logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BFT Deimos 700 - otwiera ale zamknąć już nie chce

swojak3 27 Gru 2014 09:32 7386 14
  • #1 14259024
    swojak3
    Poziom 9  
    Ocena: 18
    Witam oto taka niespodzianka spotkała mnie na Święta. Posiadam napęd do bramy firmy BFT z siłownikiem DEIMOS 700, pilot 2-u kanałowy MITTO2. Brama bez problemu leciutko otwiera z pilota natomiast nie zamyka. Słychać, że fotokomórki działają (charakterystyczne odgłosy) słychać również przy naciskaniu pilota celem zamknięcia bramy odgłos z napędu jednak brama ani rusz. Próby zamknięcia ręcznego nie pomagają brama jak przyspawana. Po zastosowaniu mechanizmu odblokowania awaryjnego brama chodzi leciutko. Po 4 latach bezawaryjnego eksploatowania nastąpił krach. Proszę Państwa co może być przyczyną ? Przeczytałem całą instrukcję instalacji ale jako, że jestem laikiem nie znalazłem co może być przyczyną. Miałem kiedyś problem z oderwaną zębatką przy bramie, ale wtedy brama nie chodziła w obie strony. Po przyspawaniu jej ok. Możliwe, że rozkodował się częściowo pilot, coś z krańcówkami ? Brama tradycyjnie po naciśnięciu pilota otwiera, przy drugim naciśnięciu zatrzymuje się przy trzecim naciśnięciu kiedy powinna zamykać się nie reaguje, następne naciśnięcie dalej zamyka. czy tylko pozostał mi serwis ? A może to prozaiczny problem, który sam rozwiąże. Czy nagły mróz na dworze jest przyczyną awarii ? W poprzednie zimy problemu jednak nie było
  • #3 14259096
    swojak3
    Poziom 9  
    Oczywiście oględzin dokonam po powrocie dzisiaj z pracy, ewentualnie jutro za dnia. Co do resetu i ponownego zaprogramowania czy dam radę sam tego dokonać, czy serwis ?
  • #5 14259513
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 14259562
    swojak3
    Poziom 9  
    Mareczny napisał:
    Sprawdził bym miernikiem przejście w fotokomórkach..... w opisanym przez Ciebie przypadku , ewidentnie fotokomórki nie dają zgody na zamknięcie , a działają tylko w tym trybie .

Pewnie masz rację tylko dla mnie takie sprawdzenia to wyższa szkoła jazdy tak więc pozostaje mi serwis.
  • #7 14259630
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 14259911
    swojak3
    Poziom 9  
    Jeżeli właściwa fotokomórka ma 5 zacisków to ile ma ta druga, tak dla porównania. Jak ustalę tą właściwą to jak ustalić te zaciski 3 i 4 ?
  • #9 14259928
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 14260466
    swojak3
    Poziom 9  
    Już dziękuję Marecznemu. Wiec tak właściwa fotokomórka namierzona fakt ma 5 złączek. 4 złączka pusta nie jest do niej podłączony żaden kabelek w środku jest czerwona dioda świeci cały czas w trybie gotowości gdy pomiędzy fotokomórki wsadzę rękę gaśnie, pytanie czy to prawidłowo. Czy 4 złączka powinna być pusta? Z uwagi na to ze jest juz ciemno jutro zrobię próbę z połączeniem 3 i 4 złączki póki co jak możesz ustosunkuj się do tego co napisałem. Poza tym wydaje się że szyna która łączy się z zebatką są ok.
  • #11 14260894
    swojak3
    Poziom 9  
    Mam identyczne jak mi przesłałeś widzę że czerwona dioda zachowuje się ok jedynie nie zgadza mi się puste 4 złącze u mnie pod nim nie ma żadnego przewodu nie zauważyłem aby wypiął się jakiś przewodzik o co kaman? 2 dni temu wszystko chodziło
  • #12 14262475
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 14262726
    swojak3
    Poziom 9  
    Z rana w wyniku oględzin ustaliłem przyczynę problemu mianowicie w momencie zamykania bramy sprężyna krańcówka na moment wygina się w kierunku zamykania powodując natychmiastowe jej zatrzymanie mam wrażenie ruszając spreżyną że jest ona zbyt luźna dlatego tak lekko się wychyla. Gdy otwieram bramę nie do samego końca zatrzymując ją przed maksymalnym wygięte tej sprężyny brama zamyka bez problemu mam nadzieję że jasno opisałem problem. Jak trochę się ociepli to zdejmę obudowę od napędu i zobaczę o co kaman
  • #14 14262848
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 14263243
    swojak3
    Poziom 9  
    Wielkie dzięki Marecznemu za pomoc brama chodzi jak nowa. Wyregulowalem metalową listwę przykręconą do bramy która wyłącza krańcówkę. To był powód

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z napędem do bramy BFT Deimos 700, który otwiera bramę, ale nie zamyka. Po analizie sytuacji, zasugerowano kilka kroków diagnostycznych, w tym resetowanie ustawień, sprawdzenie fotokomórek oraz ich połączeń. Użytkownik zidentyfikował, że problem może wynikać z luźnej sprężyny krańcówki, co powoduje zatrzymanie bramy podczas zamykania. Po regulacji metalowej listwy przykręconej do bramy, która wyłącza krańcówkę, problem został rozwiązany, a brama działa prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA