logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Amica AWSE12DA - Piszczy przy wolnych obrotach.

chucky80 21 Gru 2014 11:46 7680 7
REKLAMA
  • #1 14242018
    chucky80
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć,

Mam problem ze swoją 5-6 letnią pralką Amica AWSE12DA. Od jakiegoś czasu popiskuje, a w zasadzie bardziej "cyklicznie" pojękuje przy wolnych obrotach.
    Słyszałem pralkę z łożyskiem do wymiany i domyślam się, że u mnie to nie to. Ponadto, pralka nie przemieszcza się, stoi stabilnie.
    Czy takie cykliczne pojękiwanie, to może być kwestia zawieszenia?

Dla ułatwienia, dodaję załącznik z nagraniem kończącego się wirowania.

Nigdy pralki do tej pory nie rozbierałem, dlatego też jeśli ktoś spotkał się z podobnym problemem, lub go rozwiązał, bardzo byłbym wdzięczny za poradę.
    Załączniki:
    • VIDEO0029.mp4 (11.13 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14242165
    zbyszeks0
    Specjalista AGD
    Ocena: 239
    Bęben ociera o fartuch -sprawdż.
  • REKLAMA
  • #3 14243777
    chucky80
    Poziom 2  
    Zauważam takie pojękiwanie, kiedy mocno poruszam bębnem w kierunku góra-dół. Nie brzmi to niestety jak ocieranie o kołnierz:/
  • Pomocny post
    #4 14244206
    cezet
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1405
    Masz uszkodzony krzyżak bębna.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 14244237
    zbyszeks0
    Specjalista AGD
    Kolego obcieranie bębna o fartuch spowodowane jest właśnie albo mocno uszkodzonymi łożyskami albo uszkodzonym krzyżakiem bębna albo jedno i drugie.Jak się przypatrzysz dobrze ,to na pewno zauważysz podtartą gumę fartucha.

Dodano po 34 [minuty]:

Bęben obciera o wewnętrzne obrzeże fartucha.
  • #6 14244453
    chucky80
    Poziom 2  
    Dzięki wielkie za pomoc. Jak trudna jest naprawa w tym modelu? Jak czasochłonna? Niestety pralki osobiście jeszcze nie rozbierałem.

Aha, na ile to pilne zanim coś poważnie strzeli?
  • REKLAMA
  • #7 14244952
    zbyszeks0
    Specjalista AGD
    Już trzeba naprawiać. Czas 2 godziny.
  • #8 14246624
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z pralką Amica AWSE12DA, która wydaje cykliczne dźwięki przy wolnych obrotach. Podejrzewa, że może to być związane z uszkodzeniem zawieszenia lub innymi komponentami, ponieważ pralka stoi stabilnie. Użytkownicy sugerują, że dźwięki mogą być spowodowane ocieraniem bębna o fartuch, uszkodzonym krzyżakiem bębna lub łożyskami. Wskazują również, że naprawa może zająć od 2 do 6 godzin, w zależności od doświadczenia osoby wykonującej naprawę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA