logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[VAG KKL] VAG KKL - VCDS lite nie wykrywa interfejsu na Win 7 64-bit po reinstalacji systemu

Uzytkowniik 22 Gru 2014 21:39 174696 89
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego VCDS Lite po reinstalacji Windows 7 64-bit nie wykrywa interfejsu VAG KKL i pokazuje, że port już istnieje?

Problem najpewniej rozwiązuje ponowna instalacja właściwego sterownika interfejsu oraz wykonanie testu przy kablu podłączonym do auta i zasilaniu 12 V [#14247329] Sam fakt, że system widzi kabel jako port COM, nie wystarcza — VCDS-Lite podczas testu musi mieć zasilanie z OBD [#14247329] Warto też sprawdzić, czy Windows Update nie podmienił sterowników FT232 i „nie zabił” klona [#14247329] Autor wątku potwierdził, że po instalacji innego sterownika wszystko ruszyło [#14254716] Jeśli kabel jest wykrywany, ale dalej są problemy z testem, pomocne bywa zainstalowanie/aktualizacja sterownika FTDI CDM z poziomu Menedżera urządzeń [#15306218][#15306963]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 14247217
    Uzytkowniik
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Witam

Mam proble z kablem VAG KKL podłączonego przez USB do laptopa z Win 7 prof. 64 bit. Po zainstalowaniu sterowników, pobranych ze strony Viaken system rozpoznaje kabel prawidłowo, jako port COM. Natomiast problem jest podczas wykonywania testu portu w programie VCDS 1.0 lite. Program wywala, że port już istnieje i nie może wykryć interfejsu. Próbowałem z różnymi numerami portu (1-4). Kabel powinien być sprawny ponieważ działał jeszcze niedawno z tym komputerem, przed reinstalacją systemu...
    Spotkał się ktoś z takim problemem?
  • REKLAMA
  • #2 14247329
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6463
    ...to sprawdź czy kabel nadal działa i jest widoczny jako port COM, bo ostatnimi czasy sterowniki kabli FT232 z Windows Update "zabiły" sporo klonów.

Druga rzecz - to kabel musi być podłączony do zasilania 12V (do samochodu), żeby przeszedł test interfejsu w VCDS-Lite.
  • #3 14247765
    Uzytkowniik
    Poziom 16  
    tzok napisał:

Druga rzecz - to kabel musi być podłączony do zasilania 12V (do samochodu), żeby przeszedł test interfejsu w VCDS-Lite.

Wiem, wiem sprawdzałem to w samochodzie przy włączonym silniku. Z gniazdem w samochodzie też jest wszystko ok, bo działało jeszcze niedawno...

Jutro postaram się sprawdzić kabel na innym komputerze i win xp
  • #4 14254716
    Uzytkowniik
    Poziom 16  
    Dziękuję za chęci, problem rozwiązany. Zainstalowałem inny sterownik i wszystko ruszyło z kopyta. Bardzo długo szukałem i próbowałem z różnymi sterownikami dlatego wrzucę sterownik, który zadziałał u mnie.
    Załączniki:
    • CH341SER.EXE (227.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 14353747
    MarekJarocki
    Poziom 2  
    Ocena: 15
    Wita,
    stary temat ale się przyłącze. Mi w programie VCDS Relase 12.12.3 przy teście wywala błąd "Interface Not Found!" Podłączone przez USB.
    Komunikat jak na zdjęciu.
    Pomoże ktoś?
    Marek
    Załączniki:
    • [VAG KKL] VAG KKL - VCDS lite nie wykrywa interfejsu na Win 7 64-bit po reinstalacji systemu vcds.jpg (373.01 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 14552099
    Rafik89
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    Czy posiadasz klona? Jeśli tak to:
    http://www.totalcardiagnostics.com/support/Kn...vag-com--vcds-1212-cable--software-on-windows

Też miałem podobny problem z tym kabelkiem. Wywaliłem stare sterowniki ściągnąłem oprogramowanie od nich i zastosowałem się dokładnie do tej instrukcji.
  • REKLAMA
  • #7 15306097
    matcris
    Poziom 9  
    Ocena: 17
    zainstalowałem u siebie na kompie program VCDS Lite i nie mogę tego odpalić ....

Zainstalowałem a następnie podłączyłem kabel pod laptopa windows 7 gdzie wyskoczył mi komunikat ( załącznik 1), mimo to podłączyłem kabel do samochodu na zapłonie i próbowałem połączyć się klikając najpierw OPTIONS a następnie TEST i każdy z portów i pojawiał się komunikat (zał. 2)

Dla jasności dodam, że przy łączeniu z kablem nie miałem antywirusa na kompie (odinstalowałem go) ani połączenia z internetem.

Co robić ? miał ktos podobny problem ?
    [VAG KKL] VAG KKL - VCDS lite nie wykrywa interfejsu na Win 7 64-bit po reinstalacji systemu
  • #8 15306218
    tzok
    matcris napisał:
    Co robić ?
    Zainstalować sterownik kabla. Gdyby był Internet system zapewne sam by go sobie ściągnął.

http://www.ftdichip.com/Drivers/CDM/CDM%20v2.10.00%20WHQL%20Certified.zip
  • #10 15306963
    tzok
    Tak, musisz pobrać i rozpakować archiwum ze sterownikiem, podpiąć kabel i wskazać systemowi miejsce gdzie rozpakowałeś sterownik, a jeśli już jest wykryty to z poziomu menedżera urządzeń musisz wybrać opcję aktualizacji sterownika. Używając VCDS Lite nie masz powodów do rozłączania Internetu.
  • #11 15307231
    matcris
    Poziom 9  
    właśnie przez menedżera urządzeń udało mi się zaktualizować sterowniki, nie otwierając Twojego programu.
    tylko teraz mam taki komunikat

• #12 15307619
    tzok
    Do testu kabel musi być zasilany - wpięty do samochodu. Pokaż zrzut ekranu z menedżera urządzeń jak Ci widzi ten kabel.
  • #13 15307808
    matcris
    Poziom 9  
    Co oznacza komunikat przy połączeniu "Engine" ?cant't symch baud rate"? Jak to rozumieć i co z tym zrobić?

Dodano po 45 [minuty]:

Dodano po 4 [minuty]:

• REKLAMA
  • #14 15308552
    tzok
    Komunikat oznacza niemożność wyboru właściwej prędkości transmisji danych. Spróbuj zainstalować (zaktualizować) ten sterownik, który dałem.
  • #15 15515606
    manu20
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    Witam. Pozwolę sobie dołączyć do rozmowy i poprosić o pomoc, pożyczyłem od kolegi kabel, niby już działa przy zgaszonym silniku i jakieś tam drobne testy zrobiło ale gdy odpalę samochód wywala mi błąd przy połączeniu

przy zgaszonym samochodzie bez zapłonu

ten niby test

przy odpalonym samochodzie

O co chodzi z tym, bo nawet z tego co ze skanowałem nie mogę usunąć a chciałbym sobie skanować samochód co jakiś czas i usuwać te błędy

np teraz świeci mi się cały czas kontrolka airbag
  • REKLAMA
  • #16 15516283
    tzok
    manu20 napisał:
    Wiecie o co chodzi z tym bo nawet tego co ze skanowałem nie mogę usunąć a chciałbym sobie skanować samochód co jakiś czas i usuwać te błędy

np teraz świeci mi się cały czas kontrolka airbag
    Jeśli po prostu denerwuje Cię kontrolka to zaklej ją sobie taśmą albo odetnij... kasowanie błędów nie usuwa usterki, a w przypadku cyklicznie powracającego błędu systemu SRS istnieje ryzyko, że za którymś razem zamiast wejść w tryb awaryjny i zaświecić kontrolkę odpali Ci poduszki w czasie jazdy. Jeśli nie chcesz naprawiać usterki to lepiej, żeby system pozostał w trybie awaryjnym. Dla własnego bezpieczeństwa usterkę należy usunąć i wtedy dopiero kasować błędy. Sądząc po błędzie klimy, masz problem z wiązką siedzenia kierowcy.

Co do utraty połączenia po uruchomieniu silnika - do diesel czy benzyna? Silnik pracuje równo? Światła nie migają na wolnych obrotach?
  • #17 15516322
    manu20
    Poziom 2  
    Ocena: 6
    tzok napisał:

Co do utraty połączenia po uruchomieniu silnika - do diesel czy benzyna? Silnik pracuje równo? Światła nie migają na wolnych obrotach?

Benzyna. Tak silnik pracuje równo, światła nie migają na wolnych obrotach.
    ps. ten test co wczoraj zrobiłem był do złego samochodu bo jednak mam A4/B6. Dziś to poprawiłem i zrobiłem tak jak należy (przy zgaszonym samochodzie, bez zapłonu) i nie wykryło żadnych błędów. Po odpaleniu silnika błąd jak na zdjęciu wyżej..
  • #18 15519743
    szosiu
    Poziom 14  
    Ocena: 47
    Cześć

Mam ten chiński, niebieski kabelek. System win xp.
    Vag-COM na 3 sekundy połączył się z autem, zaczął wczytywać dane sterownika w pola w programie i bęc, coś się wysypało, komunikacje przerwało. Od tego momentu vag-COM zgłasza po teście "already to use". Kombinowałem ze sterownikami, zainstalowałem te co kolega zaproponował wyżej, test i "interfejs ok". Przy podłączeniu do auta znowu "already to use" i tak cały czas.
    Uwalony interfejs ?
  • #19 15520430
    tzok
    Komunikat brzmi chyba "Port already in use", czyli port już w użyciu. Oznacza, to że inny program blokuje dostęp do portu.

Masz kabelek na chipie CH406 czy FTDI232? Jest poprawnie zainstalowany i widnieje w menedżerze urządzeń jako port szeregowy COM-xx?

Nie wiem jakiej wersji VAG-COM używasz, ale skoro używasz jej z chińskim kablem to raczej nie jest oryginalna i jest kombinowana. Pozostaje mieć nadzieję, że "witaminka" tylko źle działa lub nie zrozumiałeś sposobu jej użycia, a nie że była trefna i Twój komputer dołączył do armii botów... spróbuj z tym programem: http://download.ross-tech.com/VCDS/download/Lite120/VCDS-Lite-1.2-Installer.exe
  • #20 15520787
    szosiu
    Poziom 14  
    Dzięki za odpowiedz :) Mój fejs to VAG KKL niebieski. Tak, dokładnie mam "Port already in use".
    Chipu nie znam, w menadżerze urządzeń widnieje zainstalowany bez wykrzyknika com 1-4. Ustawiam tam od 1 do 4 w programach VAG-COM 311, 409 i 700. Tak samo różne kombinacje i nie działa. Kombinowałem juz rożne sterowniki, te odryginalne co dostałem na płytce do fejsa oraz inne.
    Dzięki za linka , przetestuje i odezwę się.
  • #21 15525709
    szosiu
    Poziom 14  
    No i lipa.
    Powiem tak, w kazdym programie mam tak samo jak na ponizszym screenie. Najpierw wyskakuje to co na screenie a gdy ponowię test to Alredy to use. Cóż czynić?
  • #22 15531060
    szosiu
    Poziom 14  
    halo halo tzok, co robić dalej ?
  • #23 15531100
    tzok
    Spróbuj na innym komputerze... Możesz też spróbować programem PuTTY otworzyć port COM skojarzony z tym kablem i zobaczyć czy jak piszesz na klawiaturze, to pojawiają się znaki w terminalu (interfejs musi mieć zasilanie z samochodu).
  • #24 15955276
    szzc
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Dzień dobry wszystkim. Pozwolę się podłączyć do tematu.
    Posiadam dwa interfacey jeden chyba starszy czarny, który działa bez zarzutów i właśnie niebieski kkl, którego za chiny nie mogę uruchomić. Sterownik się instaluje a wyskakuje właśnie zawsze port ok interface not found. Zauważyłem też, że dioda na czarnym pali się po podłączeniu do auta (do samego USB nie) a na niebieskim odwrotnie, pali się po podłączeniu do USB a do samego auta nie.
    Proszę o radę, może któryś z szanownych kolegów rozwiązał taki problem.
    Pozdrawiam

Update.
    Rozwiązałem problem. Rozkrecilem i przeczytałem jaki chip ma symbol i na tej podstawie znalazłem sterownik.
    No i działa :-)
    Pozdrawiam
  • #25 15985484
    szosiu
    Poziom 14  
    u mnie pomogła zmiana laptopa na inny
  • #26 16285786
    acer2244
    Poziom 11  
    Ocena: 63
    Witam koledzy jestem nowy na forum i mam takie pytanko posiadam Windows 10 i program vcds oraz niebieski kabelek obd-2 widoczny na foto. Zainstalowałem sterowniki i program nie chce mi się połączyć z komputerem samochodu jak robie test wyskakuje błąd komunikacji foto dołączone. Polski vag łączy mi się bez problemu. Podpowiecie coś? Dołączam foto.
    Załączniki:
    • [VAG KKL] VAG KKL - VCDS lite nie wykrywa interfejsu na Win 7 64-bit po reinstalacji systemu 20170216_164713.jpg (2.74 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • [VAG KKL] VAG KKL - VCDS lite nie wykrywa interfejsu na Win 7 64-bit po reinstalacji systemu 20170216_164944.jpg (2.86 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • [VAG KKL] VAG KKL - VCDS lite nie wykrywa interfejsu na Win 7 64-bit po reinstalacji systemu 20170216_181128.jpg (1.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #27 16286161
    tzok
    Na żadnym ze zdjęć nie ma żadnego błędu... ale nie ma też VCDS'a. Ten kabel nie zadziała z VCDSem, jedynie z VCDS-lite.
  • #28 16286456
    PiotrT
    Poziom 19  
    Ocena: 90
    tzok napisał:
    Ten kabel nie zadziała z VCDSem, jedynie z VCDS-lite.

Nie tylko. Działa również z programem VAG-COM do wersji 4.09.
  • #29 16286737
    acer2244
    Poziom 11  
    Ocena: 63
    Rozumiem a który program będzie najlepszy na Windows 10 bo chciałbym posprawdzac np.termostat czy nie jest do wymiany. Pozdrawiam
  • #30 16286752
    PiotrT
    Poziom 19  
    Ocena: 90
    VCDS LITE będzie odpowiednia pod WIN 10.. Jakie auto i rocznik chcesz zdiagnozować?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o problemach z wykrywaniem interfejsu VAG KKL (zwłaszcza niebieskiego kabla klonowanego) przez program VCDS Lite na systemach Windows 7 64-bit oraz Windows 10. Główne trudności to komunikaty typu "Port already in use" lub "Interface not found" mimo prawidłowej instalacji sterowników i rozpoznania kabla jako port COM. Wskazuje się, że kabel musi być podłączony do zasilania 12V w samochodzie, aby test interfejsu w VCDS Lite przeszedł pomyślnie. Problemy często wynikają z nieodpowiednich lub niekompatybilnych sterowników, konfliktów portów COM, używania nieoryginalnego oprogramowania lub niewłaściwego przypisania numeru portu COM w menedżerze urządzeń. Rozwiązaniem bywa instalacja właściwych sterowników (np. FTDI), zmiana numeru portu COM na zakres 1-4, użycie oficjalnej wersji VCDS Lite 1.2 z witryny Ross-Tech, a także testowanie kabla na innym komputerze lub systemie (np. Windows XP). W przypadku klonów z różnymi chipami (FTDI, CH340, ATMEGA) ważne jest dobranie odpowiedniego sterownika i czasem aktualizacja wsadu. Użytkownicy podkreślają, że kabel KKL nie obsługuje wszystkich funkcji w nowszych modelach aut (np. Audi A4 B8), gdzie wymagany jest kabel z obsługą CAN (HEX-V2, HEX+CAN) i pełna wersja VCDS. Dyskusja zawiera także porady dotyczące diagnostyki, ograniczeń VCDS Lite oraz problemów z kasowaniem błędów i programowaniem kluczyków w licznikach. Wskazano, że do poprawnej pracy interfejsu konieczne jest podłączenie do portu OBD z zasilaniem oraz stosowanie kompatybilnego oprogramowania i sterowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA