logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Junkers ZW14-2DVAE - Błąd C6 i C4 przy odkręcaniu ciepłej wody, CO działa

metal12 27 Gru 2014 11:55 9099 2
  • #1 14259380
    metal12
    Poziom 2  
    Mam kocioł dwu obiegowy jak w temacie. jakiś czas temu wyskoczył błąd C6
    Serwisant stwierdził że to wentylator. Po wymianie wentylatora stwierdził że wentylator jest dobry tylko że jest to wina płyty sterującej. Ze względu na koszt płyty i pierwszą nietrafioną diagnozę z wentylatorem nie jestem pewny czy to wina płyty. Płytę wpiąłem ponownie i w tej chwili efekt jest taki że piec się włącza i grzeje w kaloryferach ale jak odkręcam ciepłą wodę w kranie to nie grzeje i po chwili wyskakuje C6. Po resecie włącza się i ogrzewa CO. Przy bieżącej wodzie za każdym razem błąd C6 niekiedy C4. Przy pracy na CO co jakiś czas po godz lub dłużej też wyskakuje błąd C6 niekiedy C4 ale rest powoduje że startuje na nowo i znowu jakiś czas pracuje. Tak jak pisałem przy bieżącej wodzie od razu się wyłącza. Czy to wina presostatu czy coś z kominem czy faktycznie płyta.
  • #3 14260632
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1443
    Płyta w ostateczności niewykluczona....Jednak w pierwszej kolejność presostat spalin, zwężka venturiego w wentylatorze, błąd w systemie kominowym (nieszczelność). Sprawdź działanie przy rozszczelnionej komorze. Kolejne działania powinien podjąć serwisant- potrzebna analiza na zawartość co² w powietrzu do spalania.
REKLAMA