logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6020 - problem z odczytem karty SIM po zdjęciu simlocka kablem

Samuraj 10 Maj 2005 19:43 2674 8
REKLAMA
  • #1 1480223
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 615
    Na początku wyjaśnię jak to był po krok po kroku.
    Nowy fon z salonu PLUS’a w dniu zakupu zdjęty simlock, no i zaczęło się
    Z tego, co się dowiedziałem simlock zdejmowany był kablem, teraz jest taki objaw ze władcza się raz na 30 razy, a jak się włączy to dział różnie od 10 minut do 3 godzin.
    Na początku chyba włączał się częściej, teraz wygląda tak jak by się włączał coraz mniej.
    Podczas pracy wyskakuje komunikat „Wstaw kartę SIM”
    Co to może być??
    Oczywiście na gwarancji go nie oddam, bo już po ptakach przez tego lock’a. Simlocka ponoć nie można założyć, naprawić nikt nie potrafi. Próbują wmówić ze uszkodzone gniazdo karty SIM, powyginane blaszki i takie tam, jak widać ze są całe i na miejscu. W serwisie Noki ponoć nie mają części i nie chcą się podjąć naprawy (chyba jakis pseudo serwis), próbowałem już w 4 miejscach i każdy mówi coś innego. Ewidentnie wygląda na jakiś zimny lut. W jednym punkcie koleś mówił ze to błąd fabryczny i nie nadaje się do zrobienia. Sam mam jako takie pojęcie, bo pracuje, na co dzień w serwisie, ale w fonach to nie grzebałem.
    Co z tym fantem zrobić, fon na straty???

http://www.gryfino.one.pl/inne/fon.jpg
    Jak widać na fotce gniazdo karty sim wygląda ok.
    Mogli coś zwalić jak zdejmowali simloka ??
  • REKLAMA
  • #2 1481064
    Xrzychu
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Bardzo możliwe że uszkodzili ci telefon zdejmująć Simlocka (Gdybyś następnym razemu musiał ściągać to http://www.programosy.pl/index.php?s=simlock )
    Hmmm moze wystarczy na nowo wgrać soft do komórki, bo możliwe ze to nie jest usterka tehniczna tylko coś się stało z softem gdy ściągali simlocka. Ja bym spróbował dać telefon do ponownego wgrania softu
  • REKLAMA
  • #3 1481093
    kameleon5
    Poziom 21  
    Ocena: 4
    jak nie pomoże uwal programowo tak żeby nie wstał i na gwarancję.
  • REKLAMA
  • #4 1481117
    Samuraj
    Poziom 35  
    Szkoda ze teraz wogóle sie nie wstaje. Cały czas to samo "Wstaw karte SIM". Szkoda ze nie sprawdziłęm wcześniej jaka była wersja sofu. Teraz jest 03.52
    A czy to prawda ze jak był zdejmowany kablem to nie mozna założyc z powrotem ??
  • #5 1481165
    DrJanusz
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Nie jest prawdą że skoro sim-lock był zdejmowany kablem to nie można go założyć spowrotem ...

Poszedł bym tropem uwalenia fona programowo i oddanie go na gwarancji.

A co do zdejmowania sim-lcok`a kodem to niewiadomo jaki to jest asic ....
  • #6 1481762
    Xrzychu
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Co do zdejmowania kodem to sam zdejmowałem już 3 razy z noki kodem i zawsze działa i nie robi problemów, działa nawet w nowych noki-ach więc po co płacić, jak można zrobić to samemu i to bezpiecznie.

Próbowałeś w tej Noki uruchomić inną kartę sim ?
  • #7 1483190
    Samuraj
    Poziom 35  
    Kombinowałem z róznymi kartami, Plus , Idea, Heyah i za każdym razem to samo. Puki co odłożyłem go na pólke niech czeka lepszych czasow aż fachowcy trochępodszkolą się i podejmą sie roboty. Szkoda tylok wydanej kasy :(
  • #8 1483431
    DrJanusz
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Xrzychu, ciekawy jestem czy wiesz chociaż co to jest asic ???
    Przy zdejnmowaniu sim-lock`a kodem w nowych nokiach terzeba wiedzieć jaki on jest ???

Samuraj - niechciałbys jej sprzedać ??? za rozsądna kase oczywiście ....
  • REKLAMA
  • #9 1483468
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 93
    Nie miałem w rękach tej słuchawki, ale tak sobie myślę, że najpierw to trzeba by ją kompletnie wyczyścić. Wgrać mcu, ppm i pm-kę. Jak nie pomoże to porządnie przegrzać uem-a. Jak nie pomoże to podnieść go i sprawdzić przejścia od styków sim do uem-a. Jeśli są to zasadzić nowego uem-a wgrać odpowiednią rpl-kę i cieszyć się sprawnym telefonem...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telefonu Nokia 6020, który po zdjęciu simlocka kablem zaczął mieć trudności z odczytem karty SIM – włącza się bardzo rzadko, a podczas pracy pojawia się komunikat „Wstaw kartę SIM”. Użytkownik wyklucza uszkodzenie fizyczne gniazda SIM, a serwisy Nokia odmawiają naprawy z powodu braku części. Wskazywane jest prawdopodobieństwo zimnego lutu lub błędu fabrycznego. W dyskusji sugerowano, że uszkodzenie mogło powstać podczas zdejmowania simlocka kablem, a możliwym rozwiązaniem jest ponowne wgranie oprogramowania (softu) telefonu. Podkreślono, że simlock zdejmowany kablem nie uniemożliwia ponownego założenia simlocka. Próby z różnymi kartami SIM nie przyniosły efektu. Wskazano również na możliwość czyszczenia telefonu, wgrania MCU, PPM i PM, a w ostateczności wymianę układu UEM i wgranie odpowiedniej RPL jako potencjalne metody naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA