logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MAXDATA 4511 - Zablokowany BIOS, brak hasła, hasło serwisowe

sztorm 29 Gru 2014 12:05 2070 3
REKLAMA
  • #1 14267107
    sztorm
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    Witam.
    Na wstępie zaznaczam, że laptop pochodzi z legalnego źródła, posiadam do niego wszelkie dokumenty, fakturę zakupu (na życzenie mogę udowodnić).

Posiadam laptopa jak powyżej. Kilka lat temu został udostępniony do korzystania dla kogoś z rodziny, została zablokowana w nim konfiguracja BIOSa hasłem. Teraz laptop wrócił do mnie całkowicie zablokowany, tzn ktoś prawdopodobnie źle wpisał kilkukrotnie hasło BIOSu i teraz aby wogóle uruchomić komputer trzeba podać hasło. Po 3 krotnym błędnym podaniu hasła wyskakuje komunikat "System disabled" i kod serwisowy do - prawdopodobnie wygenerowania hasła serwisowego. Nie muszę chyba nadmieniać że nie pamiętam hasła lub oryginale hasło zostało wymazane. Na płycie nie ma wyprowadzonych zwor czy jumperów do resetu BIOS a wyjęcie bateryjki oczywiście nic nie daje. I tu moja prośba czy pytanie. Czy dysponując tym hashem hasła można coś z tym zrobić we własnym zakresie ? Zewnętrzne serwisy oferują wylutowanie kości bios, i wrzucenie nowego biosa na programatorze. Niestety cena za usługę poddaje mocno w wątpliwość opłacalność tego przedsięwzięcia patrząc na parametry techniczne tego sprzętu. Bios Phoenix, uniwersalne hasła nie wchodzą, próbowałem również kilkunastu hashy generowanych na podstawie kodu z komunikatu o zablokowanym systemie darmowymi generatorami, również bez pozytywnego efektu.

Z góry dziękuje za zainteresowanie tematem i ewentualną pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 14273983
    dasej
    Poziom 32  
    Ocena: 266
    Witam,

Ale masz pech. Nawet firma się z Polski wyniosła.

Spróbuj zadzwonić doAby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany autoryzowany serwis MAXDATA.
  • REKLAMA
  • #3 14274009
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Odpowiedź: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #4 14274020
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8246
    Robert B napisał:
    Odpowiedź: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany