logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lampy halogenowe w pokoju przepalają się i powodują wyrzucenie zabezpieczeń

Arsenalista 27 Gru 2014 17:42 1998 7
REKLAMA
  • #1 14260765
    Arsenalista
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    Witam serdecznie, przychodzę tu z dziwnym problemem. Niestety jeśli chodzi o majsterkowanie, a tym bardziej "elektrykę" jestem totalnym głąbem. Postaram się najprościej opisać mój problem.

Kilka lat temu mój szwagier w pokoju siostry obniżył o kilka centymetrów sufit, za pomocą styropianowych bloczków i kasetonów. W środku przebiegają kable które są podłączone do 4 halogenów typu: GU 5,3 lub GX 5,3 - być może tu jest problem, bo oba typy pasują do wejścia. Cała sprawa polega na tym, że nie mam jak sprawdzić napięcia i jedne halogeny wybuchają po włączeniu światła przy tym wyskakuje mi bezpiecznik na korytarzu. Dziś natomiast kupiłem słabszy halogen i tylko błysnął i od razu się przepalił. Cała sytuacja jest o tyle dziwna, że jakiś czas temu halogen o parametrach : GX 5.3 220-240V - 50W mi wystrzelił, kiedy chciałem zapalić światło, a pół roku wstecz działał bez zarzutów. Dzisiejszy halogen miał parametry GU 5.3 12V 20W.

Pytanie brzmi, czy da się na podstawie tego co napisałem ocenić jaki halogen będzie odpowiedni, ewentualnie jak mam to sprawdzić? Wydaje mi się że sama instalacja i kabel są w porządku, chociaż mogę się mylić. Siostra się wyprowadziła 4lata temu, a ja dostałem większy pokój "w spadku". Miałem remont i stare halogeny, które miały dobre parametry gdzieś mi przepadły.

Z góry przepraszam, za chaotyczny opis problemu, ale kompletnie się na tym nie znam i nie mam się do kogo z tym zwrócić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14260773
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3519
    Da się. Bez elektryka, który zamontuje transformator 230/12V się nie obejdzie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14260778
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2482
    Sa rózne i skoro tam jest 230V a wkładasz mr16 na 12V to muszą sie spalić
    Kontrola jakie zasilanie -* miernik lub dogrzebanie sie do ewentualnego transformatora.
  • Pomocny post
    #4 14260781
    fifcio13-13
    Poziom 30  
    Ocena: 304
    Po pierwsze, sprawdź czy nic się nie dzieje bez halogenów. Po drugie postaraj się zmierzyć napięcie, a po trzecie czegoś nie rozumiem:
    Cytat:
    GX 5.3 220-240V - 50W mi wystrzelił, kiedy chciałem zapalić światło, a pół roku wstecz działał bez zarzutów. Dzisiejszy halogen miał parametry GU 5.3 12V 20W.

Skoro był zamontowany halogen na napięcie 220-240V to dlaczego tym razem postanowiłeś zamontować na 12V?

Dodano po 34 [sekundy]:

Widzę, że koledzy byli szybsi z odpowiedzią :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 14260832
    Michał 1997
    Poziom 15  
    Ocena: 21
    Masz po prostu instalację bez transformatora na 230V. Halogeny na 230V są bardzo słabe i często przepalają się przy pierwszym załączeniu.
    Nie wiem czemu ludzie dają oprawki G5,3 dla halogenów 230V, od początku te oprawki były przeznaczone dla max. napięć 25V.

Widzę tu 2 możliwości:
    - wymiana samych oprawek na GU10 zastosowanie źródeł LED
    - dodanie transformatora 230/12V i stosowanie żarówek MR16 (największa żywotność).
  • REKLAMA
  • #6 14261386
    Arsenalista
    Poziom 8  
    Ocena: 2
    fifcio13-13 napisał:
    Po pierwsze, sprawdź czy nic się nie dzieje bez halogenów.

Nie bardzo rozumiem, bez halogenów jest teraz cały czas i nic się nie dzieje.
    fifcio13-13 napisał:
    po trzecie czegoś nie rozumiem:
    Cytat:
    GX 5.3 220-240V - 50W mi wystrzelił, kiedy chciałem zapalić światło, a pół roku wstecz działał bez zarzutów. Dzisiejszy halogen miał parametry GU 5.3 12V 20W.

Skoro był zamontowany halogen na napięcie 220-240V to dlaczego tym razem postanowiłeś zamontować na 12V?

Pewnego rodzaju desperacja, pomyślałem że jak będzie mniej, to nie wywali.

Już widzę, że sam sobie z tym nie poradzę, także ile może mnie kosztować taka modernizacja u specjalisty?
  • #7 14261459
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4286
    Ooo, to nie są normalnie tanie rzeczy...

A na poważnie, skąd my możemy wiedzieć. Zaproś fachowca, zobaczy i wyceni.
  • #8 14261486
    fifcio13-13
    Poziom 30  
    Ocena: 304
    Cytat:
    Nie bardzo rozumiem, bez halogenów jest teraz cały czas i nic się nie dzieje.

Chciałem wykluczyć błąd w instalacji, bo gdyby wywalało zabezpieczenia bez halogenów to znaczy, że byłoby jakieś przebicie, albo coś podobnego.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z halogenami w pokoju, które przepalają się i powodują wyłączanie zabezpieczeń. Instalacja elektryczna zawiera kable podłączone do halogenów GU 5,3 i GX 5,3, co może być źródłem problemu, ponieważ nie są one odpowiednie do napięcia 230V. Użytkownik zauważa, że halogeny 12V również się przepalają. Odpowiedzi sugerują, że konieczna jest wymiana oprawek na GU10 lub dodanie transformatora 230/12V, aby używać żarówek MR16, co zwiększy ich żywotność. Użytkownik rozważa koszt modernizacji przez specjalistę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA