logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie uruchamia się po wyjęciu baterii z płyty głównej MSI P35 NEO-F

Sachato 20 Gru 2014 20:52 768 6
REKLAMA
  • #1 14240704
    Sachato
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam!

Problem dotyczy moich współlokatorów. Nie wiem co było faktycznym powodem całej awarii, pewnie najlepiej by było abym się nie dotykał do tego :P No ale tak- mój poprzednik próbował naprawiać komputer na własną rękę. Komputer im wolno chodził i chcieli zdefragmentować dysk, podobno defragmentował się całą noc i połowę dnia- więc tu bym stawiał na alokowane Sektory. Nie wiem czemu, ale wyjęli baterię z płyty głównej. Komputer nie chodzi. Komputer to:

Procek- intel core 2 duo 3Ghz
    Płyta główna- MSI P35 NEO-F SOC. 775
    Ram- dram 2GB kingston
    Karta graficzna- Gigabyte GF 9600GT 512MB
    Zasilacz Chieftec 450W

Jak się włącza komputer to nic się nie dzieje. W ogóle zauważyłem takie przeskoki mocy podczas wlaczania, raz pobiera dużo potem mało i tak 3 razy. Ogólnie nie wysyła żadnych dźwięków bios... Pewnie przez tą baterię.

Teraz do wymiany będą mieli płytę główną tylko? Czy da się jakoś kompa odratować
  • REKLAMA
  • #2 14240763
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2101
    Sachato napisał:
    Jak się dużo za kompa to nic się nie dzieje

Jak to by było po polsku ?
    Sachato napisał:
    W ogóle zauważyłem takie przeskoki mocy podczas wlaczania, raz pobiera dużo potem mało

Czym mierzyłeś tą "moc"?
  • REKLAMA
  • #3 14241052
    Sachato
    Poziom 9  
    Sorry, tekst mi przeskoczył :D zedytowałem tekst, już jest dobrze

Nie mierzyłem mocy. Wnioskuje po prostu po pracy komputera- najpierw komputer chodzi głośno, za 2sekundy chodzi bardzo cicho i ten cykl się powtarza 3 razy.
  • #4 14241689
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Wstaw na miejsce baterię od biosu, uruchom ponownie i zdaj relację z zachowania się komputera. Sprawdź czy ta bateria jest sprawna.
  • REKLAMA
  • #5 14241866
    Sachato
    Poziom 9  
    No właśnie nie działa, nawet po włożeniu baterii. Nie wiem czy działo się coś więcej i o czymś mi nie mówią, lecz nie sądzę, żeby to była wina tej baterii... Najgorsze jest to, że nie jest wysyłany żaden sygnał dźwiękowy. Włącza się komputer i nic normalnie, to chociaż raz pyknie, że wszystko w porządku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 14241917
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Sachato napisał:
    Najgorsze jest to, że nie jest wysyłany żaden sygnał dźwiękowy

Sprawdź, czy głośnik systemowy jest podłączony. (Złącze JFP2 pin 2 i 8)/prawy dolny róg płyty.
    Jak stwierdzisz jego obecność, wymontuj moduły pamięci RAM (wszystkie) uruchom komputer, czy będą sygnały z biosu.
    Sachato napisał:
    zauważyłem takie przeskoki mocy podczas wlaczania, raz pobiera dużo potem mało i tak 3 razy

Myślę, że chodzi Ci o pracę wentylatorów i teraz takie wyjaśnienie.
    Wentylatory te zmieniają swoje obroty z wysokich na niskie, czy włączają się i wyłączają ?
    Co się dzieje po tych trzech razach ?
  • #7 14242003
    Sachato
    Poziom 9  
    Sprawdzałem, czy po wyjęciu ram będzie coś piszczał. Właściwie to wymontowałem wszystkie podzespoły :p nie sprawdzałem tylko tego głośnika. Jak wstaną to sprawdzę i zdam relację. Dzięki.

A co do pracy wentylatorów (przepraszam nie znam się na tych pojeciach dotyczących mocy itd. Właściwie nie powinienem ich używać w ogóle jak się nie znam) komputer po tym całym cyklu chodzi calyczas tak samo.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z komputerem, który nie uruchamia się po wyjęciu baterii z płyty głównej MSI P35 NEO-F. Komputer, wyposażony w procesor Intel Core 2 Duo 3GHz, 2GB RAM Kingston oraz kartę graficzną Gigabyte GF 9600GT, nie wydaje żadnych dźwięków BIOS podczas uruchamiania. Po włożeniu baterii problem nadal występuje, a wentylatory zmieniają obroty, co sugeruje niestabilność zasilania. Użytkownik został zasugerowany do sprawdzenia podłączenia głośnika systemowego oraz przetestowania komputera bez pamięci RAM, aby zdiagnozować problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA