logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowarka do mp3 Tiafe- 2902. Zbyt niskie napięcie.

gregi55 17 Gru 2014 13:21 1812 7
REKLAMA
  • #1 14230681
    gregi55
    Poziom 8  
    Witam serdecznie.

Mam problem z ładowarką do mp3. Model ładowarki: Tiafe-2902, model mp3 nie jest opisany (otrzymałem go kiedyś w prezencie, tzw firma ,,krzak"). Ładowarka doładowuje odtwarzacz przez złącze USB i powinna podawać napięcie 5V natomiast podaje około 1.8V. Szukałem schematu w/w ładowarki, ale nie znalazłem, więc wylutowałem i sprawdziłem wszystkie tranzystory, kondensatory i diody. Według mnie są sprawne. Czy ktoś wie jak usunąć tą usterkę? Proszę o odpowiedź.»
  • REKLAMA
  • #2 14231546
    lemu
    Poziom 19  
    Ocena: 74
    Jak udało się zdjąć obudowę, zazwyczaj klejoną?
    W ładowarce musi być stabilizator scalony. Czy ma na wejściu co najmniej 7V a na wyjściu 5V?
    Ładowareczki są tak tanie - kupić nową mocną (0,8 - 1A), a tę uszkodzoną poddać sekcji naukowej.
  • REKLAMA
  • #3 14234373
    gregi55
    Poziom 8  
    Obudowa była skręcona na 2 wkręty (pod nalepką z nazwą i parametrami). Oprócz wymienionych przeze mnie elementów jest jeszcze transoptor i mały transformatorek- według mnie też sprawne. Pewnie, że wiele nie będę się rozczulał, jeśli nie uda mi się tego w jakiś prosty sposób naprawić, kupię nową.
  • REKLAMA
  • #4 14234556
    lemu
    Poziom 19  
    Ocena: 74
    Elementy wskazują, że jest to zasilacz impulsowy, z wieloma elementami.
    Trzeba by sprawdzić je element po elemencie. Transoptor zapewnia izolację w
    pętli sprzężenia zwrotnego a trafko to raczej dławik na wyjściu urządzenia.
  • #5 14234675
    L_M
    Poziom 32  
    Ocena: 193
    To trafko nie jest żadnym dławikiem tylko transformatorem impulsowym najczęściej 3 uzwojeniami 1-pierwotne sieciowe 2-pierwotne zasilające przetwornice 3-wtórne. W obudowie TO-220 jest przeważnie US stabilizator impulsowy typu TOP lub podobny. Po zwojeniu wtórnym jest dioda + transoptor + TL431 (lub podobny).
  • #6 14237407
    gregi55
    Poziom 8  
    Zgadza się transformator po stronie pierwotnej ma 2 uzwojenia, a po stronie wtórnej jedno. Mogę jeszcze dodać, że po str. pierwotnej znajdują się 2 tranzystorki o symbolach: 13001 i C945, po str. wtórnej jeden: S9015. Transoptor to: CNX82A.
  • #7 14237624
    L_M
    Poziom 32  
    Ocena: 193
    Mam tu zasilacz na MJE13001, strona pierwotna powinna się z grubsza zgadzać, na stronie wtórnej S9015 + CNX82A + (powinna być jeszcze dioda Zenera) tworząc układ regulacji napięcia.
    Załączniki:
    • Ładowarka do mp3 Tiafe- 2902. Zbyt niskie napięcie. Zasilacz_na_MJE13001.png (37.98 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 14240856
    gregi55
    Poziom 8  
    Strona pierwotna rzeczywiście bardzo podobna. Znalazłem diodę zenera (myślałem, że to zwykła), zwierzyłem na niej napięcie- było tylko 1,8 V. Mierząc napięcia kolejno w kierunku zasilania (wszędzie były niskie) doszedłem do rezystora- pierwszego za wej. 230V (R1 na schemacie). Okazało się, że to on się spalił- od strony płytki była na nim czarna kropeczka i miernik nie pokazywał żadnej rezystancji. Po wymianie ładowarka działa jak należy. Swoją drogą nigdy bym nie wpadł, że to tylko rezystor nawalił. Bardzo dziękuję wszystkim, którzy okazali mi pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z ładowarką Tiafe-2902, która zamiast 5V podaje tylko 1.8V. Po wylutowaniu i sprawdzeniu elementów, takich jak tranzystory, kondensatory i diody, użytkownik zidentyfikował uszkodzony rezystor na wejściu 230V, co było przyczyną niskiego napięcia. Po wymianie rezystora ładowarka zaczęła działać prawidłowo. W dyskusji poruszono również kwestie dotyczące stabilizatorów, transoptorów oraz konstrukcji zasilaczy impulsowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA