logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie odpowietrzać grzejniki w 15-letnim systemie C.O?

sebaele22 03 Sty 2015 20:43 6957 30
REKLAMA
  • #1 14287874
    sebaele22
    Poziom 30  
    Ocena: 513
    Witam serdecznie, chciałbym zapytać jak skutecznie odpowietrzać grzejniki tak aby nie zapowietrzały się.
    Centralne które posiadamy ma już ponad 15 lat, zostało zrobione przez ojca.
    Parę dni temu zmarł mi ojciec i teraz wszystko jest na mojej głowie :cry:.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 14287922
    bearq
    Poziom 39  
    Ocena: 1602
    Najlepiej to na pionie odpowietrznik. Jeśli któryś grzejnik Ci się zapowietrza to warto sprawdzić czy ma spadek ewentualnie odpowietrzać na samym grzejniku. Wszystko zależy od instalacji, grzejników itp
  • REKLAMA
  • #3 14287928
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 309
    Zamykasz zawór przy grzejniku, luzujesz jego śrubunek, woda z powrotu wypycha powietrze.
  • #4 14287943
    sebaele22
    Poziom 30  
    Odpowietrzniki znajdują się na grzejnikach...
    Robiłem to już parę razy ale chyba źle ponieważ gdy centralne grzeją i na piecu jest około 60 stopni to z grzejników schodzi powietrze...
  • #5 14287970
    bearq
    Poziom 39  
    Sprawdz czy grzejniki mają spadek, układ otwarty? Woda w normie?
  • #6 14287991
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 309
    Może wody w układzie jest za mało i trzeba dopuścić.
  • #7 14288020
    sebaele22
    Poziom 30  
    Układ otwarty czyli z zbiornika wyrównawczego woda leci do kanalizacji.
    Może inaczej, ojciec robił to parę razy ja to robię tak: Pompa włączona, odkręcam wodę, zapalam w piecu i jak przeleje wodę z zbiornika to odpowietrzam grzejniki, powietrze schodzi, zaczyna woda lecieć z odpowietrzników.
    Ojciec nigdy nie zakręcał zaworów na grzejniku w czasie odpowietrzania a nawet jak ja bym miał to teraz robić to i tak nie mam dojścia do zaworów ponieważ stoją meble...
    Odkręcam czasem i śrubę na pompie...

Dodano po 1 [minuty]:

Niepokoi mnie to że jak grzejniki odpowietrzę, centralne zaczynają grzać i jak jest na piecu powiedzmy 60 stopni to z odpowietrzników nie schodzi woda tylko znów powietrze i ponownie woda...
  • REKLAMA
  • #8 14288092
    ojcio
    Poziom 18  
    Ocena: 164
    Witam
    Jak wysoko nad najwyższymi grzejnikami znajduje się naczynie wzbiorcze i jaką posiada pojemność. Czy podczas odpowietrzania uzupełniasz wodę w obiegu? Jak wygląda instalacja grzejniki zasilane są górą czy dołem? O ile niżej stoi piec od najniższych grzejników? Jak dużo wody musisz dolać jednorazowo do uzupełnienia i czy ostatnio był opróżniany układ?
    Trudno mi stwierdzić jak dokładnie masz zamontowane odpowietrzniki ale sugerował bym odpowietrzanie na wyłączonej pompie.
  • #9 14288294
    sebaele22
    Poziom 30  
    Zbiornik wyrównawczy jest na wysokości około 1,5-2m.
    Jaką ma pojemność nie mam pojęcia ponieważ nie jest on oryginalny tylko robiony.
    Podczas odpowietrzania mam odkręcone zasilanie zimnej wody.
    Grzejniki zasilane są od góry.
    Piec znajduję się w piwnicy a mieszkamy na parterze.
    Nigdy nie sprawdzałem ile wody napuszczam jednorazowo.

Może ktoś wytłumaczy jak to najlepiej robić...
    Czy pompa ma być włączona czy wyłączona?
    Czy podczas odpowietrzania zasilanie zimnej wody ma być odkręcone?
    Czy podczas odpowietrzania odpowietrzyć pompę?
    Czy podczas odpowietrzania można palić w piecu?
    Czy odpowietrzać można również gdy instalacja jest gorąca?
  • #10 14288315
    bearq
    Poziom 39  
    Zapowietrza Ci się ten układ tak często? Jak masz odpowietrzniki dobrze napal w piecu i samo się odpowietrzy, ewentualnie skoryguj śrubami i będziesz miał z głowy.
  • #11 14288365
    ojcio
    Poziom 18  
    Pompa wyłączona
    Zasilanie nie musi być odkręcone przy małych brakach wystarczy uzupełnić odpowietrzyć uzupełnić.
    Pompę odpowietrza się w trakcie jej pracy - jeśli jest razem z piecem CO raczej nie powinna się zapowietrzyć
    Można to zrobić na ciepłym piecu ale nie na gorącym dolewanie zimnej wody do rozgrzanego pieca nie jest zdrowe.
    Można gdy jest gorąca tylko trzeba uważać na ręce.
    Jeśli masz duże braki i często zwróć uwagę może masz jakiś wyciek. Czy np. nie masz mokro pod piecem?
  • #12 14288429
    sebaele22
    Poziom 30  
    Pompa znajduję się zaraz na wyjściu czyli nad piecem...
    Czyli pompę odpowietrzać?
    Kurcze obawiam się że jest coś nieszczelne, ponieważ jak było lato ojciec zauważył w piecu mokre ścianki oraz zacieki koloru rdzy.
    Dziś podczas palenia zauważyłem że ścianki w piecu nie są suche tylko takie smoliste może dlatego że palimy drzewem.

Niepokoi mnie to że jak odpowietrzę grzejniki rano przy zimnej instalacji to wieczorem już z niektórych grzejników ponownie schodzi powietrze a chyba tak nie powinno być?
    No i zawsze podczas zapalania w piecu dopuszczam wodę i aby przelało zbiornik wyrównawczy to musi minąć około 5min.
  • #13 14288463
    bearq
    Poziom 39  
    Akurat czas dopuszczania wody nie wiele mówi bo ciśnienie może być słabo stąd długo się napełnia. Szukaj nieszczelności w piecu ew. w układzie. A woda niestety tez kosztuję
  • REKLAMA
  • #14 14288525
    ojcio
    Poziom 18  
    Na próbę 2 dni pal suchym opałem i zwróć uwagę czy nie słychać syczenia. Jeśli wieczorem schodzi tylko trochę powietrza to niegroźne. czy podczas palenia w piecu cała góra grzejników jest ciepła czy tylko przy zasilaniu?
  • #15 14288554
    sebaele22
    Poziom 30  
    Cała góra jest ciepła.
    A co ile napełniać instalacje?
  • #16 14288589
    ojcio
    Poziom 18  
    Za odpowietrzanie bierz się tylko wtedy gdy grzejnik nie ma ciepłej całej góry a jedynie zasilanie - oczywiście nie sprawdza się tego 10 minut po rozpaleniu w piecu. Małe ilości powietrza w grzejnikach przy otwartym obiegu będą zawsze.
  • #17 14288619
    sebaele22
    Poziom 30  
    Dzięki, a jak często napełniać instalację?
  • #18 14288642
    ojcio
    Poziom 18  
    W razie konieczności odpowietrzania lub na początku sezonu grzewczego. Ewentualnie jak zaczną się wycieki. 15 lat na piec to bardzo dużo - zdarza się badziew który puszcza po 3 latach....
  • #19 14288671
    sebaele22
    Poziom 30  
    Kurcze ja napelnialem dziennie przed zapaleniem ale już nie odpowiedziałem.
    Piec jest już inny wymieniony jakieś 2 lata temu.
  • #20 14289720
    sebaele22
    Poziom 30  
    Witam ponownie, dziś przed odpowietrzaniem grzejników przyjrzałem się instalacji. Na niektórych złączkach PEX zauważyłem krople wody więc je delikatnie dokręciłem.
    Następnie wyłączyłem pompę i napełniłem wodą instalację, po napełnieniu zabrałem się za odpowietrzanie. Podczas odpowietrzanie nie uleciało powietrze, z każdego grzejnika od razu woda :-). Włączyłem pompę, zapaliłem w piecu i gdy temperatura osiągnęła 50 stopni ponownie zabrałem się za odpowietrzanie no i to samo 0 powietrza od razu woda :-).

Wygląda na to że wszystko jest ok? A może ponownie odpowietrzyć wieczorem?
  • #21 14289732
    bearq
    Poziom 39  
    Jeśli grzejniki gorące i grzeją do końca to nie ma się do czego przyczepić. Na wieczór sprawdź czy grzejniki grzeją dobrze i tyle.
  • #22 14290184
    pablowp1
    Poziom 23  
    Ocena: 144
    Tak częste dopuszczanie wody do układu skraca żywot instalacji, przede wszystkim kotła i naczynia wzbiorczego. Jeżeli nie znajdziesz przyczyny zapowietrzania i ubytków wody, to jakaś część instalacji padnie. Ja przypuszczam, że masz przewymiarowany kocioł i mimo utrzymywania niskich temperatur pracy kotła na ściankach płaszcza wodnego dochodzi do wrzenia a w czasie tego zjawiska wytrąca się tlen i zapowietrzenia gotowe.
  • #23 14290972
    sebaele22
    Poziom 30  
    Przewymiarowany czyli?
    Grzejniki jak na razie grzeją dobrze :-)
  • #24 14292123
    ojcio
    Poziom 18  
    Jaka jest moc kotła i jaka jest ogrzewana powierzchnia w metrach kwadratowych?
  • #25 14292779
    pablowp1
    Poziom 23  
    Ocena: 144
    sebaele22 napisał:
    Przewymiarowany czyli?

Za duża moc grzewcza w stosunku do mocy odbieranej.
    Już kilkakrotnie widziałem takie przypadki, temperatura kotła w okolicach 50-60 st, a na ściankach kotła dochodzi do wrzenia. Wtedy to właśnie uwalnia się tlen i bruździ w instalacji.
  • #26 14292933
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Ocena: 1070
    pablowp1 napisał:
    Ja przypuszczam, że masz przewymiarowany kocioł

A ja przypuszczam że nawet jak był przewymiarowany to jeżeli ma tyle lat co cała instalacja czyli 15 lat to już nie grzeje tak jak grzał jak był nowy. Tam jest dużo kamienia kotłowego, a każda świeża porcja wody dokłada więcej kamienia. Też mam stary kocioł (19 roczek mu idzie) i wiem jak się zachowywał jak był nowy, a jak teraz. Przydało by mu się odkamienianie, ale przypuszczam że po takim zabiegu musiałbym go wymienić.
  • #27 14293209
    bearq
    Poziom 39  
    Kolega pisał że ma nowy kocioł dwu letni
  • #28 14293346
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Racja, przeoczyłem. Jeżeli przewymiarowany to może być taki efekt. A druga sprawa - czy ta instalacja nie jest mieszana? Myślę o miedzi i aluminium, bo to też lubi gazować tworzą się ogniwa).
  • #29 14294688
    sebaele22
    Poziom 30  
    Witam ponownie, jakieś 2 lata temu piec został wymieniony na nowy Elektromet KWS 10. Ogrzewane mieszkanie ma 72m, cała instalacja jest zrobiona z zwykłych metalowych rur, w niektórych miejscach w mieszkaniu dołączone są dodatkowe grzejniki łączone już rurami PEX.
  • #30 14295168
    Wawrzyniec
    Poziom 38  
    Zwykłe metalowe rury czyli stal. Dodatkowe grzejniki jakie? stalowe, aluminiowe czy miedziane? PEX z rdzeniem aluminiowym czy miedzianym?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem odpowietrzania grzejników w 15-letnim systemie centralnego ogrzewania. Użytkownik zadał pytanie dotyczące skutecznych metod odpowietrzania, zwracając uwagę na częste zapowietrzanie grzejników. Odpowiedzi sugerowały różne podejścia, takie jak sprawdzenie spadków w instalacji, odpowietrzanie na wyłączonej pompie oraz uzupełnianie wody w obiegu. Wskazano również na możliwość nieszczelności w instalacji, co może prowadzić do problemów z odpowietrzaniem. Użytkownik wymienił nowy kocioł Elektromet KWS 10 oraz opisał, że instalacja składa się głównie z metalowych rur, z dodatkowymi grzejnikami z PEX. Podkreślono, że małe ilości powietrza w grzejnikach są normalne, a odpowietrzanie powinno być przeprowadzane w odpowiednich warunkach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA