logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przerobić lampki choinkowe na stale świecące, omijając układ elektroniczny?

sznurekk 27 Gru 2014 19:50 933 3
REKLAMA
  • #1 14261320
    sznurekk
    Poziom 1  
    Cześć,

Mam problem z lampkami choinkowymi ;).
    Ich orygialne działanie polegało na róznych kombinacjach błysków, mrugnięć itp. Ostatnimi czasy (po kilkunastu/kilkudziesięciu minutach prawidłowego działania) "ledwo co" mrugają, po czym gasną. Po odłączeniu ich od zasilania i odczekaniu kilkunastu minut, a następnie ponownym podłączeniu do prądu znów działają (na chwilę).

Pomyślałem, że może można byłoby pozbyć się układu elektronicznego, podpiąć je bezpośrednio, rezygnująć jednocześnie z "efektów" i mając stale-świecące lampki.

Układzik elektroniczny wygląda tak:
    Jak przerobić lampki choinkowe na stale świecące, omijając układ elektroniczny? Jak przerobić lampki choinkowe na stale świecące, omijając układ elektroniczny?

Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów zechciałby mi wyjaśnić czy (jak?) możliwe jest pozbycie się płytki PCB?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14261404
    miki4e
    Poziom 18  
    Ocena: 80
    Ta płytka używa tranzystorów do sterowania żarówkami/ledami.
    Połącz te dwa pola zaznaczone na czerwono. Jeśli zaświeci się część diod to wykonaj analogicznie resztę połączeń(zaznaczone na pomarańczowo.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14261414
    xdiax
    Poziom 22  
    Ocena: 212
    Po prostu zlutuj razem te styki :)

Dodano po 2 [minuty]:

Ups, widzę, że kolega miki4e mnie już wyprzedził ..
  • #4 14261458
    bajer1
    Poziom 32  
    Ocena: 330
    Witam
    Niech kolega wymieni może na początek kondensator (zaznaczony)
    Załączniki:
    • Jak przerobić lampki choinkowe na stale świecące, omijając układ elektroniczny? 6838422300_1419705805.jpg (1.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA