logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić kanały podstawowe i oscylatory w tunerze 3010 po przeprowadzce?

gc47 11 Maj 2005 12:09 1335 4
REKLAMA
  • #1 1482209
    gc47
    Poziom 2  
    witam!
    Nie znam się wcale na satelitach. Proszę o info. czy i jakie ma znaczenie ustawienie kanału podstawowego i oscylatorów dla pokazania sygnału. Mam 3010 i 9.47. Po przeprowadzce nie mogę nic uzyskać a tuner w opcji znajdź satelitę pmimo tego że zrobiłem z siebie rotor nie pokazał grama sygnału. Proszę o wyrozumiałość i precyzyjne odpowiedzi. Sporo na ten temat już przeszytałem ale jakos ten temat jest ominięrt.
  • REKLAMA
  • #2 1482285
    Kristek
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    Witaj.
    Jak nie znasz częstotliwości żadnego z transponderów (polecam http://www.lyngsat.com/hotbird.html) to
    1. zapamiętaj wpisy które masz teraz (częstotliwość kanału podstawowago, SR, FEC, polaryzację, oscylatory itd)
    2. Wejdź w konfigurację automatyczną i potwierdź (wyświetli się :Skonfigurowano dla CYFRY)
    3. Wejdź w meny szukania satelity (tam gdzie są paski sygnału)
    4. Daj "znajdź satelitę"
    5. Kręć czaszą (hehe czasami łatwo napisać a trudno zrobić) Mam nadzieję że nie kręciłeś wcześniej konwerterem (chodzi o właściwą polaryzację)
    6. Jak znajdziesz upragnionego Hotbirda (pasek "zgrubny")- nie dawaj przypadkiem "znajdź kanały" - pomęcz się jeszcze trochę i ustaw czaszą jak największy poziom "Precyzyjnego". Pamiętaj że czasza oprócz "lewo-prawo" ma też "góra-dół", i zdaj sobie sprawę że odchyłka o parę milimetrów może spowodować zanik sygnału
    7. Wejdź w konfigurację ręczną i przywróć parametry z punktu 1
  • REKLAMA
  • #3 1482622
    osa116
    Poziom 18  
    Ocena: 18
    Nie lepiej ustawić antenę na analogu? Potem dopiero podłączyć 3010, ja mam kanał podstawowy na 13456
  • REKLAMA
  • #4 1482678
    Kristek
    Poziom 16  
    Ocena: 40
    @osa116 - pewno że lepiej (o ile nie najlepiej, chociaż czasami niewygodnie, miernik sygnału czasami jest nieodzowny) tyle że @gc47 nic nie pisze o tym, że ma analog. Nic też nie pisze czy może w jego okolicy są widoczne jakieś inne "talerze" czy mieszka w szczerym polu - mógłby wtedy dowiedzieć się w którą stronę ma być zwrócona czasza, domyślam się że kompasu też nie używa, a może ma "sieknięty" kabel, a może walnięty konwerter, a może źle zarobione F-ki, a może walnięty tuner, a może coś zasłania hotbirda.....
    Może wtedy naustawiać się na śmierć a i tak nic nie znajdzie
  • #5 1483574
    gc47
    Poziom 2  
    Panowie!!

Problem jest w tym że nieja rozmontowałem satelitę w starym miejscu.nie ja ją tam stawiałem aczkolwiek raz poprawiałem i blade pojęcie mam. Mieszkam w lesie i zasłaniają mnie drzewa. Nie mam dopstępu do analogowego tunera. Kabel sprawdziłęm tak jak umiełem tzn zrobiłem drugi. Tunerek był programowany przez kogos i nie mam teraz dostępu do tej osoby. Karta Fun z jakimś tam wsadem. w Tunezre soft 9.47. I teraz nie wiem czy częstotliwosci oscylatorów są prawidłowe a jeśli nie to jake powinny być,, częstotliwość kanału podstawowego jaka i czy to ma wpływ na całość tunera. Ja mam blade pojęcie ale to jest dla mnie nowe. Nie wiem nawet jak i czy wogóle mogę zmienić soft na 6.02 najchętniej pogadałbym z jednym z was na gg 2574446. wtedy online można rozwiązac moje problemy. z Góry dzięki. Grzegorz
REKLAMA