logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co robię źle z Adapterem SD to 2.5" IDE ATA Converter Adapter Secure Digita

cyprysek 18 Gru 2014 15:04 1134 1
REKLAMA
  • #1 14234071
    cyprysek
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witajcie
    Mam 3 szt. wiekowych HP Compaq Evo N610c 2GHz i 1GB RAM.
    Zakupiłem Adaptery: SD to 2.5" IDE ATA Converter Adapter Secure Digital 44, by wstawić "pseudo SSD" z microSD 32GB jako dysk Twardy HDD.
    Problem.. chyba moja nieudolność. Ha... posłuchajcie..

Chcę mieć zawsze 2 partycje na tych "HDD" z SD.

1. Instaluję Win 7 SP1, są obie partycje i jest OK. NTFS na wszystkich partycjach.
    Instalując całość przygotowałem dysk jako 100MB jako zarezerwowana dla systemu. partycja C - systemowa, partycja D - jako reszta na Dane różne i bezpieczeństwa, np *.gho

2. Instaluję Windows 98SE, są obie partycje i jest OK. FAT32 na obu partycjach.
    Instalację zacząłem instalatorem i poprzez FDISK podzieliłem "HDD" z SD na 10GB jako partycja C - z systemem i reszta jako partycja D - na dane różne.

3. Instaluję natomiast Windows XP Professional z SP2 i już jest żle.
    Instalację zaczynam od próby partycjonowania poprzez system i instalator za każdym razem widzi TYLKO 8GB i reszty nie widzi!
    System zainstalować się da, pracuje ale co z resztą?

Próbowałem Fat32, NTFS, próbowałem nałożyć XP na Win9SE, próbowałem po instalacji XP i próbować odnaleźć tą resztę przez programy partycjonujące- jak stworzyłem partycję z reszty, to nie da się uruchomić systemu od początku, więc PUDŁO! Stosowałem różne XP Pro z SP3 - Pudło!

Jak na złość moje programy pracują dobrze TYLKO na XP a tu ZONK.

Co robię nie tak? Jak z tego wyjść?
  • REKLAMA
  • #2 14243482
    cyprysek
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Hej...

Mam jeszcze jedną ciekawostkę ... Windows 2000z Sp4 - też widzi tylko 8063MB reszty brak. :(

Następną ciekawostką jest fakt, że Windows Millenium widzi cały dysk i 2 partycje..

Windows 8.1 wcale nie chce nic widzieć.... ale tu... rozumiem. :(

Co może być przyczyną takiego stanu rzeczy.... ja głupieję :o :)
    Czy to może być wina mojego sprzętu ? Jak temu zaradzić ?

Na czym polega różnica w instalacji XP czy W2000 ?
REKLAMA