logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] BFT Deimos Ultra BT A600 – błąd Ko po resecie, napęd słabnie i nie domyka bramy

obarskibau 23 Lis 2025 22:38 576 3
  • #1 21760392
    obarskibau
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z napędem do bramy bft deimos ultra BT A 600. Przy zamykaniu napęd przesuwał tak, jakby nie miał siły i nie domykał do końca, brama stawała ok. 1 m od słupka, podobnie z otwieraniem, też jakby nie miała siły i nie otwierała się do końca. Zwolniłem blokadę i brama przesuwa się swobodnie, nie ma żadnych oporów. Listwa zębata czysta. Zrobiłem reset sterownika, nic nie pomogło. Wypiąłem kable od fotokomórki i zrobiłem mostki fabryczne na gnieździe 70-75. Spróbowałem jeszcze raz zaprogramować i też nic nie pomogło. Pokazuje się błąd Ko. Na płytce nie widać żadnych uszkodzeń, żadnych śladów po owadach czy gryzoniach. Dodaję film, może ktoś ma jakiś pomysł na rozwiązanie problemu?
  • Pomocny post
    #2 21760627
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3613
    Kod KO to nieprawidłowy/niedokończony przebieg przyuczenia. Może na początek sprawdź silnik - podpinajac go do np akumulatora wkrętarki lub auta. Przy awarii centrali wysypałyby się prawdopodobnie inne błędy zaczynajace sie od Er.
  • #3 21760754
    obarskibau
    Poziom 2  
    >>21760627
    Dzięki za wskazówkę, podłączę wieczorem pod akumulator samochodowy i sprawdzę, ale wydaje mi się, że silnik jest ok, bo jak podepnę fotki, to zamyka na 3/4 i otwiera, ale nie do końca, czyli jak się koło zębate kręci, to raczej nie problem z silnikiem, tylko ze sterowaniem. Co o tym myślisz? Próbowałem wrzucić film, ale nie wchodzi, chyba za długi, ale wszystko jest nagrane
  • #4 21767419
    obarskibau
    Poziom 2  
    Zamykam temat, wpadłem na pomysł, żeby wyjąć kostkę z pinami 50-52, poodpiąć kable od fotek na kostce 70-75 i porobić oryginalne mostki tak jak przy zakupie. Następnie zresetowałem program i na nowo zaprogramowałem, i wtedy wszystko ruszyło normalnie. Podpiąłem fotki i wszystko działa jak dawniej.
REKLAMA