logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zepsuty zasilacz komputerowy - Zasilacz tylko przez ułamek sekundy podaje napię.

Pszemciio 10 Sty 2020 00:17 606 4
REKLAMA
  • #1 18392851
    Pszemciio
    Poziom 4  
    Ocena: 27
    Witam, posiadam zasilacz atx, nie ma obudowy więc nie znam firmy na plytce jest tylko napisane FSP group INC. Zasilacz po zwarciu zielonego przewodu z czarnym przez chwilke podaje napiecie na wyjściu co skutkuje lekkim zakreceniem wiatraka chłodzącego zasilacz, oraz w momencie zwarcia przewodow slychać lekkie pyknięcie w okolicy diod zamontowanych na radiatorze( jest ich 3) wylutowalem kazdą sprawdzilem i wychodzi na to ze są sprawne. Tylko na lini Standby utrzymije sie napiecie 5v. Nie wiem co zrobić w takiej sytuacji, jesli ktoś ma pomysł to prosze o pomoc. Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 18392867
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2335
    Prawdopodobnie układ monitorujący napięcie wykrywa jakąś nieprawidłowość i odłącza zasilanie. Standby raczej można zostawic w spokoju skoro cały czas jest 5V. O ile to możliwe sprawdził bym napięcia które na moment się pojawiają, niestety zwykły multimetr może być za wolny.
  • REKLAMA
  • #3 18392959
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8185
    Warto sprawdzić, czy kondensatory na wyjściach linii zasilających nie mają dosyć.

Warto też również sprawdzić zasilacz pod obciążeniem. Bardzo stare Fortrony nie były w stanie pracować bez obciążenia, tak więc warto czymś obciążyć główne linie zasilające.
  • REKLAMA
  • #4 18393100
    Pszemciio
    Poziom 4  
    Ok. Dzieki za odpowiedź, zrobie to co Panowie doradzili i dam znać.

Dodano po 5 [godziny] 20 [minuty]:

Wczesniej zapomniałem napisać że zagrzany był rezystor wiec go wymieniłem, tylko że żle prawdopodobnie odczytałem kod (pomyliłem żółty ze złotym) a jako ze nie miałem rezystora 150k to wstawilem dwa szeregowo no ale nie działał zasilacz. Po ponownym odczytaniu kodu z rezystora wyszło 1.5ohm a nie 150k ale tutaj znowu pojawił się problem bo nie miałem rezystora 1.5ohm dużej mocy, miałem tylko rezystor 1ohm dla testu go wstawiłem i odrazu sie spalił. Sprawdziłem jeszcze miernikiem ten zgrzany rezystor i pokazuje 7.5ohm wstawiłem go ponownie dla testu i zaczął się szybko grzać, ale wentylator chłodzący zasilacz ładnie rusza i nagle zwalnia powoli się krecąc no i najwazniejsze pojawaia sie napięcie na liniach zasilających. Przygrzany kondensator od rezystora widoczny na zdj.wymieniłem. Czyli wychodziło by na to, że należy wymienić tylko ten rezystor na nowy jezeli dobrze doczytałem 1.5ohm dużej mocy ?
    Załączniki:
    • Zepsuty zasilacz komputerowy - Zasilacz tylko przez ułamek sekundy podaje napię. IMG_20200110_124519.jpg (4.45 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zepsuty zasilacz komputerowy - Zasilacz tylko przez ułamek sekundy podaje napię. IMG_20200110_124434.jpg (4.16 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zepsuty zasilacz komputerowy - Zasilacz tylko przez ułamek sekundy podaje napię. IMG_20200110_124532.jpg (2.62 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zepsuty zasilacz komputerowy - Zasilacz tylko przez ułamek sekundy podaje napię. IMG_20200110_140731.jpg (1.38 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 18393788
    Pszemciio
    Poziom 4  
    Wstawiłem zarowke 6v 2.4W w miejsce rezystora(bo zmierzylem i na rezystor plynie 5v) i jest git jak sie załącza zasilacz to wiatrak rusza z duzych obrotow i stabilizuje sie na wolnych po podgrzaniu zapalniczką zabezpieczenia termicznego wentylator przyspiesza. Zaroweczka praktycznie wgl sie nie grzeje. Zobacze jeszce co bedzie sie dzialo po obciazeniu lini wyjsciowych

Dodano po 2 [godziny] 14 [minuty]:

Sprawdziłem pod obciążeniem i zasilacz działa bez problemu. Przyczyną okazał sie ten rezystor. Producenci powinni zastosować rezystor o większej mocy. Zamykam temat.
REKLAMA