logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zasilanie 3 fazowe mieszkania (a w domu same gniazdka)

1mateusz 28 Gru 2014 21:12 5427 8
REKLAMA
  • #1 14265639
    1mateusz
    Poziom 2  
    Dzień dobry! Nie znam się na elektryczności więc postaram się w miarę jasno opisać swój problem. Kupiłem mieszkanie od dewelopera, zamówiłem do niego zasilanie trójfazowe z PGE (zgodnie z sugestią dewelopera). Na tablicy bezpieczników jest jeden bezpiecznik (bodajże opisany kuchnia 400V). W kuchni natomiast mam same gniazdka. Czy to normalne? Czy podłączając do kontaktu urządzeń na zwykłą wtyczkę nic się nie stanie?

Chciałem kupić płytę indukcyjną 3 fazową ale nie wiem czy do takiego zwykłego kontaktu, czy jakoś inaczej?

Proszę o pomoc. Moja wiedza o temacie oscyluje w granicach zera.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 14265654
    yozka1
    Poziom 16  
    Ocena: 25
    W kuchni powinna być wyprowadzona puszka z zasilaniem 400v
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 14265664
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3533
    Sprawdzić, czy w prawdopodobnej lokalizacji pieca kuchennego znajduje się puszka (spora), lub przewód 5-żyłowy zakończony kostką (listwą zaciskową).
  • Pomocny post
    #4 14265694
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 14265743
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1551
    1mateusz napisał:
    Na tablicy bezpieczników jest jeden bezpiecznik

Czy to jest jeden 'bezpiecznik" czy to jest coś takiego
    Załączniki:
    • Zasilanie 3 fazowe mieszkania (a w domu same gniazdka) wylaczniki-nadpradowe_3.jpg (56.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 14265769
    elvis13
    Poziom 18  
    Ocena: 77
    Bronek22 napisał:
    Jak sam podłączysz to możesz spalić płytę.

I w większości wypadków stracisz również gwarancję bowiem elektryk z uprawnieniami musi podpisać się w karcie gwarancyjnej.

No i bawiąc się samemu możesz też stracić zdrowie lub życie. Ty lub ktoś z domowników.

Zapytaj dewelopera czy nie może udostępnić fragmentu projektu instlacji elektrycznej z lokalem który nabyłeś drogą kupna :D
  • Pomocny post
    #7 14265865
    jann111
    Poziom 33  
    Ocena: 507
    1mateusz napisał:
    Chciałem kupić płytę indukcyjną 3 fazową ale nie wiem czy do takiego zwykłego kontaktu, czy jakoś inaczej?

Bardzo słuszne podejście laika do tematu bo większość najpierw kupuje (płaci) a później płacze.
    Odnośnie zasilania, ta puszka zasilająca równie dobrze może być zatynkowana w ścianie i niewidoczna. Skoro opis mówi o 400 V znaczy, że wypust siłowy powinien być w kuchni na pewno.
  • #8 14265919
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 14275666
    1mateusz
    Poziom 2  
    Koledzy. Zamykam temat ponieważ puszka się znalazła. Zgłosiłem się do dewelopera, który udostępnił mi schemat instalacji elektrycznej (jakiś wydruk z autocad'a). Z tym schematem zacząłem opukiwać ścianę w prawdopodobnym miejscu puszki. Znalazła się ukryta starannie pod tynkiem.

Dziękuję za pomoc!

Mam nadzieję, że kiedyś ten post się komuś jeszcze przyda, ponieważ trudno było znaleźć takie dokładne informacje (jakich udzieliliście) w Internecie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z zasilaniem trójfazowym w nowym mieszkaniu, gdzie w kuchni znajdują się jedynie gniazdka. Odpowiedzi wskazują, że w kuchni powinna być wyprowadzona puszka z zasilaniem 400V oraz przewód 3-fazowy (5x2,5mm2) do podłączenia płyty indukcyjnej. Użytkownik został ostrzeżony, aby nie podłączać urządzeń samodzielnie, ponieważ może to prowadzić do uszkodzenia sprzętu oraz utraty gwarancji. Po konsultacji z deweloperem, użytkownik odnalazł ukrytą puszkę zasilającą, co rozwiązało problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA