Witam wszystkich. Mam do wykonania prezent świąteczny - sygnalizacja świetlna. Na każde światło składa się 5 diód led standartowej średnicy , oraz na środku jedna o średnicy 10mm. Wszystkie mają obudowę przeźroczystą. Zasilanie z 2 baterii LR14 (?) - te wielkie paluchy. Czyli zasilanie 3 V. Diody są połączone równolegle. Do pięciu małych diód mam wyliczone rezystancje - około 50 ohm. Problem jest z tą centralną, wielką. Bo jeśli dam jej także rezystancję około 30-50 ohm to prawie w ogóle nie świeci. Najlepiej świeci bez żadnego rezystora, ( i tak też na razie to połączyłem) tylko czy można tak to rozwiązać? Czy ta dioda nie poświeci za długo?
Tak to wygląda:
Tutaj diody są zasilane z 3.6 V bo nie mam w domu tego koszyczka na baterie na razie. Dioda centralna jak widać (lub nie) na zdjęciu świeci bez rezystora minimalnie słabiej niż pozostałe.
Tak to wygląda:
Tutaj diody są zasilane z 3.6 V bo nie mam w domu tego koszyczka na baterie na razie. Dioda centralna jak widać (lub nie) na zdjęciu świeci bez rezystora minimalnie słabiej niż pozostałe.