logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LG Flatron ez T710PH kupiony 4 dni temu, reklamować???

Striderek 09 Maj 2005 20:41 3767 22
  • #1 1477263
    Striderek
    Poziom 12  
    Witam!!
    Kupilem 4 dni temu monitor jak w temacie i jestem bardzo niezadowolony... mianowicie juz w kilka godzin po zakupie tego monitorka z jego wnetrza zaczal sie wydobywac pisk tak powiedzmy na okolo 30 sekund.. ten pisk zmienia swoja barwe czy tez modulacje.. Od razu mnie to wkurzylo bo przeciez to jest pisk jak starego telewizora NEPTUN itp. No ale najlepsze dopiero za chwile; mianowicie mam problem z ustawieniem geometrii za pomoca OSD.. uzywam rozdzielczosci 1024 x 768 i zarowno na 85hz i 100hz za chiny ludowe nie idzie ustawic idealnej krawedzi lewej i prawej, nie wspominajac o krawedzi gornej i dolnej ktorej to nie da sie regulowac wogole
    a jest wygieta w luk do srodka...
    Normalnie rece opadają bo w tym kraju nie da sie kupic sprawnej rzeczy.. telefon jak kupowalem w POPie to dopiero za 3 razem otrzymalem sprawny egzemplarz!!!

Poradzcie mi teraz co robic? reklamowac ten monitorek i zostac przy nim jak naprawia czy moze wymienic jak sie bedzie dalo na samsunga 795 DF... W sumie wolalbym zostac przy LG bo ta opcja Bright View mi sie bardzo podoba...

Pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi!!
  • #2 1477284
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6854
    LG Flatron ez T710PH kupiony 4 dni temu, reklamować???

jak w 1946 na referendum
    3 x TAK WYMIENIAJ

masz uszkodzenia w S-korekcji i poczatek końca FBT

""...Nic nie jest skończone dopóki się nie skończy..." MIŚ YOGI"
  • #3 1477296
    Striderek
    Poziom 12  
    No to po co taki syf sprzedają??!!! a jest szansa ze wymienią od reki czy musze czekac 2 tygodnie :(
  • #4 1477407
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6854
    kiedyś LG to było LG

Tak być nie powinno...
    obecnie to:
    LG it is LG LG Flatron ez T710PH kupiony 4 dni temu, reklamować???

poczytaj warunki gwarancji
  • #5 1477454
    Striderek
    Poziom 12  
    zaluje ze w tym samym dniu tego nie zglosilem... bylem zafascynowany nowym monitorem i przesiadką z 15tki na 17tke plaską... :(
  • #6 1478509
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Nieś do sklepu - Masz na to 2 miesiące (nie korzystając z gwarancj - a z tytułu niezgodności towaru z umową - ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej i zmianie kodeksu cywilnego).
    Pozdrawiam.
  • #7 1478560
    Striderek
    Poziom 12  
    OK, odezwe sie jak mi poszlo.. Dzieki i pozdrawiam..
  • #8 1479023
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Nie wiem jak do tego ustosunkuje się sprzedawca. W hipermarkecie lub dużym sklepie nie będzie kłopotu, w małym napewno.
    Sprzedawca może wysłać sprzęt do serwisu celem sprzwdzenia niezgodności i tu może się okazać że: nikt pisków nie słyszy, a na geometrię są normy, np: uchylenie górnej lub dolnej krawędzi 2mm, pionowe linie mogą mieć odchyłki 2,5mm.
    To jest pesymistyczne, ale reklamuj w sklepie i to jak najszybciej. Dokładnie opisz co jest nie tak (w przypadku pisków istotna jest rozdzielczość, odświeżanie i czas pracy- na zimno, po nagrzaniu)
    I tak jak napisał Dariuszm2 - żądaj wymiany a nie naprawy.
  • #9 1479045
    Striderek
    Poziom 12  
    No i jest chyba d..a zbita :( zadzwonilem sobie do serwisu LG tak zeby sie upewnic co jest grane... i powiedzieli tak: są normy na te odchylenia 3 mm :(
    a z tymi piskami to koles mowil ze mieli juz takie monitory ktore niby piszczaly a przez 2 tygodnie w serwisie nic nie slyszeli...
    Zadzwonilem do sklepu komputerowego w ktorym to kupowalem (Bit Computer na ul. Krzyza w Krakowie - dosc znana firma) no i teraz moze byc problem bo najprawdopodobnie zostanie wyslany do Warszawy do serwisu!! czy to nie jest paranoja naprawiac 5 dniowy monitor? takie monitory nie powinny byc sprzedawane!!! Druga sprawa ze jeszcze sie moga przyczepic do tego ile ten monitorek byl wlaczony.. da sie to odczytac zmieniajac w OSD
    jezyk na chinski.. mam tam 48h.. obawiam sie zeby nie mieli do tego pretensji ze czemu od razu nie przyjechalem itp...
    W kazdym razie dzis jak ojciec wroci to wezme od niego samochod i pojade z tym monitorem.. A jest jakas ustawa odnosnie zwrotu towaru? W jakim stanie mozna zwrocic towar jesli mi sie on nie spodoba i do jakiego czasu? jakby mi ktos mogl napisac
  • #10 1479133
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Nie ma co się dziwić że sprzęt jest coraz gorszy. Ceny spadają więc producent musi na czymś zaoszczędzić. Niby parametry pracy są OK i co nowy model to wyższe, ale ..... .
    Z jednej strony to nasza (konsumentów) wina że coś takiego kupujemy. Wybieramy sprzęt gorszy ale tańszy, więc taki produkują. Lepszy sprzęt - droższy ma bardzo małe zapotrzebowanie, więc nie opłaca się go produkować i dlatego znika z półek. Dodatkowo jeszcze monitory CRT są wypierane przez LCD.

Wracając do tematu, nikt do Ciebie nie będzie miał pretensji - po prostu wyślą Cię na drzewo.
    Kiedyś był termin 5-io dniowy na zwrot towaru, teraz niestety nie.
    W sklepie możesz usłuszeć: zakup towaru jest równoznaczny z umową cywilno-prawną. I do widzenia.
    Często jednak można się dogadać i wziąć np. inny droższy sprzęt. Wszystko zależy od sprzedawcy.
  • #11 1479222
    dariuszm2
    Poziom 34  
    Ocena: 69
    Cześć.
    Jeszcze raz piszę: Poczytajcie cyt. ustawę - od 2003r. za towar odpowiada sprzedawca - gwarancji może nie być, a jak już jest to z zapisem: "gwarancja na sprzedany towar konsumpcyjny nie wyłącza, nie ogranicza ani nie zawiesza uprawnień kupującego wynikających z niezgodności towaru z umową".
    Pozdrawiam.
  • #12 1479310
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Znamy ta ustawe. Zauważ że nie ma tutaj żadnej umowy tylko zakup towaru. Zakup towaru jest równoznaczny z zakceptowaniem norm producenta (pomimo że ich nie znasz, producenci zawsze tłumaczą że mogłeś zapoznac się z nimi przed zakupem ).
    Sprzedawca nie ma nic do gadania jeśli sprzęt nie spełnia tych norm. Gorzej jest gdy sprzęt mieści sie w normach ( jest więc zgodny z umową) a dla Ciebie te normy są nie do przyjęcia.
  • #13 1479394
    WoWo
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    Czesc...

jeszcze pare dni temu, zmartwilby mnie Twoj post jeszcze bardziej, bo utwierdzilby mnie, ze takze mam "kiszke" a nie monitor
    (kupilem LG Flatron L1915SV, 19" ) Po ok 3 tyg. od zakupu pojawily sie drzenia obrazu na calej powierzchni ekranu. Pierwszy odruch, to - monitor szwankuje !....Sadze, ze dobrze zrobilem iz nie polecialem zaraz go reklamowac lub wymieniac (jedno i drugie moge dokonac BEZ problemu w ciagu 2 lat ?)
    MediaMarkt, gdzie go kupowalem (rzecz znamienna ! - sprzedawca "prywatnie" , sugerowal mi, abym zaczekal i wybral Samsunga 19" ? )
    - wtedy przez moment zalowalem, ze go nie posluchalem, coraz czesciej slysze dobre opinie o Samsungu....
    .... wydumalem, ze moze to byc wina karty graficznej....wymienilem karte, po paru minutach, bylo to samo.

A teraz szok ! .... Zrobilem WSZYSTKO co zwiazane z virusami w kompie.
    Gruntowne i skuteczne odvirusowanie - monitor i komputer od tego momentu chodzi jak "pszczolka" (z poprzednia grafika oczywiscie)

Nie wiem, czy jest to jakis ewenement, czy spotykana "dolegliwosc" ?

W Twoim przypadku oczywiscie taka przyczyna nie wchodzi w rachube. Pisze o tym, aby inni Koledzy "odhaczyli" w pamieci, ze i takie przyczyny sie zdarzaja :)

- Pozdrawiam
    WoWo
  • #14 1483680
    Striderek
    Poziom 12  
    Witam ponownie :) tym razem chcialem przedstawic jak sie sprawa rowiązala:

Pojechalem dzis do sklepu w ktorym zakupilem monitorek.... oczywiscie sprzedawca powiedzial ze wymieni monitor i skierowal mnie do dzialu serwis w tym sklepie... poszedlem tam, serwisant jak tylko zobaczyl model monitora to sie zasmial :) i pyta czy problem z geometrią??!! hehe :) podlaczyl monitor i od razu zauwazyl łuki... dostalem blankiet zwrotu i udalem sie po kolejny monitorek z serii T710PH... poszedlem na serwis od razu sprawdzic... i co ? po podlaczeniu okazuje sie ze jeszcze gorsza geometria.. co prawda łuki mniejsze ale krawedzi nie idzie wyregulowac!!! w tym momencie powiedzialem dziekuje i poprosilem o zwrot pieniedzy.. serwisant wypisal blankiet zwrotu i poszedlem do sklepu po pieniadze.... w sklepie wzieli ode mnie fakturke za monitorek i napisali na niej DO ODBIORU MONITOR! a ja sie pytam co z pieniędzmi??!! na to sprzedawca mi powiedzial ze z tym kwitkiem przyjde sobie i wybiore jakis inny model, wtedy sie rozliczymy... a ja powiedzialem ze chce gotówke bo takim papierem to sobie moge tylek podetrzeć... w koncu po jakims czasie rozmowy ze sprzedawcą ten oddal mi pieniadze.. z czego jestem bardzo zadawolony :)

I teraz tak.. jesli chodzi o monitory LG to ponoć jest w tym momencie kicha.. tak serwisant mowil.. 2 lata temu byly to dobre monitory z bardzo dobrą geometrią, ale byly duzo drozsze.. dzis są tanie i jest kicha :( -najwięcej zwrotów.

Taka uwaga jeszcze do tych co chcą kupowac monitor, ogladnijcie dokladnie monitor przed zakupem! Szczególnie obraz ktory jest przez monitor wyświetlany bo pozniej mogą być problemy z wymianą czy zwrotem pieniedzy..

I teraz mam pytanie jakiej marki monitorek CRT najlepiej kupić?? slyszalem ze Samsungi sie poprawily, ale ten wygląd jest beznadziejny...
    Pozdrawiam i dziekuje za wytrwałość przy czytaniu mojego posta bo się troche rozpisałem :)
  • #15 1483852
    nekri
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    19" samsunga za 800zł ze stylistką starej serji mozna kupic na komputyroniku..
  • #16 1484350
    europejczyk
    Poziom 18  
    Ocena: 9
    Ja teraz napiszę coś o sobie! :-)
    Kupiłem 3 lata temu monitor LG FLATRON 774FT i geometria jest idealna - jak na obrazku - natomiast ostrość żadna tam nie występuje (no chyba że 800x600) a przy odświeżaniu 60Hz cały obraz drży (jakby się mnie bał)...

Wiem teraz jedno LG ma dobrą nazwę bo to naprawdę jest Low"G"... i to bardzo niskie!

Nikomu nie polecam tej firmy ani też Szajsunga ani żadnej innej MADE IN KOREA!

Nie wiem kim jesteś kolego Striderek tzn. czym się zajmujesz ale jeśli nie jesteś grafikiem komputerowym to polecam Ci coś co mam od 1,5 roku mianowicie
    http://www.nec.pl/productPresentation.php?id=606&range=6&L=1
    będziesz bardzo z niego zadowolony!

Obraz krystalicznie czysty, ostry jak żyleta, kolory naturalne dzięki specjalnemu profilowi sRGB (+oczywiście profile standardowe).

Gorąco polecam, jeśli jednak upierasz się przy CRT, to cóż... stawiałbym na 19" lub nawet 21" SONY - również będziesz bardzo zadowolony.

Pozdrawiam i napisz co kupiłeś!
  • #17 1484567
    Jaro
    Poziom 27  
    Ocena: 52
    Jasne, szczególnie że monitory SONY i NEC są w większości już też produkowane nawet nie na Taiwanie ale w Chinach. Tańsze modele NECów to w srodku Tatungi (marka która jakiś czas temu zniknęła z rynku ale fabryki działają nadal a renomę miała kiepską). Poważniejsi producenci jak np SONY też muszą ciąć ceny a więc i jakość produktów. Dla mnie monitory na FD Trinitronach to porażka, geometria kiepska, a 19" i 21" po 2-3 latach eksploatacji dostają ulotów między siatkami Co ciekawe w 17" nie spotkałem się z tym ani razu. Problem z monitorami LG polega na jakości kineskopów, od kiedy w tańsze modele swoich monitorów wkładają kineskopy z fabryki LG-Philips (też chińskiej) jakość ich jest beznadziejna. To kineskopy wykonane w zupełnie innej technologii niż stare dobre Flatrony które rzeczywiście były płaskie i wypromowały markę monitorów LG Flatron. Te po prostu sa lane tak aby stworzyć wrażenie płaskości z zewnątrz stąd wygięte góra i dół obrazu szczególnie kiedy patrzy się ze zbyt małej odległosci. Klientom radzę nie kupować najtańszego scierwa, zawsze pakują w nie podzespoły gorszej jakości o parametrach takich jak pasmo wzm wizji czy optymalne odświeżanie lepiej nie pisać. Lepiej dozbierać jeszcze te 200 PLN i kupić wyższy model obojętnie jakiej marki bo dotyczy się to w zasadzie każdej.
  • #18 1486529
    gaspaccio
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    Na początek sie przywitam, bo to moja pierwsza wypowiedź na tym forum.

Muszę niestety podzielić opinię niektórych przedmówców na temat coraz gorszej jakości monitorów LG. W Sierpniu 2004 roku kupołem monitor LG model 19'' F900B, to trochę gorsza wersja monitora F900P (a może dużo gorsza) i musze powiedzieć że chyba miałem wielkie szczęście bo trafiłem na i tak wyjątkowo dobry model. Wtedy ten monitor kosztował około 1150zł (teraz jakieś 850zł, bo prawdopodobnie zrezygnowali z montowania w nim następnego 0,5kg elementów :P ) Moje doświadczenia z nim wyglądają tak: zbieżność OK, geometria OK ale niestety dopiero op 15 minutach od włączenia. Zanim monitor się pożądnie rozgrzeje obraz jest rozciągnięty w pionie o około 1cm i zwężony w poziomie o około 0,7cm. Rozmawiałem z kilkoma osobami które mają identyczny monitor od kilku lat (ten model jest na rynku już około 4lat, tak mi się przynajmniej wydaje) i stwierdziły że nigdy NIE MIAŁY takiego problemu, ale swoje monitory kupiły jakieś 3 lata temu i nadal dobrze im służą. Czytałem również opinie osób które dopiero co zakupiły ten model i wszystkie mają taki problem jak ja, z tym tylko wyjątkiem że oni w większości mają również okropną geometrię po rozgrzaniu.

Problem ten podobno nie występuje w droższym modelu F900P ale tego nie sprawdzałem.

Moja opinia jest taka: Omijajcie wszelkie "nowe" monitory LG, starsze egzemplarze tych samych modeli są dużo lepsze.

Lepiej jednak kupić samsunga.... pozdrowienia
  • #19 2020676
    markok86
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ja mam ten monitor (T710ph) od roku i nic sie nie dzieje. Gewometria w dobra barwy tez nie ma na co nazekac (wyciąga bez problemow 100Hz przy 1024x768), ale moze zeczywiscie LG sie popsul bo u mojego kuzyna F700B (czy jakos tak) zaczely sie robic jakis czas temu zonki typu odbarwienia i zjebana geometria). Może dobrze trafilem?
  • #20 2021035
    zagrob
    Poziom 2  
    A ja kupiłe niedawno F700P i jest żyleta - miodzio.
    Też mogłem wybrać serie 710, ale logiczne jest że jeżeli tani monitor to i kiepskie parametry.
    Jeśli kupujemy maluch nie oczekujmy konfortu mercedesa .....
    A jak chcesz mieć idealne krawendzie to kup LCD.
  • #21 3663203
    grzecz
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    A ja mam miłe wspomnienia z Philips Brilance 19" , modelu nie pamietam zakupionym w 1999 roku, do dzisiaj obaraz jest krystaliczny a prędkości oświerzania w tym akurat monitorze wywołują podziw, nawet w porównaniu z nowymi modelami do niedawna tak dostępnymi na rynku. Z drugiej jednak strony cena tego monitora to jego zaga przemnożona przez 100 zł, czyli
    35kg*100 = 3500zł, tak , tyle kiedyś kosztował monitor dla architekta. MOżna było przed nim siedzieć godzinami, dostałem go od brata, z uszkodzonym trafopowielaczem i naprawiłem, ale ze względu na to iż jestem posiadaczem LCDka IIyamy już do niego nie siadam, jednak matryca LDC to nie jest to , brak głębi kolorów i odwzorowania linii. Posiadacze CRT-ów, dbajcie o swoje monitory, bo jeszcze za nimi zatęsknicie, ja za swoim już tęsknię, coś mnie podkusiło i go sprzedałęm.

Dodano po 5 [minuty]:

Cytuję poprzednika

"A jak chcesz mieć idealne krawendzie to kup LCD."

To chyba ślepy jestem, bo jeszcze nigdy nie widziałem matrycy LCD o idealnie równych brzegach, nie wierzycie ?? A trochę tego widziałem i sprzedałem.
    Zciągnijcie sobie test jakiegokolwiek producenta z takimi kółeczkami biegnącymi wzdłuż krawędzi, to zobaczycie jak to "kółeczko" przeskakuje na całej długiści krawędzi ekranu.
    Elektronika cyfrowa też nie jest idealna.
  • #22 3663239
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    @grzecz
    Głupoty jakieś popisałeś, albo ta Twoja iiyama to faktycznie jakiś szajs. Ja z przyjemnością przesiałem się z CRT (Sony G200) na LCD (Eizo S1931) i nie żałuję. Kiedyś kineskop Trinitron był wzorem jakości obrazu, jednak CRT to już przeżytek, nie ma co się oszukiwać...
  • #23 3664443
    WoWo
    Poziom 15  
    Ocena: 33
    Witam...

Powiem Wam Koledzy, ze zdradzilem LG na rzecz NECa, 21" z matryca S-IPS
    I nie jest to co powiem na zasadzie, ze to co aktualnie mamy jest zwykle najlepsze, tak TEN monitor mnie zdumiewa i w pelni satysfakcjonuje...!

- polecam....

pozdrawiam
    WoWo

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił monitor LG Flatron ez T710PH, który po kilku godzinach zaczął emitować modulowany pisk trwający około 30 sekund oraz wykazywał problemy z geometrią obrazu – wygięte krawędzie i brak możliwości regulacji górnej i dolnej krawędzi w OSD przy rozdzielczości 1024x768 i odświeżaniu 85Hz i 100Hz. W dyskusji poruszono kwestie reklamacji, praw konsumenta oraz norm dopuszczalnych odchyleń geometrycznych (do 3 mm). Serwis LG potwierdził, że pisków często nie słyszą, a geometryczne odchylenia mieszczą się w normach. Użytkownik zdecydował się na zwrot monitora po próbie wymiany na inny egzemplarz z tej samej serii, który również miał problemy z geometrią. Wśród odpowiedzi pojawiły się opinie o pogarszającej się jakości monitorów LG, zwłaszcza modeli z kineskopami LG-Philips, które mają gorszą jakość i wygięty obraz. Dyskutowano także o alternatywach, takich jak monitory Samsung 795DF, NEC z matrycą sRGB, Sony Trinitron oraz LCD, które oferują lepszą geometrię i ostrość obrazu. Poruszono również kwestie prawne dotyczące reklamacji i zwrotów towaru w Polsce, podkreślając odpowiedzialność sprzedawcy za niezgodność towaru z umową oraz możliwość zwrotu w ciągu 2 miesięcy.
REKLAMA