logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Termet MiniMax Plus - kocioł włącza się i wyłącza podczas korzystania z cwu

elradziu 23 Gru 2014 06:54 3951 6
REKLAMA
  • #1 14248027
    elradziu
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam mam problem z kotłem MiniMax PLUS, który pojawia się tylko i wyłącznie podczas korzystania z cwu. c.o. działa bez problemów. A dokładniej, gdy puszczam wodę, to piec się włącza chwile pochodzi i wyłącza (tak jak bym zakręcił wodę), po chwili się znów na trochę włączy i wyłączy. I tak w koło. Jedyne co pomaga to puszczenie bardzo powoli wody żeby ciśnienie było trochę większe niż te przy którym on się włączy. Dodam że tak puszczona woda do kąpieli leci bardzo powoli.

Miał ktoś takowy problem i go rozwiązał?
  • REKLAMA
  • #2 14303821
    elradziu
    Poziom 9  
    Nikt nic nie wie?

Dodano po 1 [sekundy]:

Nikt nic nie wie?
  • REKLAMA
  • #3 14304968
    biniu292
    Poziom 18  
    Ocena: 90
    Może to być kłopot z czujnikiem ntc, który źle "czyta" temperaturę wody
  • REKLAMA
  • #4 14305034
    serwis25
    Poziom 20  
    Ocena: 199
    Masz zapchany wymiennik ciepłej wody użytkowej.
    Do płukania lub wymiany.
    Pozdrawiam.
  • #5 14311471
    elradziu
    Poziom 9  
    Wymiennik woda - woda?
  • REKLAMA
  • #6 14312258
    serwis25
    Poziom 20  
    Ocena: 199
    Tak ten mały z tyłu kotła.
  • #7 14316196
    elradziu
    Poziom 9  
    Ok, w tygodniu spróbuję znaleźć czas i się do niego dobrać. Rozumiem że mówiąc zapchany masz namyśli że jest zakamieniony itp. Polecisz jakiś środek którym go wypłukać? żeby czegoś nie napsuć. A i jeszcze dziś zauważyłem że te wyłączenie i powtórne załączenie odbywa się gdy cwu osiągnie wyznaczoną temperature wtedy on się wyłączy i po chwili załączy. Ale tak jak wspomniałem w pierwszym poście dzieje się tak tylko wtedy gdy wodę odkręcę powyżej pewnego poziomu. Jak ustawię niskie ciśnienie na baterii to kocioł grzeje wodę. Jeżeli odkręcę mocniej lub odkręcę inny kran (niezależnie czy ciepłą czy zimną wodę (o tym zapomniałem wcześniej wspomnieć)) to on zaczyna świrować.

Ok dziś pomęczyłem kocioł w zależności od osiągnietej temp. i tu wyłącza się losowo, zalezy czy mocno czy słabo odkręcę. Tak więc w tygodniu biorę się za wymiennik tylko jeszcze mile widziane sugestie czym go wypłukać z tego bajzlu. Z góry jeszcze raz dzieki :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z kotłem Termet MiniMax Plus, który włącza się i wyłącza podczas korzystania z ciepłej wody użytkowej (cwu), podczas gdy ogrzewanie (c.o.) działa prawidłowo. Problem występuje, gdy woda jest odkręcana powyżej określonego ciśnienia, co powoduje niestabilne działanie kotła. Użytkownicy sugerują, że przyczyną może być uszkodzony czujnik NTC lub zapchany wymiennik ciepłej wody, który wymaga płukania lub wymiany. Użytkownik planuje sprawdzić wymiennik i prosi o rekomendacje dotyczące środków do jego czyszczenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA