logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MSI P35 Neo - Komputer ma trudności ze startem, zawiesza się podczas pracy

Krotus 30 Lip 2012 22:11 5773 45
Najlepsze odpowiedzi

Co powoduje losowe zawieszanie się komputera MSI P35 Neo Combo podczas startu i pracy oraz czarny ekran wymagający restartu?

Najbardziej prawdopodobną przyczyną są problemy z chłodzeniem procesora albo sama płyta główna, a nie zasilacz. Najpierw trzeba sprawdzić temperaturę CPU, pracę wentylatora, mocowanie radiatora i wymienić pastę termoprzewodzącą, bo w wątku właśnie przegrzewanie procesora zostało wskazane jako główny trop [#11177994][#11178069] Sam podwójny start jest dla tej płyty normalny, więc nie musi oznaczać usterki [#11177372] Jeśli po poprawie chłodzenia problem nie ustąpi, podejrzenie pada na płytę główną, zwłaszcza mostek północny/BGA lub sekcję pamięci, bo opisywane są tam identyczne objawy: zwiechy, błędy odświeżania RAM i problemy ze слотami [#11162277][#11167718] RAM i dyski zostały przetestowane bez błędów, więc są mniej prawdopodobne [#11161034][#11164112]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA
  • #1 11159701
    Krotus
    Poziom 9  
    Witam,
    Od jakiegoś czasu mam pewien problem ze swoim sprzętem, właściwie dwa problemy.

Pierwszy, komputer zaczyna się uruchamiać, po chwili wyłącza się i włącza ponownie, tym razem do końca. Właściwie to dzieje się tak już odkąd go kupiłem, ale uznałem, że to była wina zasilacza. Zasilacz wymieniłem kilka tygodni temu na mocniejszy i pewnej firmy, niestety problem nie ustąpił. Komputer dalej zachowuje się tak jak wcześniej.

Drugi problem, sprzęt się zawiesza. Nie ma na to reguły, czasem zawiesi się zaraz po uruchomieniu, czasami po jakimś czasie. Jedynym wyjściem jest wtedy wyłączenie listwy i ponowne uruchomienie. Czasami dzieje się też tak, że komputer nie chce się uruchomić, to znaczy zaczyna pracę, słychać wiatraki, ale nie włącza się system, czarny ekran krótko mówiąc. Tu również potrafi pomóc ponowne włączenie, ale nie zawsze. Czasem komp idzie w zaparte i nieważne ile razy go restartuję, nie uruchomi się. W takich przypadkach pomaga zamiana miejscami kości pamięci (sic!). Nie mam pojęcia gdzie może tkwić problem. Sprzęt wiesza się nieregularnie, przez ostatni miesiąc zwiesił się 3, może 4 razy, ale wcześniej zdarzało się to dosłownie codziennie, czasem po kilka razy.

Zauważyłem, że najczęściej zawiesza się kiedy obciążę go zaraz po starcie, to znaczy tak: przeglądarka jest w porządku, ale jak włączę muzykę lub jakąś grę to na 90% padnie. Muszę odczekać kilka-kilkanaście minut. Wcześniej wieszał się również na skutek wstrząsu, na przykład jak odsuwałem krzesło i niechcący szturchnąłem komputer, ale problem ustąpił po wymianie zasilacza. Czasami, na chwilę po tym jak się zawiesi, bios sygnalizuje problem z odświeżaniem pamięci. Raz miałem taką sytuację, że sprzęt zwiesił się, a bios krzyczał, że karta graficzna jest niepodłączona, ale po chwili wszystko wróciło do normy i komputer pracował normalnie bez restartu.

Nie mam już pojęcia co może być przyczyną problemu, zasilacz odpada, może pamięć? Grafika? Znajomy, który trochę się zna na sprzęcie mówił, że to płyta główna i ja również skłaniam się ku tej opcji, ale wolę się upewnić zanim zacznę cokolwiek wymieniać.

Mój sprzęt:

Płyta główna: MSI P35 Neo Combo
    Procek: Intel Core 2 Quad Q6600
    Karta graficzna: GeForce 8600 GT
    RAM: 2 kości po 1gb ramu, DDR2
    Zasilacz: OCZ 400W
    Do tego stary napęd CD, nagrywarka DVD, 2 dyski twarde (160gb i 240gb) i zewnętrzna karta dźwiękowa (ESI MAYA 44).

Co ciekawe, niemal identyczny problem pojawia się w moim laptopie (Samsung rf511), z tą różnicą, że zawiesza się tylko podczas grania. Tutaj też nie wiem o co chodzi, odpaliłem na nim kilka programów do testu sprzętu i jedynie się rozgrzał (chociaż dość mocno, niby 89*, ale sprzęt sam w sobie był tylko ciepły), ale nie wyłączył, żadnych bluescreenów ani nic. A wystarczy, że włączę Heroesy V, parę minut i lapek leży. Jedyna opcja to restart. Nie wiem, może mam ostatnio pecha do sprzętu, laptop jest fabrycznie nowy, ale zamknęli w moim mieście salon, w którym go kupiłem i chciałbym się dowiedzieć, czy da się to naprawić samemu, bez odsyłania komputera do serwisu.

Z góry dziękuję za wszelką udzieloną pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 11161034
    Krotus
    Poziom 9  
    Przetestowałem dzisiaj oba dyski przy pomocy HD Tune i wszystko wygląda dobrze, 0 bad sectorów. Odpalę na noc memtesta na obu komputerach, chociaż przy stacjonarce pamięć raczej odpada, komputer można bez problemu włączyć na jednej kości.
  • #3 11161131
    tele02
    Poziom 16  
    Ocena: 22
    NIESTETY, zbyt wiele z Twojego opisu nie można wywnioskować.
    Zakładam., że odinstalowałeś zbędne programy, wyczyściłeś rejestry, usunąłeś wszystkie pozostałe śmieci.
    Sprawdź zaufanym programem, czy nie Masz nie-chcianych plików (w systemie).
    Często przy wykorzystywaniu płyt CD, pendrive, i.t.p... zdarza się kopiowanie problemów na inne komputery, w szczególności gdy nie posiadają odpowiednich lub zaktualizowanych zabezpieczeń.
    Jedno co mogę podpowiedzieć, spróbuj użyć programu TuneUp Utilities (choćby w wersji TRIAL).
  • #4 11161212
    Krotus
    Poziom 9  
    Dziękuję za zainteresowanie tematem, przyznam, że wydawało mi się, że opisałem problem wystarczająco szczegółowo. Mogę wiedzieć jakich informacji w takim razie brakuje?

Co do rejestrów i śmieci, od czasu do czasu używam programu CCleaner, ale z tego co zauważyłem to po tym komputer wiesza się jeszcze częściej niż przed. System oczywiście skanuję regularnie. Problem w tym, że sprzęt potrafi się zawiesić zanim jeszcze załaduje się bios. Odnośnie TuneUp Utilities, sprawdzę, czy to coś pomoże, chociaż z tego co widzę to chyba program podobny do CCleanera.
  • #5 11161820
    tele02
    Poziom 16  
    Program CCleaner nie usuwa wszystkich śmieci. Jest tylko dodatkową opcją narzędziową, a przy nieodpowiedniej konfiguracji może tylko stworzyć nam dodatkowe problemy.
    Nazbyt częste czyszczenie systemu, też może powodować nieoczekiwane problemy.
    Nie wiem czy (a jest to możliwe),nie został usunięty któryś z plików dll.
    Polecam również program Kaspersky Rescue Disk, nie zaszkodzi sprawdzić.
  • REKLAMA
  • #6 11161829
    okokpopo1
    Poziom 35  
    Ocena: 26
    Przetestuj pamięć ram bo ona tu jest chyba winna. Podwójny start jest normalny dla P35.
  • #7 11162003
    tele02
    Poziom 16  
    'okokpopo 1' - wyszedłem z założenia, że autor postu już to zrobił.
  • #8 11162277
    Lukson
    Poziom 33  
    Ocena: 128
    Przyczyna takiego zachowania może leżeć w płycie głównej a dokładniej to mostka północnego.
    Mój kolega ma P35 Platinum Combo i płyta spowodowała uszkodzenie jednej kości RAM oraz dysku twardego (częste zawieszanie). Na chwilę obecną nie działają sloty RAM bliżej procesora oraz płyta potrafi się raz na jakiś czas zawiesić.
  • REKLAMA
  • #9 11162323
    tele02
    Poziom 16  
    Aby sprawdzić to o czym pisze 'Lukson', wystarczy program 'EVEREST', lub podobny.
  • #10 11162477
    Krotus
    Poziom 9  
    Ściągnąłem sobie wersję trial TuneUp Utilities, zainstalowałem, użyłem, poprawę widać w działaniu systemu. Inna sprawa, że raczej trudno wymagać od własnego sprzętu, żeby zawiesił się wtedy, kiedy się chce, z reguły dzieje się odwrotnie. Mimo wszystko, po ponownym uruchomieniu odpaliłem od razu przeglądarkę i muzykę, coś, na czym wieszał się niemal zawsze. Na razie wszystko jest w porządku, dla pewności sprawdzę jeszcze po dłuższej przerwie w działaniu, bo po tym z reguły się zawiesza.

Dyski sprawdziłem (jak już zresztą pisałem wcześniej), są sprawne. Co do memtesta to ktoś mi kiedyś mówił, że najlepiej zostawić go na noc, tak zrobię i jutro podam wyniki. Zerknę za chwilę na program Everest.

Dzięki wszystkim za pomoc, pozdrawiam.
  • #11 11163833
    tele02
    Poziom 16  
    W razie dalszych problemów napisz jeszcze. Śledzę temat do rozwiązania problemu.
  • #12 11163863
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6518
    Ja tam sądzę, że stary zasilacz był za długo w tym komputerze i zdążył wykończyć płytę...
  • #13 11163904
    Lukson
    Poziom 33  
    @tzok
    Znajomy ma prawie identyczny zestaw bo zamiast 8600GT jest 8800GT i całość od nowości zasila Tagan TG800-U33 po wymianie wszystkich kondensatorów także raczej to nie wina zasilacza.
    Trochę poczytałem na ten temat i wychodzi na to, że winny jest mostek północny na płycie. Nie przegrzewa się ale puszczają pod nim kule (tak mi się wydaje).
  • #14 11163933
    tele02
    Poziom 16  
    Co ma do tego mostek Pn. ?.
    O jakie kule Ci chodzi ?.
    Autor napisał wyraźnie, że sprawdzi jeszcze czy 'TuneUp Utilities', rozwiązał problem, czy też nie.
  • REKLAMA
  • #15 11163938
    Lukson
    Poziom 33  
    Co daje TuneUp Utilities? Trochę wyczyści rejestr, wyłączy niepotrzebne programy i defragmentuje dysk twardy.

Mostek północny odpowiada za komunikację w całym komputerze.

Całość jest lutowana w technice BGA. Czasem wystarczy, że jedna kula puści i komputer się nie włącza albo wiesza bez przyczyny.
    U znajomego objawy identyczne. Do tego przestały działać gniazda pamięci bliżej procesora. Nawet zaślepka slotu DDR II/III nie świeci.
  • #16 11163951
    tele02
    Poziom 16  
    Lukson - domyślam się że Twoje "kule", to określenie t.zw. 'zimnych' lutów.
    Często tak sę dzieje na skutek przegrzewania się elementów.
    Zaczekajmy może, co nam odpowie autor postu ?!.
  • #17 11163953
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 11164112
    Krotus
    Poziom 9  
    Przetestowałem RAM. Po prawie 7,5h pracy, memtest nie wykrył żadnych błędów. Czyli wszystko wskazuje na to, że to wina płyty głównej? Zainstalowałem też Everesta, ale przyznam, że sam nie wiem na co tam dokładnie patrzeć. Program nie potrafi zidentyfikować nazwy płyty, nie pokazuje mi czy jakieś elementy są uszkodzone, czy nie.

Mój poprzedni zasilacz to Modecom FEEL 350W, otworzyłem go po wyjęciu i dwa kondensatory były spuchnięte, więc nie wykluczam uszkodzenia spowodowanego przez zasilacz.

Rin Okumura, nie mam nic przeciwko.
  • #19 11167275
    tele02
    Poziom 16  
    Skoro w poprzednim zasilaczu były 'spuchnięte' kondensatory,
    przejrzyj dokładniej te fragmenty płyty, które były zasilane przez uszkodzone gałęzie zasilacza.
  • #20 11167718
    Krotus
    Poziom 9  
    Płyta wygląda dobrze, żadnych nadpalonych fragmentów, kondensatory wyglądają tak jak powinny. Zresztą teraz to już nie ma większego znaczenia. Skoro RAM, zasilacz i dyski odpadają, a karta graficzna raczej nie ma tu nic do rzeczy, bo komputer umie zawiesić się tuż po starcie, to podejrzenie pada tylko na płytę.

Poczytałem trochę o zimnych lutach na tej stronie: http://www.expressit.pl/porady-komputerowe/zimne-luty-pod-gpu/ Bardzo możliwe, że ten problem pojawił się właśnie u mnie, przynajmniej objawy właśnie na to wskazują.

Edit: Wiem, że na podanej przeze mnie stronie temat dotyczy głównie kart graficznych. Chodziło mi raczej o to, o czym pisał wcześniej użytkownik Lukson odnośnie mostka północnego.

Zakładam nowy temat w odpowiednim dziale celem doboru nowej płyty głównej. Za jakiś czas napiszę tutaj i powiem, czy to rozwiązało problem, czy nie.

Dziękuję wszystkim za pomoc i udzielanie się w temacie.
  • #21 11167720
    okokpopo1
    Poziom 35  
    Możesz po podwyższać napięcia na mostkach i procesorze.
  • #22 11167735
    Krotus
    Poziom 9  
    Czy jest jakaś możliwość, że te napięcia spadły same z siebie po jakimś czasie? Komputer ma już ponad 4 lata, a problem zaczął się pojawiać po około 3 latach użytkowania. Ale dziękuję za sugestię, spróbuję i zobaczę, czy to pomoże.
  • #23 11168105
    Lukson
    Poziom 33  
    Podnoszenie napięć może doprowadzić do uszkodzenia całkowitego uszkodzenia płyty oraz degradacji procesora.
  • #24 11168121
    okokpopo1
    Poziom 35  
    Hah to chyba jak dowali maxa :D

Dodano po 1 [minuty]:

Niech podniesie tylko o jeden stopień wyżej. Mi się wieszał komp jak miałem za małe napięcie na procu. (procesor stock tylko potrzebował dużo v)
  • #25 11168272
    Krotus
    Poziom 9  
    Poczytałem trochę o tym podnoszeniu napięć, wygląda na to, że granica bezpieczeństwa dla Q6600 to 1,55V. Sprawdzę jakie mam napięcie teraz i podniosę tak do 1,5V jeśli będzie mniejsze.
  • #26 11168302
    okokpopo1
    Poziom 35  
    Nie tyle to nie wal. Podnieś do 1.35v. Masz możliwość zmiany napięcia mostków itd ?
  • #27 11168344
    Krotus
    Poziom 9  
    Nie wiem, jak mogę to sprawdzić? I w ogóle takie podstawowe pytanie, w jaki sposób mogę podnieść napięcie na procesorze? Nigdy wcześniej nie było mi to potrzebne.
  • #28 11168443
    tzok
    Nie sądzę aby to coś pomogło, jak już to zasilanie pamięci, jeśli masz jakieś "overclockerskie", pracujące z wyższym niż standardowe napięciem.

Jak możesz podnieść napięcie - instrukcja obsługi, strona 53:
  • #29 11168684
    Krotus
    Poziom 9  
    Dziękuję za instrukcję. Pamięci mam jak najbardziej 'zwykłe' firmy Adata. Spróbuję podnieść napięcie i napiszę, jeśli komputer się znów zawiesi.
  • #30 11168789
    tzok
    CPU Voltage raczej nie ruszaj, a jak już to max o +0,1V, natomiast napięcie pamięci możesz w miarę bezpiecznie podnieść nawet do 2.2V.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z komputerem MSI P35 Neo, który ma trudności z uruchomieniem i często się zawiesza. Po wymianie zasilacza na mocniejszy problem nie ustąpił. Komputer czasami nie uruchamia się, a w przypadku zawieszenia jedynym rozwiązaniem jest restart. Użytkownik testował pamięć RAM i dyski, które nie wykazały błędów. Wskazano na możliwość uszkodzenia płyty głównej, szczególnie mostka północnego, co może prowadzić do problemów z pamięcią i zawieszaniem się systemu. Użytkownik rozważał podniesienie napięcia na procesorze oraz wymianę pasty termoprzewodzącej, co może pomóc w obniżeniu temperatury. Po wymianie pasty i czyszczeniu komputera, problemy z przegrzewaniem się procesora nadal występują, co może wpływać na stabilność systemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA