logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie pralki do nisko umieszczonego odpływu

kkooccuurr 17 Gru 2014 13:13 26232 8
REKLAMA
  • #1 14230658
    kkooccuurr
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam,

Mój odpływ do pralki jest umieszczony bardzo nisko (w zasadzie na poziomie podłogi, pojęcia nie ma kto tak to sobie wymyślił), efekt jest taki że podczas prania z pralki ubywa wody. Czy można rozwiązać jakoś ten problem bez kucia ścian i podnoszenia odpływu?

Ps. Samo podniesienie węża wyżej z tyłu pralki nie pomaga ponieważ jest on już poprowadzony przez producenta do samej góry ale ponieważ jest w nim z reguły pełno wody efekt jest przy spuszczaniu paliwa - woda i tak leci....

Dziękuje za pomoc!
  • REKLAMA
  • #2 14230688
    psilos1
    Poziom 32  
    Ocena: 874
    Musisz podnieść wyżej wąż(powyżej poziomu wody w pralce-zeby powstał tzw syfon)
  • #3 14230699
    kindlar
    Poziom 42  
    Ocena: 1608
    Połączenie pralki jest zapewne usytuowane za pralką i zasłonięte przez pralkę więc proponuję:
    - dokupić 2 kolana PCV - 90 stopni średnica 32mm i sztuc PCV 50cm,
    - wymontować syfon, zamontować wszystko na zewnątrz, podłączyć pralkę i zrobić próbę, jeśli będzie pozytywnie to założyć uchwyt na rurę pcv i tak już zostanie.
    Wydaje mi się, że podniesienie syfonu powyżej lustra wody w pralce i połączenie wszystkiego powinno wystarczyć.
  • REKLAMA
  • #4 14230952
    kkooccuurr
    Poziom 11  
    psilos1 napisał:
    Musisz podnieść wyżej wąż(powyżej poziomu wody w pralce-zeby powstał tzw syfon)

Ten wąż jest już na maksa podniesiony w gorę przez producenta, wygląda to tak:

...ale często jest wypełniony wodą a wtedy pojawia się wspomniany efekt jak przy spuszczaniu paliwa, woda i tak się leje. Jeśli coś przeoczyłem to z góry przepraszam!

Dodano po 10 [minuty]:

kindlar napisał:

- wymontować syfon, zamontować wszystko na zewnątrz...

Odpływ jest z boku pralki ale czy mógłbym Cię jednak poprosić o wyjąsnienie jak miałbym zmontować te kolanka, syfon, itd... może uda mi się jakoś wykorzystać twój sposób.

Dziękuje!
  • #5 14231830
    sorier
    Poziom 30  
    Ocena: 631
    Przedłużasz pion kanalizacyjny na zewnątrz ściany (kolanko i odcinek rury). Na górnym końcu rury dajesz trójnik ("T" przekręcone o 90stopni). Z boku podpinasz pralkę (np. przez syfon do pralek, bo tak łatwiej). Od góry trójnika dajesz zawór napowietrzający.
  • REKLAMA
  • #6 14232086
    gabares
    Poziom 19  
    Ocena: 150
    Odpływ po prostu się nie odpowietrza ..Jak zassa to leci jak wino z balona..Wstawienie rury w odpływ i podniesienie do 60 cm.Rura ma być szersza od weża odpływowego ,najlepiej 50
  • REKLAMA
  • #7 14271744
    kkooccuurr
    Poziom 11  
    Problem rozwiązany, kupiłem wąż o wiekszym przekroju niż ten od pralki, połączyłem je redukcją 1/2 na 3/4 z gwintami zewnętrzynmi i wszystko gra :)
  • #8 15881388
    kazik111267
    Poziom 14  
    Ocena: 50
    kkooccuurr napisał:
    Problem rozwiązany, kupiłem wąż o wiekszym przekroju niż ten od pralki, połączyłem je redukcją 1/2 na 3/4 z gwintami zewnętrzynmi i wszystko gra :)

hm,co to za różnica ,Ja nie rozumie?
  • #9 15892148
    kkooccuurr
    Poziom 11  
    Woda nie ucieka :)

...a tak na poważnie pomyśl czy takim wężem z "przejściówką" udało by Ci się spuścić paliwo z baku? Nie, ponieważ w "szerszym" wężu zawsze będzie jakieś powietrze, węższy nie jest go wstanie wypełnić.

Ps. Więcej detalii w Wikipedii(Lewar hydrauliczny): "...warunkiem działania lewara jest więc zachowanie ciągłości strugi, a w związku z tym lewar musi być całkowicie wypełniony cieczą (zainicjowanie działania przez zassanie lub zalanie)..."

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z odpływem pralki umieszczonym na poziomie podłogi, co powoduje ubytek wody podczas prania. Proponowane rozwiązania obejmują podniesienie węża odpływowego powyżej poziomu wody w pralce, co może stworzyć efekt syfonu. Inne sugestie to wymiana syfonu oraz zastosowanie kolanek PCV do podniesienia pionu kanalizacyjnego. Użytkownik ostatecznie rozwiązał problem, kupując wąż o większym przekroju i łącząc go z redukcją, co poprawiło odpływ wody.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA