logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

pomiar prędkosci obrotowej.. zliczanie impulsow z enkodera..

kelv 09 Maj 2005 23:26 1965 2
REKLAMA
  • #1 1477985
    kelv
    Poziom 11  
    Witam.. Mam nastepujacy problem.. Mam do zrealizowania pomiar predkosci obrotowej za pomocą zliczania impulsow z enkodera (umieszczonego na wale silnika) przez prosecor '537 firmy Siemens.. Jak zrobic to w jak najprostszy sposob? Zeby uzywac jak najmniej wejsc i zapisywac ta predkosc w pamieci? Jesli to mozliwe - prosilbym o jakis 'fragment' kodu w ASM :) W zamysle - prędkosc ta ma byc wyswietlana na LCD, ktory jest podpiety bezposrednio do szyny danych, wiec wystarczy 'predkosc' wystawiac (niby chcac ja zapisac gdzies w pamieci) na ta szyne i problem z glowy.. Ale jak ja obliczac??

P.S. Enkoder jest z myszki.. Jednokanalowy.. :) Chodzi o sama predkosc - bez kierunku..
  • REKLAMA
  • #2 1478000
    LordBlick
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 69
    1. Link -> dokumentacja ?
    2. Jakiej pamięci chcesz użyć i w jaki sposób ?
    3. Parametry enkodera ?
    4. Wróżkę ? ;)
  • #3 1478059
    kelv
    Poziom 11  
    Ten uP jest juz na plytce z pamiecia zewnetrzna - zrobione w ten sposob, ze dziala ona jako wewnetrzna, aby nie trzeba bylo za kazdym razem kasowac EPROM'u promieniami UV. Taki zestaw 'szkoleniowy' :) Mozna wiec do woli wgrywac i kasowac programy (przycisk RESET rowniez jest).. :)
    A enkoder - wlasnie czekam na jego dane, gdyz tym zajmuje sie kolega.. :)
REKLAMA