logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tagan BZ 600W - Buczenie zasilacza przy obciążeniu po wymianie płyty głównej

adamziomal 02 Sty 2015 21:50 2397 10
REKLAMA
  • #1 14283943
    adamziomal
    Poziom 10  
    Witam, posiadam zasilacz Tagan BZ 600W, lecz ostatnio zaczęły się z nim małe problemy. Zanim padła mi płyta główna, było wszystko okej, później leżał jakiś czas nieużywany i jak kupiłem nową, złożyłem wszystko do kupy. Okazuje się, że podczas obciążenia wydaje z siebie dziwne dźwięki, jakby buczenie. Czy może to być spowodowane? Dodam, że ze znajomym testowaliśmy go pod jego sprzętem czyli FX + R280x i również występował ten sam problem.

Sprzęt:

Procesor: E2160

RAM: XTune DDR2 1066MHz CL5 4x1GB

Płyta główna: ASUS ROG COMMANDO

Grafika: Gigabyte GeForce GTX 460 OC 1GB

Dysk systemowy: Samsung SpinPoint F1 HD322HJ 320 GB

Dysk na gry i dane: WD10EARS 1TB 64MB Cache

Zasilacz: Tagan TG600 Below Zero 600W

Obudowa: Coolermaster Black CM690 Window

System: Windows 7 x64
  • REKLAMA
  • #2 14284140
    rooneyasd
    Poziom 20  
    Ocena: 43
    Zmień wentylator w zasilaczu i po sprawie.
  • #3 14284526
    adamziomal
    Poziom 10  
    Wydaje mi się ze to nie wentylator właśnie, specjalnie rozebrałem zasilacz, odłączyłem go, użyłem innego wentylatora podpiętego pod płytę żeby chłodził i to samo. Oglądałem kondensatory w środku i wszystkie wyglądają okej, nie ma żadnych wybrzuszonych.
  • REKLAMA
  • #4 14286292
    rooneyasd
    Poziom 20  
    Obciąż PC(20min) i sprawdź temperatury programem HWmonitor(ss podeślij na forum).
  • #5 14286929
    adamziomal
    Poziom 10  
    A co temperatury mają do tego? W domu może być zimno, włączam komputer, odpalam test a i tak buczy a nie sądzę żeby w tak krótkim czasie zdążył się nie wiadomo jak nagrzać

Dodatkowo zauważyłem że problemy występują w aplikacjach pełnoekranowych, na przykład obciążam procesor Prime95 ( zużycie 100% ) i jest cisza ale jak odpalam jakąś gierkę czy nawet test GPU w OCCT to zaczyna buczeć.

Jak rozebrałem zasilacz to wydaje mi się że te dźwięki wydobywają się z tej części zasilacza:

• REKLAMA
  • #6 14287084
    rooneyasd
    Poziom 20  
    Ja jednak po proszę ss z HWmonitor.
    Na jakiej podstawie stwierdzasz że z tamtego miejsca dochodzi buczenie?. Bo akurat z tamtego miejsca to może tylko cewka piszczeć. Choć mogę się mylić(nie widać co jest pod kablami).
    ps: Ja osobiście dalej uważam że to winna wentylatora.
  • #7 14287114
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    A może inaczej ?

Uruchom program OCCT -> PowerSupply:OCCT test i wklej uzyskane po teście wykresy. 5/10 minut testu.
    Daj także screen z programu HWMonitor podczas wykonywania testu.

[ a potem sprecyzuj czy "buczy" wentylator czy "piszczy" cewka ]
  • REKLAMA
  • #8 14287117
    adamziomal
    Poziom 10  
    Mam Ci napisać na kartce A4 że odłączyłem ten wentylator a ten zasilacz i tak buczał. Czy coś w tym zdaniu jest nie zrozumiałe? Może napisz tak

Rozebrałem zasilacz, odłączyłem oryginalny świecący wentylator TAGAN'a od zasilacz a on nadal wydaje z siebie dźwięki pod obciążeniem.

Wolałbym żeby ktoś bardziej obeznany w temacie zasilaczy i elektroniki się wypowiedział bo wydaje mi się że mam na tyle podstawową wiedze że byłbym w stanie odróżnić buczenie wentylatora od buczenia zasilacza.

//edit: 6 minut testu power supply, w załączniku wyniki.

HW:

Załączniki:
    • 18-19.rar (821.34 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 14288104
    rooneyasd
    Poziom 20  
    Temperatura procesora jest zdecydowanie za wysoka, do wymiany pasta termo przewodząca(możliwe że z stąd te "buczenie").
    Ale z drugiej strony, HWmoniotr pokazuje bzdury ponieważ coś za niskie są temperatury dysku, na dodatek prędkość wentylatorów jest bardzo wysoka.
    ps: Czy OCCT również pokazuje 80stopni?
  • #10 14288276
    adamziomal
    Poziom 10  
    Boże, chyba znów muszę rozebrać ten zasilacz i pokazać do cholery że to z niego buczy bo ja wiem że są wysokie temperatury ale procka wykręciłem sobie do oporu na boxie i jeszcze słabo dociska ale leje na niego. I tak w normalnej pracy go tak nie zagrzeje. A niska temperatura jest prawidłowa ponieważ w pomieszczeni było chłodno a że wiartaki pokazują błędne obroty bo program je błędnie zczytuje. W biosie są ustawione na silent bo musi być cisza, stąd też wysoka temperatura procesora.

Także niech ktoś mi wytłumaczy dlaczego ten zasilacz buczy i to nie żadne inne wiatraki bo wspominałem w 1 poście że testowałem go pod innym komputerem FX + 270x 3GB i było to samo. A kolege wyżej prosiłbym o zachowanie swoich porad jednak dla siebie bo chwilowo to nie powiedziałeś mi nic nowego.

• #11 14300850
    adamziomal
    Poziom 10  
    Pomoże ktoś? Dorzucam screen z ponad godzinnego testu w prime95

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zasilaczem Tagan BZ 600W, który po wymianie płyty głównej wydaje dziwne dźwięki (buczenie) pod obciążeniem. Zasilacz był testowany na innym sprzęcie, gdzie problem również występował. Użytkownik rozebrał zasilacz, odłączył wentylator, ale dźwięki nadal się pojawiały. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie temperatur procesora oraz przeprowadzenie testów obciążeniowych, jednak użytkownik podkreśla, że dźwięki pochodzą z zasilacza, a nie wentylatora. Wskazano również na możliwość piszczenia cewek w zasilaczu. Użytkownik dostarczył wyniki testów temperatur oraz obciążenia, które wskazują na wysokie temperatury procesora, co może wpływać na działanie zasilacza.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA