logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DELL Precision M4800 - Sterowniki do wifi i bluetooth

Jarogr 02 Sty 2015 23:17 5184 12
  • #1 14284379
    Jarogr
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam,
    mam problem ze sterownikami do wifi oraz bluetooth dla Dell Precision M4800.
    Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że laptop ten został zdowngradowany z windowsa 8 pro do windows 7 professional.
    I tu pojawia się problem. Jakakolwiek próba instalacji sterowników ze strony della kończy się niepowodzeniem.
    Instalując sterowniki do Dell Wireless 1550 (posiadam właśnie Dell Wireless 1550 (802.11 a/c+BT 4.0 2x2 half Mini-Card)) wyskakuje mi problem - system chce abym włączył bluetooth, ale żadna znana mi kombinacja klawiszy nie jest w stanie tego zrobić co powoduje niepowodzenie instalacji.
    Wydaje mi się, że karta jest wspierana dla windowsa 7mki, ale mogę się mylić.
    Czy ktoś jest w stanie doradzić.
    Z góry dzięki.
    Pozdrawiam

PS: wifi na pewno działa ponieważ po instalacji sterowników na win 8 pro świeciła się ikona i odnajdywało sieć, co do bluetootha nie doczekałem zainstalowania sterowników ponieważ zmieniłem system.
  • Pomocny post
    #2 14284591
    master-007
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 390
    Podaj identyfikatory sprzętu dla karty sieciowej, to ułatwi nam trochę sprawę i pozwoli upewnić się, że to dokładnie ta karta:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1228905.html
    Ten Windows 7 jest 32 czy 64 bitowy?

A tak dla pewności - czy przed pobieraniem sterowników zmieniłeś na stronie Dell'a wybrany system na Win 7 64? (jeśli masz wersję 64 bitową systemu).
    http://www.dell.com/support/home/pl/pl/pldhs1...t/product/precision-m4800-workstation/drivers

Karty sieciowe w Dell'ach to często urządzenia Atheros, Realtek bądź Broadcom ze zmienioną nazwą. Może okazać się, że sterownik producenta chipsetu rozwiąże problem.

Identyfikacja dla Broadcom:
    http://www.broadcom.com/support/ethernet_nic/determine_driver.php
    Sterowniki:
    http://www.broadcom.com/support/ethernet_nic/downloaddrivers.php
  • #3 14284639
    Jarogr
    Poziom 8  
    Proszę
    Windows 7 profesional 64 bit
    PCI\VEN_168C&DEV_0032&SUBSYS_02081028&REV_01
    to jest bodajże to
    Tak - wybierałem wersję 64 bitową
  • #5 14284675
    Jarogr
    Poziom 8  
    Zapewne troszkę niemądre pytanie.
    Ściągnąłem to na pulpit - a teraz jak to zainstalować?
  • Pomocny post
    #6 14284693
    master-007
    Moderator na urlopie...
    Po 1: nie ma głupich pytań (chociaż od kiedy mam internet to czasem się waham nad tą sentencją).
    Po 2: chyba mam coś lepszego, po identyfikatorze widać, że twoja karta to: Dell Wireless 1506 802.11b/g/n (2.4GHz) a ze strony Dell'a powinieneś ściągać sterownik Dell Wireless 1506 WiFi Driver i powinno być OK :) A jak nie zadziała to wtedy sprawdzimy sterownik Atheros instalując wg. schematu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2324818.html

P.S. Tam był tylko jeden identyfikator sprzętu dla karty sieciowej? W menadżerze urządzeń nie ma więcej ostrzeżeń o braku sterownika?
  • #7 14284713
    Jarogr
    Poziom 8  
    Ok, wifi działa. Ikonka się świeci - znajduje mi sieć i mogę się połaczyć :-)
    Pozostaje kwestia bluetooth
    Wielkie dzięki - 5h z tym walczyłem :P.
    USB\VID_0A5C&PID_5800&REV_0101&MI_00
    Tylko to pozostaje bez sterowników - możliwe, że to ten bluetooth

EDIT - jednak to nie to
    Oryginalnie laptop powininen być wyposażony w bluetooth 4.0
    Załączniki:
    • DELL Precision M4800 - Sterowniki do wifi i bluetooth pulpit.png (1.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 14284747
    master-007
    Moderator na urlopie...
    To nie to, Broadcom USH to czujnik odcisku palca. Zainstaluj do tego sterownik Dell ControlVault Driver:
    http://downloads.dell.com/FOLDER01801092M/12/CV_Drv_Setup_D2JF6_A14_64bit_ZPE.exe
    Żeby bluetooth zadziałał to musi być włączony i widoczny w menadżerze urządzeń. Nie masz czasem kolego włączonego trybu samolotowego albo wyłączonego bluetooth w biosie?
  • #9 14284754
    Jarogr
    Poziom 8  
    Tryb samolotowy jest wyłączony. Co do BIOSa sprawdzałem - ale ekspertem nie jestem. Widoczny przy bluetooth był ptaszek przez co uznałem, że jest aktywny.
    Ewentualnie jak sprawdzić to w BIOSie aby być pewnym?
  • #10 14284773
    master-007
    Moderator na urlopie...
    Nie wiem kolego co tam masz w BIOS, w instrukcji do lapka powinieneś mieć opisaną każdą opcję. Najczęściej takie rzeczy są w zakładkach z peryferiami, powinna tam być widoczna oprócz karty bluetooth np. karta sieciowa i przy tym wybrane opcje enabled lub auto.
    Przycisk na obudowie laptopa masz jedno czy dwustopniowy? W sensie ile może być pozycji przełącznika? Być może nie do końca dojechałeś suwakiem czy co tam masz.

I jeszcze jedno pytanie, czy na tym laptopie już kiedyś działał bluetooth czy tylko zakładasz, że jest i działa? :)
  • #11 14284781
    Jarogr
    Poziom 8  
    Przycisk jednostopniowy.
    No to chyba nie dorzucili mi instrukcji. Muszę w tej sprawie napisać do sklepu.
    Dziękuję kolego za pomoc. Zaoszczędziłeś mi długie godziny pracy.
    Nie będę Cię już męczył o takiej porze.
    Pozdrawiam!

EDIT: zakładam, że działa - był w specyfikacji komputera. Windows 8 miał przed dosłownie 1h także nie zdążyłem zainstalować wszystkich sterowników. Niestety poprzedni system był dla mnie zbyt uciążliwy aby cokolwiek na nim sprawdzić
  • #12 14284792
    master-007
    Moderator na urlopie...
    Po analizie specyfikacji na stronie Dell'a:
    http://www.dell.com/pl/firmiinstytucji/p/precision-m4800-workstation/pd
    (zakładka "Dane techniczne") mam wątpliwości co do tego czy masz kartę bluetooth. Czy w tej samej specyfikacji miałeś wpisaną kartę Dell Wireless 1550? Jeśli tak to mogło dojść do pomyłki przy montażu lub co bardziej prawdopodobne ktoś pomylił się w opisie twojego sprzętu i wpisał nie tą kartę, która faktycznie jest zainstalowana.
  • #13 14284797
    Jarogr
    Poziom 8  
    Tak, dell wireles 1550 + bluetooth 4.0
    Tym bardziej będę musiał się skontaktować ze sprzedawcą.
    Brak bluetootha nie jest aż tak uciążliwy, ale wolałbym go mieć ze względu na chociażby bezprzewodową mysz.
    Jeszcze raz dziękuję za całą pomoc!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z instalacją sterowników do Wi-Fi i Bluetooth w laptopie Dell Precision M4800 po downgrade z Windows 8 Pro do Windows 7 Professional. Po zainstalowaniu sterowników dla karty Dell Wireless 1550, system wymaga włączenia Bluetooth, co nie udaje się z powodu braku odpowiedniej kombinacji klawiszy. Użytkownik otrzymuje pomoc w identyfikacji karty jako Atheros i wskazówki dotyczące pobrania odpowiednich sterowników. Po zainstalowaniu sterowników Wi-Fi, użytkownik potwierdza, że Wi-Fi działa, ale Bluetooth nadal nie jest aktywny. Wskazówki dotyczące sprawdzenia ustawień w BIOSie oraz trybu samolotowego są podane, a użytkownik planuje skontaktować się ze sprzedawcą w celu wyjaśnienia braku Bluetooth.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA