Obiecane fotki. Wcześniej się nie dało bo padł mi zasilacz od latptopa i trzeba było go naprawić:
Schemat
1
2
3
4
5
6
7
Teraz mały opis:
Zbiornik ma średnice 0,5m i długość 1,1m
Jest podwieszony pod sufitem, nie ma wewnętrznej wężownicy, woda po prostu się w nim miesza. Pod zbiornikiem jest podłączony dopływ zimnej wody. Gdzieś powyżej środka zbiornika jest odpływ ciepłej. Zaznaczyłem strzałkami.
Doprowadzenie wody do podkowy jest tymi grubymi rurami.
Ponieważ jest tych rur parę metrów do miejsca podpięcia pod piec oznaczyłem obie jako 1 i 2. Połączone są od zbiornika do tej fotki z korkiem spustowym. Do pieca wchodzą "od tyłu". Fotki podkowy nie udało się zrobić w całości, bo pomimo tego że jest lufcik do zastawiania przewodu kominowego to i tak przez palenisko uciekało ciepłe powietrze. Dlatego między podkowami jest ten gałgan. Piec od lat nieczynny więc nie chciałem tego teraz wyciągać bo trochę śmiecenia by było. Jeżeli jednak Ci bardzo zależy na obejrzeniu podkowy to mógłbym wyciągnąć ten "korek"
Na schemacie nie zaznaczyłem zaworów i przelewów ale dopływ zimej wody masz na fotce nr 3 obejrzyj. Ciężarek przywiązany jest sznurkiem żeby komuś nie wylała się zawartość zbiornika na głowę gdyby majstrował przy tym ciężarku.
Układ działa grawitacyjnie i nie ma w nim żadnej pomopy. Do systemu nie potrzeba wcale prądu. Działa to w całości bez jakiejkolwiek elektryczności
Zeby nie było nieporozumień. Zbiornik i instalacja nie jest w tym samy pomieszczzeniu co piec kaflowy jest za ścianą za piecem kaflowy, Na Twoim schemacie rozmieszczenia pomieszczeń moja instalacja byłaby w pomieszczeniu w prawym górym rogu. U mnie tak jest, u Ciebie może pewnie być to rozmieszone inaczej.
Jeżeli coś jest jaszcze niejasne pytaj.