logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Buczenie zasilacza ATX Emiter Sp.Zoo przy niskim obciążeniu - co sprawdzić?

adam_worek 09 Maj 2005 20:11 1581 1
REKLAMA
  • #1 1465784
    adam_worek
    Poziom 2  
    Witam wszystkich !!!
    Posiadam zasilacz ATX firmy Emiter Sp.Zoo , model ???. Ostatnio zaczal mi nieprzyjemnie buczec. Buczenie ma miejsce przy nie obciazonym zasilaczu !!!, kreci sie wtedy rowniez wiatrak !!!, nieznacznie, wolniutko, ale jednak.
    po wlaczeniu kompa syczenie ustaje, komputer pracuje stabilnie. Zlokalizowalem mniej-wiecej zrodlo dzwieku, dociskanie nic nie daje. Nie potrawie jednak dokladnie go zlokalizowac. Podejrzewam, ze moze rozwarstwienie na transformatorku, sa dwa, wiekszy i mniejszy, miedzy nimi mala ceweczka nawinieta na pierscieniu. Nie wiem, ktory z tych elementow moze to powodowac, i co jest przyczyna ??.
    Wejsciowe elektrolity 330 uF byly spuchniete, wymienilem na inne ze starego zasilacza 470 uF. Nic to nie pomoglo.
    Moge rowniez wymienic te transformatorki, z innego modelu zasilacza, tylko nie iwem czy moge, oznaczenie jakies dziwne i nie podobne, i poza tym moze przyczyna lezy gdzies obok i trzeba to "obok" wymienic. na co musze zwrocic uwage przy takiej zamianie.

Pozdrawiam

AW
  • REKLAMA
  • #2 1481422
    zymt
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    Jeśli jak twierdzisz elektrolity spuchły,świadczy to o zwarciu na wejściu.
    Mógł paść tranzystor.Jest mało prawdopodobne że dostaniesz oryginalne części.Może warto się zastanowić nad kupnem nowego ATXa.Nie są aż tak drogie.W końcu zasilacz jest w kompie najważniejszy.Przy stosowaniu zamienników poważnie ryzykujesz.Mój zasilacz po naprawie z zamiennikami działał 3 mis.a póżniej spalił CDrom HDD i nagrywarkę.
REKLAMA