logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Citroen Xsara 1.6 110 KM - różnice w zużyciu paliwa komputer vs tankowanie

mczapski 10 Maj 2005 15:08 1814 1
  • #1 1479434
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1655
    Chyba temat nie był omawiany więc spróbuję ruszyć.
    Otóż uparłem sią aby w swojej XARZE 1,6 (ponoć 110 KM) uzyskać niskie zużycie paliwa. Jeżdżę sporo po mieście i na tzw komputerze uzyskałem za przebieg 7300 km zużycie średnie 7,6 l/100 km. Sporo się męczę ale wynik pociueszajacy. Coż ztego skoro z rejstru tankowań wynikło iż ten wynik powinien wynosić 8,915 l/100 km. Mowa oczywiście o fabrycznym komputerze. I moje pytanie cieszyć się czy martwić? I jakie z tego wnioski wyciągnąć? Kto ma podobne doświadczenie?
    Do wiesiekU. Jeżdżę pewno po równi jeśli chodzi o przebieg po mieście Warszawa (korki) i w terenie. Wynik jest osiągnięty dzięki świadomemu ograniczaniu dynamiki jazdy. Chociaż jak trzeba i są warunki to 170 km/h też wpadnie. Zadałem sobie jednak pytanie ile przybywa paliwa w zbiorniku jeśli dystrybutor wskazuje np 20 l,
  • #2 1479680
    WiesiekU
    Poziom 21  
    Ocena: 39
    Po pierwsze nie przejmować się. Wskazania komputera to wielkość przybliżona i obliczana tak na boczku aby kierowca się cieszył. Komputer nie jest żadnym przyrządem pomiarowym w pełnym tego słowa znaczeniu. Nie mam pojęcia czy ta druga wartość jest właściwa dla tego samochodu i musisz popytać innych użytkowników (tylko jak Ci powiedzą, że po mieście pali im 5l to nawet nie słuchaj). Chociaż to zależy gdzie i jak jeździsz. Jeżeli jeździsz po mieście, dużym i zakorkowanym to rezultat (ten drugi) i tak jest do pozazdroszczenia nawet jeżeli mamy do czynienia z mniejszymi autkami. Pozdrawiam
REKLAMA