logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq deskpro SFF-Nie mogę zainstalować systemu Windows

jkbgajda 12 Kwi 2012 19:20 3005 25
REKLAMA
  • #1 10787001
    jkbgajda
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Witam
    Na moim komputerze Compaq Deskpro SFF Series nie mogę zainstalować systemu Windows.
    Problem polega na tym że kiedy próbuję zainstalować Windows 2000 lub Windows XP
    komputer po prostu się zawiesza w trakcie ładowania sterowników do sprzętu na samym początku instalacji.Płyty były dla pewności nagrywane dwa razy i wszystkie działają bez problemu na innych komputerach.Stacja CD też na innych komputerach działa,dysk twardy również.
    Próbowałem zainstalować Windows 98 bo to nie Windows NT.Windows 98 instaluje się normalnie ale po ponownym uruchomieniu pokazuje się jego ekran startowy (logo Windows) i ładuje się w nieskończoność.
    Nie wiem co jest grane
    Specyfikacja tego komputera:
    RAM Compaq 256MB (1 kość)
    Grafika:Zintegrowana
    Płyta główna Compaq
    Zasilacz:Compaq
    Dysk twardy Seagate 7200.7
    Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10787693
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 10790263
    jkbgajda
    Poziom 23  
    Nie systemu nie da się nadal zainstalować Myślę że ram szwankuje czy mógł by ktoś podać link do bootowalnego memtesta na CD
    Pozdrawiam
  • #4 10791681
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 10791946
    jkbgajda
    Poziom 23  
    W memtest wyskakuje coś takiego:

Co to oznacza?
  • #6 10797450
    appcontrol
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    W linku masz wersję 4.0a, a nagrywasz 3.5. Sprawdź na wyższej wersji.
  • #7 10799105
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 277
    Napisałeś że masz 256 MB a na screenie widać tylko 128 MB więc najprawdopodobniej RAM jest uszkodzony lub niezgodny z płytą główną ewentualnie ustawienia BIOSu mogą być nieoptymalne. Istnieje również małe prawdopodobieństwo uszkodzenia chipsetu lub procesora.
  • REKLAMA
  • #9 10799835
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Wychodzi na to iż masz uszkodzoną którąś kość. Metodą wyjmowania ze slotu ustalisz która to.
  • #10 10800166
    Czebu
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    CHACA. Według Ciebie tak jest. Ale jkbgajda nie powiedział ostatecznie, czy to pomogło. Dlatego ponawiam pytanie:

jkbgajda. Czy aby na pewno podałeś dobre oznaczenie dysku? Jeżeli to jest Seagate, to chyba powinno być tam napisane: ST... Chodzi o oznaczenie zaczynające się od liter ST itd.
  • REKLAMA
  • #11 10800242
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    To co napisałem to tylko jedna z możliwości, uszkodzenia dysku nie wykluczam. Dysk można w prosty sposób sprawdzić na innym komputerze np: programikiem HDTune.
  • #12 10800270
    jkbgajda
    Poziom 23  
    A więc tak:
    Nie robiłem testu wersją 4.0a memtesta bo komputer jak zwykle się zawieszał tylko wersja 3.5b chodziła
    Dysk sprawdzany hd tune i wyniki są świetne.Ram to 256 MB prawdopodobnie uszkodzony bo wyświetla 128 MB.
    Jakie ustawienia bios należałoby jeszcze sprawdzić aby były optymalne?
  • #13 10803703
    Czebu
    Poziom 20  
    jkbgajda. Niech Ci będzie. Widzę, że nie ma na Ciebie wpływu.
    Chodziło mi o to, że nie podałeś prawidłowego oznaczenia dysku twardego. Bo to jest niemożliwe, aby dysk miał oznaczenie Seagate 7200.7. Seagate to marka. A 7200 to chyba są obroty. Obroty nic nam nie mówią. Marka nie wiele wnosi do dyskusji. Dlatego prosiłem Cię o podanie oznaczenia dysku od liter ST... Za "ST" stoją cyfry wymieszanie z literami. Słabo chcesz współpracować. Współpracował czy nie współpracował. Ja i tak nie ma nic więcej do napisania. Prosiłem Cię tylko o wyszukanie i podanie tego oznaczenia, bo gdyby nagle się okazało, że jednak to jest wina dysku twardego. Domyślasz się co będzie. Kolejne pytania o dysk twardy.
  • #14 10803923
    iagre
    Poziom 35  
    Ocena: 277
    Jeżeli z memtestu wynika uszkodzenie RAMu to zmień pamięć na sprawną i po tym jeszcze raz zrób testy.
  • #15 10804042
    jkbgajda
    Poziom 23  
    Czebu-oznaczenie dysku to:ST380011a>przepraszam że przeoczyłem twój post
    RAM wymieniam tylko czy mógł by mi ktoś powiedzieć co to za DDR i gdzie szukać takich staroci:
    Compaq deskpro SFF-Nie mogę zainstalować systemu Windows Compaq deskpro SFF-Nie mogę zainstalować systemu Windows
  • #16 10806792
    Czebu
    Poziom 20  
    jkbgajda. Zmieniłem zdanie. Nie mogę milczeć. Jednak muszę Ci odpisać. Ale reszta użytkowników też jest potrzebna do pomocy.
    Widzę, że są to oryginalne pamięci Compaq. Ciężko mi jest powiedzieć jakie to są pamięci. Może ktoś pomoże. Ale znalazłem coś, co Ci trochę podpowie. Ten największy układ scalony to jest jedna taka pamięć. Tę pojemność się jakoś przelicza. Bo tych układów jest więcej. Tylko nie bardzo pamiętam jak. Chociaż Ty podałeś już pojemność. To nic można to przeliczyć jeszcze raz. Jeżeli to jest coś starszego, to tym bardziej. Ale to można zrobić w ostateczności. Tutaj masz opis jednego układu: http://www.datasheetarchive.com/TC59S6404BFT%2FBFTL-80-datasheet.html

Jak możesz coś takiego zdobyć? Tylko tak:
    1. Ktoś tutaj napisze, że posiada takie pamięci.
    2. Przejdź się po sklepach. Może ktoś coś zdobędzie dla Ciebie.
    3. Potem szukaj u producenta. Numer telefonu znajdź w instrukcji obsługi. Lub w książce telefonicznej. W ostateczności szukaj na stronie producenta. Dzwoń najlepiej do polskiego przedstawiciela. Z tym, że jest jedna nowość. Podobno Compaq połączył się z firmą Hewlett Packard (HP). Dzwoń do Compaq. Nie do HP. Być może jeszcze trzeba kontaktować się z firmą Toshiba.
    Jeżeli producent nie produkuje, to jest druga możliwość.
    4. Poszukaj takich pamięci po firmach komputerowych znajdujących się w Twojej okolicy. Zawsze ktoś może mieć. Najszybciej możesz znaleźć coś takiego w punktach naprawy sprzętu komputerowego. Jednak najlepiej gdyby to był autoryzowany serwis Compaq. Z tym, że wtedy, to chyba zażądają sprzętu do naprawy. Jak porozmawiasz z nimi odpowiednio, to sami Ci sprzedadzą takie pamięci.
    5. Daj ogłoszenie w lokalnej gazecie. Rubryka: kupię. Potem możesz dać ogłoszenia w ogólnopolskich gazetach.
    Kolejna możliwość.
    6. Daj ogłoszenie na elektrodzie, że chcesz kupić takie pamięci.
    Ostatecznie.
    7. Jak nic nie pomoże, to szukaj w Internecie. Po aukcjach, po portalach ogłoszeniowych. Tutaj chyba nie masz wyjścia. Musisz szukać po całym światowym Internecie. Nie tylko polskim.
    Nie widzę tu nic innego. Widzę takie możliwości. To są najbardziej ogólne możliwości.
    Tego nie jestem pewien, kto te płytki z pamięcią produkuje. Czy Toshiba, czy Compaq.
    Nie jestem pewien, ale chyba oznaczenia masz: zdjęcie 1, od lewej, kolejne 3 układy scalone. Tam są naklejki. Tu się znajdują najważniejsze informacje. Jeszcze jedna ostateczna możliwość. Znaleźć jakiś zamiennik. Z tym, że tego nie polecam. Zamienniki nie zawsze działają dobrze.
  • #17 10806805
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1573
    16Mx72 -> 128MB, ECC

i815E nie obsługuje ECC jednak zdarzają się płyty gdzie producent zezwala na wstawienie modułów ECC (które nie będzie działać).
  • #18 10807932
    jkbgajda
    Poziom 23  
    Dzwoniłem do Compaq i Toshiby.U toshiby powiedzieli mi że już dawno nie produkują części do Compaq i nie mają czegoś takiego na magazynie.W Compaq to samo.
    Po długich przeszukiwaniach na allegro znalazłem taką pamięć Kingston:

Miała być sprawna i była nawet jeszcze w oryginalnym opakowaniu ,ale kiedy włoży się ją do tego komputera komputer w ogóle się nie włącza ,świeci się tylko dioda POWER.
    Nie wiem w końcu co jest.Czy to jeszcze nie właściwy RAM czy uszkodzona płyta główna?
    Jak sądzicie?
  • #19 10808207
    Czebu
    Poziom 20  
    WojtasJD napisał:
    16Mx72 -> 128MB, ECC

i815E nie obsługuje ECC jednak zdarzają się płyty gdzie producent zezwala na wstawienie modułów ECC (które nie będzie działać).

jkbgajda. Tutaj masz odpowiedź. Z tym, że nie jestem do końca pewien. Teraz mniej więcej tłumaczę. To jest pamięć ECC. i815E to jest chipset. Chodzi o to, że chipset nie obsługuje tego rodzaju pamięci. Twoja płyta główna tego nie obsługuje. Ale, jeżeli włożysz tę pamięć do gniazda, to nie uszkodzi się płyta główna. WojtasJD pomocy. Najlepiej jak potwierdzi lub zaprzeczy Ci to WojtasJD. Z tym, że do tej pory się nie pojawił na forum. Czekaj na potwierdzenie z jego strony.
  • #20 10808349
    jkbgajda
    Poziom 23  
    Do tych Compaq to chyba trudno zdobyć jakiekolwiek części.
    Czyli muszę się zaopatrzyć tylko w jakieś specjalne i oryginalne pamięci tak?
  • #21 10808440
    Czebu
    Poziom 20  
    jkbgajda. Z zasady tak powinieneś zrobić. Np. jak masz komputer Compaq, to najlepiej kupić oryginalne pamięci RAM. Jak już nie można będzie zdobyć, to w ostateczności możesz kupić zamienniki, ale porządne zamienniki. Takie zamienniki nie zawsze są dobre. Czasami przez zamienniki psuje się cały sprzęt. Dlatego w ostateczności włóż zamienniki.
  • #22 10812084
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1573
    Wcześniej w skrócie napisałem no i chodziło mi o i810E a napisałem i815E :)

16Mx72 PC100-222-622R - ECC, Registered 128MB SDR-SDRAM DIMM mający 18 kostek SDRAM 16M x4
    Kolejny (zakupiony) moduł wygląda na odpowiednik pierwszego - na kostkach NEC.

Zwróć jak się da ten moduł i weź 16Mx64 czyli nie-ECC a najlepiej 32Mx64 (czyli 256MB) PC133 - z kostkami x8
    Pamięć nie-ECC poznasz po parzystej liczbie układów DRAM (8, 16)

i810E napisał:
    Note that x4 DRAM and Registered DIMMs are not supported. DIMMs with ECC are not supported. The BIOS, upon detection of ECC via SPD, should report to the user that ECC DIMM timings are not supported by the GMCH.

Jaki masz tam Pentium !!! 600 - z FSB 100MHz czy 133MHz ?

Linki do aukcji są w tym dziale zabronione więc w razie problemów z doborem można przesłać na PW albo w założyć temat w Co kupić.
  • #23 10812559
    jkbgajda
    Poziom 23  
    Jak można sprawdzić dokładnie wersję procesora?
    Chodzi mi o program bootowalny z CD.
    Według mnie płyta główna padła.Nie opłaca się już tego grata naprawiać.
    Nie chcę wyrzucać komputera do śmieci z tego powodu ,a więc zapodam jutro zdjęcie płyty.
    Powiecie mi czy się da taką płytę zdobyć i czy naprawa takiego komputera jest jeszcze opłacalna czy lepiej kupić nowy.
  • #25 10813153
    zen3x
    Poziom 35  
    Ocena: 291
    Compaq deskpro sff na i815 obsługuje:

- procesory max do 933Mhz
    - pamięć do 512MB sdram 133mhz bez żadnych ECC, ECC-R, pamięć może być jedno lub dwustronna
    - płyta w chwili obecnej jest rzadko dostępna na rynku wtórnym. cały komputer na alleg... jest dostępny za 50zł

Jeśli podoba się tobie konstrukcja i rozmiar tego compaq to można zamiast niego zakupić rozwiniecie tej serii np Compaq evo SFF d500, d510 lub D51s. Są to konstrukcje z obsługa pentium 4, pamięcią sdram lub ddr. Kosztują do 130zł
  • #26 10817196
    jkbgajda
    Poziom 23  
    Zakupię Compaq Evo a tego starego grata dam na śmietnik.
    Temat Zamykam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją systemu Windows na komputerze Compaq Deskpro SFF. Instalacja Windows 2000 i XP zawiesza się podczas ładowania sterowników, natomiast Windows 98 instaluje się, ale nie uruchamia po restarcie. Specyfikacja komputera obejmuje 256 MB RAM, zintegrowaną grafikę, płytę główną Compaq oraz dysk twardy Seagate 7200.7. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie pamięci RAM, co potwierdzają wyniki testów Memtest, które wskazują na 128 MB zamiast 256 MB. Wskazówki dotyczące wymiany pamięci oraz sprawdzenia ustawień BIOSu zostały podane. Użytkownik rozważa zakup nowej pamięci, ale napotyka trudności w znalezieniu odpowiednich komponentów. Ostatecznie decyduje się na zakup modelu Compaq Evo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA