MaxMaj
    Poziom 16  
    Ocena: 67
    witam mam problem szukam sposobu jak skasowac haslo do notebooka IBM T41 lub gdzie jest bateria podtrzymujaca bios
  • REKLAMA
  • #2 1475718
    Connor MacLeod
    Spec od monitorów
    Ocena: 38
    Udaj się do poprzedniego właściciela i niech Ci poda to hasło. Chyba, że to jest jakiś "niepewny" sprzęt...
  • REKLAMA
  • #3 1475819
    MaxMaj
    Poziom 16  
    witam ale bios zablokowal mi sie po wlozeniu karty CARDMAN 4000 która była razem z komputerem od tamtej pory komputer pyta o haslo

Dodano po 2 [minuty]:

a w karcie cardman jest jeszcze dodatkowa karta jak telefoniczna SMARTCARD firmy Allianz
  • REKLAMA
  • #4 1475879
    kaseihome
    Poziom 14  
    Ocena: 9
    MaxMaj napisał:
    witam ale bios zablokowal mi się po wlozeniu karty CARDMAN 4000 która była razem z komputerem od tamtej pory komputer pyta o haslo

Dodano po 2 [minuty]:

a w karcie cardman jest jeszcze dodatkowa karta jak telefoniczna SMARTCARD firmy Allianz

Witam,
    Bateria powinna być w koszulce termokurczliwej. tzw. Backup Battery na kabelku. Dorzucam service manual do ThinkPad T40, T41, T42. Tam powinien być opis jak ją namierzyć.
    Załączniki:
    • ThinkPad T40-41-42 [p] & Dock II - Hardware Maintenance Manual (August 2004).zip (4.06 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 1475924
    thekyle
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Kiedyś jakiegoś IBM-a potraktowałem tak: klawiatura do góry (zaczepy), wyjąłem układ programowany (mały kwadratowy palancik). Do zamrażarki na noc. Rano nie było hasła. He he. Temat do cyklu "zasłyszane od kapitana Dobra Rada". Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1476005
    MaxMaj
    Poziom 16  
    hasla juz nie ma ale jest na dysku twardym
  • #7 3612744
    rootik
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam mozesz powiedziec jak usunołes to hasło :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy usunięcia hasła BIOS w notebooku IBM ThinkPad T41 oraz lokalizacji baterii podtrzymującej BIOS. Hasło pojawiło się po włożeniu karty CARDMAN 4000 wraz z dodatkową kartą SMARTCARD firmy Allianz. Bateria BIOS, zwana backup battery, znajduje się na kabelku i jest umieszczona w koszulce termokurczliwej; jej lokalizację można znaleźć w serwisowym manualu do modeli ThinkPad T40, T41, T42. Jeden z użytkowników wspomniał o metodzie fizycznego wyjęcia układu programowalnego z klawiatury i zamrożenia go na noc, co miało skutkować usunięciem hasła BIOS. Po usunięciu hasła BIOS nadal pozostaje zabezpieczenie na dysku twardym. Ostatecznie wskazano na istniejące rozwiązania i dokumentację dostępną na forum elektroda.pl, co zamyka temat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA