logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie uruchamia się po wymianie płyty MSI P35 Neo2, resetuje się co 5 sekund

weight123 03 Cze 2011 18:10 2164 8
REKLAMA
  • #1 9573370
    weight123
    Poziom 10  
    Witam
    Mam dość poważny problem i prosił bym kogoś kto się zna o pomoc
    Kupiłem płytę
    MSI P35 Neo2- LGA 775 Intel P35 ATX Intel w 100% sprawną na allegro

Dziś przyszły pamięci ram i podłączyłem i lipa
    Startuję na jakieś 5sec słychać pracę dysku i reset i po 3sec znów się włącza i tak w kółko
    Najgorsze jest to że monitor w ogolę się nie włącza ;/

Nie wiem czy to ma znaczenie ale płyta ma wejście napięcie pod procesor 8pin a ja mam w zasilaczu tylko 4pin
    jak podłączam bez tego 4pin to nie resetuję się ale monitor i tak się nie zapala ;/
    Dopiero jak podłączam te dodatkowe zasilanie przy procku ;/

Jeszcze zauważyłem że ząbki gniazda procesora są lekko krzywe ale chyba nie ma to znaczenia ? bo procesor ma dość duże te styczniki

Nie mam pojęcia co może być albo gniazdo lub może jakieś kondensator na płcie czy może zasilacz ??
    Zasilacz mam delta 400w AB
    Z tego co wiem powinna działać na 4pin ? czy nie zawszę

Zdjęcie płyty
    Komputer nie uruchamia się po wymianie płyty MSI P35 Neo2, resetuje się co 5 sekund

Bardzo proszę o pomoc
    Pozdrawiam

Uzupełnij i skoryguj interpunkcję oraz popraw inne uchybienia - pkt 3.1.13. [M]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 9573400
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Tak, powinna działać z 4 pin'owym zasilaniem procesora. Wymontuj płytę z obudowy i uruchom samą płytę z procesorem i głośniczkiem, bez pamięci, grafiki, wszystko odłączone. Te styki w podstawce mocno krzywe ? Zrób wyraźne zdjęcie podstawki i pokaż na forum.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 9573580
    Pultan
    Poziom 30  
    Ocena: 27
    Napisz jakiego masz proca a poza tym spróbuj to uruchomić z jedną kostką pamięci i napisz jakie masz te pamięci.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 9573605
    adamadi33
    Poziom 43  
    Ocena: 251
    Tak może być podłączony jak na zdjęciu, ale kabli się nie skręca niech biegną luźno i prosto.
  • Pomocny post
    #6 9573614
    Pultan
    Poziom 30  
    Adamadi autor jeszcze nie napisał co wkłada na tą płytę
  • #7 9573624
    weight123
    Poziom 10  
    Cześć
    posłuchałem się na tym forum i kupiłem a-date ddr2 800mhz ;/
    A dopiero później wpisałem testy pamięci w google.pl
    i co się okazało ddr2 na 2 miejscu są kingstony które chciałem kupić ;/
    a kupiłem a-date które są bardzo daleko w tyle od kingstona
    Ale a-date ddr3 już z tego testu są lepsze od kingstonów ale tylko ddr3
    Ale trudno

ram mam a-date 800mhz extreme edition
    procek core 2 duo e6400 2.13ghz

Podłączyłem jak kolega wyżej i kurcze jakoś zadziałało ;p
    Jakieś diody na płycie zaczeły się zapalać z czerwonego na zielone i poszło ;p
    Poprostowałem te ząbki może dla tego nie wiem
    Zdjęcia nie zrobię bo nie mam aparatu tylko w tel ale to lipa ;/
    Na szczęście działa nie wiem jak ale poszło : )

Na razie nie podłączam bo czekam na pastę termoprzewodzącą i taką gąbkę na te układy koło procesora.
    dałem taśmę 3m ale dotknełem płytę od spotu to tam było gorące to chyba taśma 3m jest nie do tego ;/

Dziękuję wszystkim

przepraszam za interpunkcję ale z polskiego to ja miałem 2-
    jak są jakieś błędy to nie celowo i z góry przepraszam
  • Pomocny post
    #8 9573640
    Pultan
    Poziom 30  
    Czyli co było winne bo nie rozumiem? Odpaliłeś z jedną kostką czy chodziło o te wtyczki? Pierwsze biosy tych płyt były bardzo niedopracowane i trzeba niekiedy było odpalać z jedną kostką.
    Którego testu? i jakie dokładnie te kingstony?
  • #9 9573644
    weight123
    Poziom 10  
    Odpaliłem z jedną ale później z dwoma i wystartowało
    Procesor włożyłem jeszcze raz, ząbki poprostowałem choć były ta samo jak wcześniej i jakoś poszło nie wiem ale wcześniej nie działało a nagle zadziałało
    Ale tak jest zawszę jak kupuję się płytę z allegro zawszę coś nie działa a na szczęście późnij jest ok już 2 przypadek

http://www.pcworld.pl/testy/przeglad/135-pamieci_ddr2-/filtry/3.html
    Te testy
    A te a-date które są ponoć takie dobre są chyba na 20 miejscu
    A jak napisałem że kingston jest dobre to wyśmiał mnie jakieś też spec od pecetów

Moderowany przez DriverMSG:

Problem rozwiązany, polecenie moderatora nie wykonane. Temat zamykam, zbędną dyskusję usuwam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z uruchomieniem komputera po wymianie płyty głównej MSI P35 Neo2. Po podłączeniu nowej płyty komputer resetuje się co 5 sekund, a monitor nie włącza się. Użytkownik zauważył, że płyta wymaga 8-pinowego zasilania procesora, a jego zasilacz ma tylko 4-pinowe. Po kilku sugestiach z forum, użytkownik odłączył wszystkie komponenty, uruchomił płytę z procesorem i jedną kością pamięci RAM, co ostatecznie doprowadziło do uruchomienia systemu. Użytkownik wymienił pamięć RAM na A-Data DDR2 800MHz, a procesor to Core 2 Duo E6400. Po poprawieniu styków w gnieździe procesora i podłączeniu zasilania, komputer zaczął działać.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA