Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Peugeot 206 2.0 HDi 2001r. - Brak świateł mijania, przepalający się bezpiecznik

Adesivo 01 Jan 2015 15:52 9756 3
  • #1
    Adesivo
    Level 10  
    Witam w nowym roku!

    Mam pewien problem z moim Peugeotem. Opiszę całą sytuację: kilka dni temu przyjechałem do babci i wszystko działało; jakąś godzinę po przyjeździe uruchomiłem silnik i nie działały mi światła mijania (oba). Wymieniłem jedną żarówkę H4 i dalej nic, a stara nie wyglądała na przepaloną, więc otworzyłem skrzynkę z bezpiecznikami. Przepalony okazał się bezpiecznik nr 15 opisany w książce jako: podgrzewacz modułu przepustnicy, pompa wtrysku Diesel, sonda Lambda, Kalkulator silnika, przepływomierz powietrza, cewka zapłonowa, elektrozawór kontroli silnika, podgrzewanie oleju napędowego, wtryskiwacze, a samochód odpala i jeździ bez problemu. Wymieniłem na nowy (30A) i przy rozruchu znowu się przepalił, więc gdzieś musi być zwarcie. Światła pozycyjne, drogowe i halogeny działają poprawnie, więc nie rozumiem, dlaczego światła mijania nie działają (bezpieczniki od świateł nr 9 i 10, po 15A każdy są całe). Czy ma ktoś jakiś pomysł co to? Dodam, że parę razy podczas odpalania automatycznie zamknęły się zamki w samochodzie i kilka razy na ekranie pojawił się komunikat (antypollution system fault), co mogłoby (moim zdaniem) sugeorwać awarię sondy Labda - może nie ogrzewa się wystarczająco podczas rozruchu, albo w jej obwodzie grzania jest zwarcie?
  • #2
    alien99
    Level 24  
    W pugach często przepalają się kostki przy światłach i w środku w lampach więc sprawdź je.
  • #3
    Adesivo
    Level 10  
    Sprawdzę jutro, za dnia, ale obie naraz się uszkodziły?
  • #4
    Adesivo
    Level 10  
    Samochód odebrałem od elektromechanika. Okazało się, że jedno z drugim nie było powiązane i najzwyczajniej wystąpiły naraz dwa uszkodzenia. Przepaliły się wtyki z centralnego komputera, przez co nie działały światła oraz uszkodzona (przegnita) była instalacja od podgrzewania sondy Lambda i zaworu gaszenia. Naprawa 250zł.

    Temat do zamknięcia.