logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sprzedaż zakupionych elementów z eBay

misterbociek 20 Gru 2014 22:19 969 9
REKLAMA
  • #1 14240976
    misterbociek
    Poziom 21  
    Ocena: 120
    Witam!
    Wysyłka małych przedmotów np. Power LED 10W jest darmowa. Więc taka dioda będzie kosztowała około 3zł. Na allegro najmniejsza cena takiej diody to 10zł+ 8zł za przesyłkę. No i właśnie dlaczego tak jest ? Dlaczego wysyłka z Azji do Polski jest taka tania? Czytałem że na allegro ludzie zarabiają na wysyłce ale sam nieraz wysłałem choć co i zwykły list priorytetowy kosztuje 7zł.
    No i druga sprawa. 20 sztuk "power LED 10W" kosztuje 3,50zł na ebay. Powiedzmy że wystawił bym je na allegro za 7zł+x za wysyłkę. Pewnie w ciągu jednego miesiąca bym je sprzedał i zarobił 70zł. Może i mało ale ja chodzę do szkoły i pocztę mam niedaleko.
    O co chodzi z tym?
  • REKLAMA
  • #2 14241040
    Stefan_2000
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    Hejka,

> Dlaczego z Azji do polski jest taka tania?

Przyznam, że ten temat mnie ciekawi już jakiś czas, bo nawet jeśli przesyłka w Chinach jest tania to i tak ostatnim ogniwem jest Poczta Polska, której ceny znamy i ona też musi na tym jakoś zarabiać. Tutaj: Re: eBay wysyłka z Chin za 0zł czy to prawda biomedyczny pisze, że przesyłka nie jest tania.

> Na pewno wszystkie by poszły po miesiącu i zarobił bym 70zł.

1. Załóż działalność gospodarczą i odprowadź stosowną daninę.
    2. Co z gwarancją? Jak kupujesz coś w Chinach to coś takiego jak gwarancja de facto nie istnieje, w Polsce konsument ma bardzo dużo praw.
    3. Co z normami jakie te przedmioty mają spełniać?

pzdr,
    sw.
  • REKLAMA
  • #3 14241066
    nasty_photon
    Poziom 22  
    Ocena: 67
    misterbociek napisał:
    Dlaczego z Azji do polski jest taka tania? Czytałem że na allegro ludzie próbują zarabiać na wysyłce ale sam nieraz wysłałem choć co, i zwykły list kosztuje 7zł.
    ?

To się nazywa handel. Buty, które kupujesz w sklepie za 250 zł kosztują w Chinach u producenta 30 zł. Pod drodze dochodzą pośrednicy, na końcu sklep kupuje je za 200-220 zł i dalej sprzedaje Tobie.
  • REKLAMA
  • #4 14241772
    misterbociek
    Poziom 21  
    Stefan_2000 napisał:
    Hejka,

> Na pewno wszystkie by poszły po miesiącu i zarobił bym 70zł.

1. Załóż działalność gospodarczą i odprowadź stosowną daninę.
    2. Co z gwarancją? Jak kupujesz coś w Chinach to coś takiego jak gwarancja de facto nie istnieje, w Polsce konsument ma bardzo dużo praw.

1. Sprzedawał bym jako osoba prywatna. Jedynie allegro małą prowizję pobiera.
    2. Bez gwarancji i bym to wyraźnie napisał. Przecież te wszystkie diody na allegro są pewnie z tego samego miejsca. Raczej jak ktoś by chciał kupić porządną diodę to wybrał by TME gdzie jest spory wybór. Klient na eBay ma większe prawo niż sprzedawca. Jeśli paczka mi nie dojdzie w ciągu miesiąca(nie pamiętam dokładnie) to sprzedawca musi oddać pieniądze.
    3. Na aukcjach na allegro jest to samo napisane co na eBay.
  • #5 14242056
    tomekm33
    Poziom 22  
    misterbociek napisał:

1. Sprzedawał bym jako osoba prywatna. Jedynie allegro małą prowizję pobiera.

Nie ma czegoś takiego. Prowizja pobierana przez serwis aukcyjny to nie podatek kolego. Proponuję zapoznać się z definicją działalności gospodarczej.

misterbociek napisał:

2. Bez gwarancji i bym to wyraźnie napisał. Przecież te wszystkie diody na allegro są pewnie z tego samego miejsca. Raczej jak ktoś by chciał kupić porządną diodę to wybrał by TME gdzie jest spory wybór. Klient na eBay ma większe prawo niż sprzedawca. Jeśli paczka mi nie dojdzie w ciągu miesiąca(nie pamiętam dokładnie) to sprzedawca musi oddać pieniądze.

Nie musisz udzielać gwarancji. Nie myśl jednak, że zwalania Cię to z innych obowiązków, które reguluje ustawa. W dalszym ciągu odpowiadasz za niezgodność towaru z umową. Kupujący w przypadku stwierdzenia takiej niezgodności może domagać się (reklamacja) albo naprawy towaru, albo bezpłatnej wymiany.

misterbociek napisał:

:?:
  • REKLAMA
  • #6 14242099
    misterbociek
    Poziom 21  
    tomekm33 napisał:

misterbociek napisał:

:?:

W większości jest takie coś:
    Spoiler:
    Dioda POWER LED Wysokiej Dużej MOCY 10W BIAŁA Zimna.

Dioda Power LED 10W
    Zasilanie: 27-30V DC 330-350mA
    Temp kol: 6000-6500K-zimna
    Kąt padania światła: 140 st.
    Moc światła: 900-1100 Lm
    Wym:-20x29x3mm

Cena za 1szt.

Na eBay jest to samo tylko po angielsku. Nie ma nazwy firmy która to wyprodukowała itp. Na TME do każdej diody jest DATA SHEET. Większość pewnie myśli że na eBay są same podróby bo przecież to jest z chin. Owszem są podróby ale co dziś nie jest z chin ?
  • #7 14242203
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1181
    Stefan_2000 napisał:

pzdr,
    sw.

Sprzedawcy w Chinach są na wyższym poziomie rozwoju niż polskie cwaniacki.
    Wiele spraw załatwia się o wiele łatwiej i kulturalniej.
    Ale jak wszyscy normalni ludzie, nie lubią być oszukiwani czy obrażani.

Ochrona prawna co prawda nie istnieje z powodu granic i braku stosownych umów międzynarodowych, ale czy kupując diodę za 3,5 naprawdę martwią cię twoje prawa gwarancyjne i konsumenckie? ;)

Po drugie, to co napisał kolega misterbociek, to niestety wynik tego, ze nie nie tylko on poznał cenny w Chinach. A Polska mentalność polega na tym, że interes z zyskiem poniżej 100 % nie jest wart wysiłku.
    W przeciwieństwie do Chin, gdzie jeżeli jest zysk, to się pracuje by go mieć.
    Dlatego Dioda kupiona za dolara w Chinach, w Polsce kosztuje 3 dolary.

Inna sprawa, ze jak ktoś jeszcze kupuje dwie palety, albo cały kontener, to i ma inne ceny hurtowe i przesyłkę już nie tak darmową, bo fracht morski nie jest bezpłatny.

kolejna sprawa jest taka, że jak chodzisz do szkoły, to nie masz prawa zawierania umów cywilno-prawnych. A taką jest transakcja sprzedaży sieciowej.
    Nie mógłbyś zagwarantować prawa do rękojmi itd.

Poza tym, jak widzisz - na Allegro już jest pełno takich sprzedawców. Jeden więcej, to mniej klientów dla wszystkich.
    Sukces to znaleźć sobie dziedzinę, gdzie nie ma konkurencji, lub jest ona bardzo mała.
  • #8 14242940
    Stefan_2000
    Poziom 20  
    Ocena: 39
    Madrik napisał:

Ochrona prawna co prawda nie istnieje z powodu granic i braku stosownych umów międzynarodowych, ale czy kupując diodę za 3,5 naprawdę martwią cię twoje prawa gwarancyjne i konsumenckie? ;)

Otóż to, jak kupuję coś z Chin za dwa dolce i się okaże, że się popsuło to nie robię z tego tragedii. Ale jak kupuję to samo coś w Polsce to nie kosztuje już dwóch dolców, tylko dużo więcej, bo sprzedawca musi doliczyć koszty prowadzenia działalności w Polsce, koszty przesyłek w Polsce, wliczyć ryzyko gwarancji, innych danin itp. I z dwóch dolców robi się parędziesiąt złotych, i wtedy już zaczynają mnie interesować moje prawa kupującego do gwarancji, rękojmi, itp.

offtopic_mode: on
    Kupiłem w Chinach 10 diodek laserowych świecących poziomą linię, chciałem z nich zrobić świecący krzyż do wiertarki stołowej. Zamiast 10 sztuk przyszło 9, a za brakującą sztukę przysłali jakąś chińską monetę w ramach rekompensaty. Nie zamierzam z tego powodu robić nikomu problemów, bo po pierwsze mocno to mnie uśmiechnęło, a poza tym jedna taka dioda kosztowała zdrowo poniżej dwóch dolców, więc nie ma o co kruszyć kopii.
    offtopic_mode: off

pzdr,
    sw.
  • #9 14243700
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 14243733
    misterbociek
    Poziom 21  
    Za trzy miesiące 19lat więc raczej to nie problem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik porusza kwestię różnic w cenach diod LED sprzedawanych na eBay i Allegro, wskazując na niskie koszty wysyłki z Azji. Dyskutanci zauważają, że niskie ceny na eBay mogą wynikać z braku pośredników oraz niższych kosztów produkcji w Chinach. Wskazują również na kwestie związane z gwarancją i odpowiedzialnością sprzedawcy w Polsce, podkreślając, że sprzedaż jako osoba prywatna wiąże się z mniejszymi obowiązkami. Wiele osób nie martwi się o prawa konsumenckie przy zakupach niskobudżetowych, ale zauważają, że w Polsce ceny są wyższe z powodu dodatkowych kosztów prowadzenia działalności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA