logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tagan TG800-U33 800W - piszczenie przy obciążeniu ASUS EAH4870X2

korn85 12 Lut 2009 17:18 3961 10
REKLAMA
  • #1 6140165
    korn85
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Witam!
    Moja konfiguracja to:
    - AMD X2 6000+;
    - MSI K9N SLI Platinum (nForce 570);
    - 4x1GB 667MHz Patriot;
    - ASUS EAH4870X2;
    - WD 250GB, WD VelociRaptor 150GB;
    - SoundBlaster Audigy;
    - full LC;
    - Vista Ultimate x64.

Mam problem dotyczący zasilacza Tagan model TG800-U33 800W.
    Był on kupiony jako nowy w Komputroniku, w listopadzie 2007 roku.

Do niedawna działał bez najmniejszych problemów z w/w konfiguracją jednak z kartą graficzną Galaxy GF7900GS.

Karta posiadała na swoim pokładzie jedno złącze zasilania 6-pin.
    Problem pojawił się, jak dostałem w prezencie w/w Asusa wraz z blokiem wodnym na niego.
    Z podłączeniem do zasilacza nie było problemów, gdyż zasilacz ma 4 wyjścia dla karta graficznych, więc teoretycznie można jeszcze jednego atika podłączyć.
    Po uruchomieniu komputera nic nadzwyczajnego, tak jak było ze starą kartą.
    Natomiast po włączeniu testów typu Unigine, 3dMark03/05/06 zaczął się horror.
    Z komputera zaczął wydobywać się głośny pisk, w zależności od tego, jak skomplikowana grafika była wyświetlana.
    Na początku przypuszczałem, że to wina karty graficznej, jednak po dokładnym wysłuchaniu wnętrzności komputera, a także po wyjęciu z niego zasilacza i uruchomieniu go na zewnątrz obudowy okazało się, że to on tak piszczy.
    Nic się w nim nie przegrzewa, nie zawiesza się komputer podczas testów, nie ma błędów w wyświetlanych teksturach.

Przeszkadza tylko głośny pisk. I tutaj mam pytanie: czy jest to na 100% wina zasilacza, czy może taki efekt powodować wadliwa karta graficzna?

Wcześniej tego nie było, ale wcześniej karta graficzna nie brała tyle mocy, co Atik.
    Problem pojawia się tylko podczas testów i grania, nie ma go podczas zwykłej pracy typu firefox, tlen, oglądanie filmów, słuchanie muzyki. Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu "piszczącego" problemu!:)
  • REKLAMA
  • #2 6140495
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    korn85 napisał:
    I tutaj mam pytanie: czy jest to na 100% wina zasilacza, czy może taki efekt powodować wadliwa karta graficzna?

Przydałoby się coś pomierzyć bo zgadywać to zawsze można :D
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 6146686
    Miles!
    Poziom 21  
    Ocena: 15
    Nie żebym straszył, ale także miałem to samo. Tagan wykorkował, a po oddaniu na gwarancję dostałem nowy zasilacz.
  • #6 6148960
    korn85
    Poziom 15  
    No więc sprawa wygląda następująco... Tagan ma z tyłu przełącznik Normal lub Turbo. Dla pierwszego trybu wszystkie linie pracują niezależnie. Dla Turbo wszystkie są mostkowane w jedną mocniejszą linię 12V. Obojętnie jakbym nie podłączył dwóch z czterech wtyczek PCI-E w każdym z dwóch położen przełącznika zasilacz i tak piszczy...:(
    Wentylator jest dopiero co wsadzony nowy. Model to SilentiumPC i pracuje na 12V (przepływ powietrza 47 CFM (79,9 m3h)). Pracuje cicho i jest wydajniejszy niż fabryczne chłodzenie. Nic tam się nie przegrzewa, bo już sprawdzałem podczas testów. Mogę nawet powiedzieć, że elementy są chłodniejsze niż ze standardowym chłodzeniem.
    Dodam może jeszcze, że podczas testów CPU w 3dMark piszczenie jest bardzo ciche, w zasadzie przypomina bardziej syczenie. Dopiero jak ruszają testy karty graficznej wtedy się robi nieprzyjemnie głośno:( Zauważyłem również, że niektóre strony internetowe z wymagającą grafiką również generują syczenie mojego zasilacza.
    Wszystkie tranzystory są dokręcone i są na paście.
  • #7 6149007
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    Nie rozumiem po co to wszystko opisywać, masz gwarancje to idź z tym zasilaczem, sam wątpie czy coś zdziałasz.
  • #8 6149039
    korn85
    Poziom 15  
    Gwarancji to ja już nie mam:D Poszła razem z kawałkiem blachy z obudowy zasilacza pod wentylator 140mm. Skąd mogłem wiedzieć, że sobie będzie piszczeć, skoro nic takiego wcześniej nie miało miejsca, a sądziłem, że Tagan to dobra firma jednak po tym temacie i postach ludzi, którzy mieli zasilacze tej firmy widzę, że Tagan jedzie tylko na renomie wkładając najtańsze podzespoły i sprzedając całość jako super referencyjną serię...
    Tak więc na razie z grami się powstrzymam i zacznę rozglądać się za czymś nowym. Pod uwagę biorę firmę Antec oraz Corsair. Jakieś opinie lub sugestie co do tych firm? Nie chcę znów wyrzucić kilkaset złotych w błoto, a obecny zasilacz pójdzie do jakiegoś kompa biurowego, bo tam się tylko nadaje:)
  • REKLAMA
  • #9 6155906
    leven
    Poziom 37  
    Ocena: 94
    Moj tagan tez wykorkowal i to nie tak dawno.
    Co prawda byl juz leciwy, ale tez zaczal piszczec.
    W czasie gry wywalilo korki w mieszkaniu.
    Komputer ocalal, ale strachu to sie najadlem, ze hej :).

Z uszkodzenia mojego Tagana wynikaloby, ze poszla strona pierwotna, co sie okazalo po rozebraniu gadziny.
    Elektrolit kolo mostka prostownika napuchl. zainteresowal bym sie tez tym duzym elektrolitem na 400 volt w czesci pierwotnej.
    Jak to by sie okazalo felerne to bys mial elegancko.
    Wymien wszystkie elektrolity po stronie pierwotnej czyli sieciowej.
    Koszty minimalne, a kto wie czy nie trafisz na łobuza.
  • #10 6160931
    Kundor
    Poziom 1  
    korn85 napisał:
    Tak więc na razie z grami się powstrzymam i zacznę rozglądać się za czymś nowym. Pod uwagę biorę firmę Antec oraz Corsair. Jakieś opinie lub sugestie co do tych firm?

Od około roku mam Corsaira 650W i nie narzekam. Dźwiga on radka 3850 + jakiegoś Foxconna + 2x1GB ramu 800 MHz + intela 2x2.0 MHz + dysk WD 320 GB i jakąś nagrywarkę. Do tej pory nie miałem z nim żadnych kłopotów. Nie piszczy:D , chodzi bardzo cicho. Tak na marginesie dają ładne pudełka :D
    Polecam tą firmę, a jeśli chodzi o moc tego modelu to nie wiem czy pociągnie twojego kompa - poradź się kogoś bardziej obeznanego.
  • #11 6332733
    korn85
    Poziom 15  
    Kończąc temat napiszę, że nowy zasilacz już posiadam. Wyrwałem się ze wszystkich Anteców i Corsairów. Znalazłem w internecie test zasilaczy tych marek wraz z zasilaczem firmy Yesico. Okazało się, że Yesico to w zasadzie jeden z najlepszych na rynku, bez konkurencyjny. Owszem Antec i Corsair są dobre ale nie tak jak Yesico, więc postanowiłem zaryzykować. Wybrałem najnowszy model SC780-80PS12. Posiada jedną linię 12V/62A, cichy wentylator i dobrze rozwiązane wtyczki PCI-E. Minusem jest brak odłączanych przewodów, ale da się to przeboleć. Ogólnie wybór dobry, jeżeli wziąć pod uwagę w tej cenie Anteca i Corsaira:)

Temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zasilacza Tagan TG800-U33 800W, który zaczął emitować głośne piszczenie pod obciążeniem karty graficznej ASUS EAH4870X2. Konfiguracja komputera obejmuje procesor AMD X2 6000+, płytę MSI K9N SLI Platinum, pamięć Patriot 4x1GB 667MHz oraz kartę Galaxy GF7900GS, która wcześniej nie powodowała problemów. Zasilacz posiada cztery wyjścia PCI-E i przełącznik trybów Normal/Turbo, jednak piszczenie występuje niezależnie od ustawień i podłączenia wtyczek. Wentylator został wymieniony na model SilentiumPC 12V, który zapewnia lepsze chłodzenie, lecz problem nie ustępuje. Piszczenie nasila się podczas testów obciążeniowych GPU (Unigine, 3dMark) oraz przy wymagających graficznie stronach internetowych. Wskazano możliwe przyczyny, takie jak niewłaściwe przymocowanie tranzystorów do radiatora, zużyte elektrolity (szczególnie przy mostku prostowniczym i na stronie pierwotnej zasilacza), co może prowadzić do uszkodzenia i awarii. Użytkownicy potwierdzili podobne problemy z modelami Tagan, sugerując wymianę zasilacza. Autor po utracie gwarancji zdecydował się na zakup nowego zasilacza marki Yesico SC780-80PS12, który według testów przewyższa modele Antec i Corsair pod względem jakości i stabilności, mimo braku modularnych kabli. W dyskusji pojawiły się także pozytywne opinie o zasilaczach Corsair 650W, które cechują się cichą pracą i niezawodnością w podobnych konfiguracjach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA