logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podkręcanie Celeron 500MHz na płycie MS5156 Ver.2.1 bx7 - co ustawić?

pasjonata 11 Maj 2005 12:40 1909 7
REKLAMA
  • #1 1482282
    pasjonata
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam.Mam komputer z prockiem celeron 500Mhz, na płycie MS5156 Ver.2.1 bx7. Próbowałem zworkami bo tylko tak można, w biosie wyłączyłem auto ustawienia procka, kiedy ustawiłem zworki FSB na 105 Mhz, mnożnik ×5, komp się nie włączał, kiedy było mniej to włączał się ale wciąż bios pokazuje 500 Mhz. Może coś jeszcze w biosie trzeba by włączyć lub wyłączyć? Tyle że za bardzo to tam nie ma co grzebać.W ustawieniach procesora nie wiele jest.Może ktoś wie jak się kręci taki sprzęt?Może coś jeszcze na płycie, może jakieś zabezpieczenie? Wiem że to się robi zworkami ale nic mi nie wychodzi, albo wciąż jest 500, a jak ustawię na deczko więcej zworkami to się nie włącza. Co robić? Czy to się da podkręcić?
  • REKLAMA
  • #2 1482482
    DoctorX
    Poziom 23  
    Ocena: 31
    to i tak trochę dziwne że tak "bez niczego" procek idzie na szynie 100Mhz,standard to 66Mhz,szyna 100 włacza się (w zalezności typu mobo)dopiero po zaklejeniu pinu B21 wtedy dopiero można było grzebać i kombinować...może problem tkwi też w napieciu? gdzies mam linka jak znajde to podesle...
  • REKLAMA
  • #3 1483438
    pasjonata
    Poziom 10  
    witam
    Owszem chodzi mi standardowo, na 66Mhz, sprawdzałem teraz,
    ale ciekaw jestem jak go podkręcić, może ja źle robiłem, bo chciałem właśnie szynę na 100, a tego chyba się nie da, wyczytałem na necie.Spróbuję na 86, chyba , muszę zobaczyć jakie tam mam zwory.Ale dzięki za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #4 1484001
    robert45
    Poziom 22  
    Ocena: 89
    Jak zmieniasz na FSB na 83 to uważaj bo PCI idzie na 41.6 MHz.Ta częstotliwość może być już niebezpieczna (standard PCI 33MHz).Konsekwencja to przekłamania dysku twardego(SEGATE szczególnie są wrażliwe).
  • #5 1484036
    czuga
    Poziom 23  
    Ocena: 38
    ...to nie celoron300A ze podkrecisz go na 450....nawet jezeli uda Ci sie go podkrecic do 550...cos kolo teg opodkrecalem swojego....chcoc dokladnie nie pamietam i nie daje sciac glowy...napewno w kazdym badz razie niewiele...to przeciez nie zyskasz na tym wiele.....szkoda meczyc procka dla kilkuprocentowego przyrostu wydajnosci...takie jest moje zdanie..,nie kazdy musi sie z nim zgadzac...

pzdr
  • REKLAMA
  • #6 1484591
    DoctorX
    Poziom 23  
    ehm...u kolesia puszczaliśmy kiedyś celka 500 na 533,566,600 i dopiero na ok.650 miał zwiechy,ale celeron celeronowi nie równy...do tego płyta i pamięci tj.różne warunkii nie zawsze się da dobrze kręcić.
    Z tą szyną to fakt - przetaktowanie może się źle skończyć dla urządzeń PCI jak i dla mobo,RAM itp.(ale wtedy "lepiej"chodzą 83 to wybitnie ciekawy podział,(/2)ale trzeba się liczyć nawet z utratą/uszkodzeniem urządzeń...najczęstsze objawy przetaktowania obserowałem od razu na grafice : poszatkowany obraz inne to zawiechy systemu.
    Co zalecam :
    Podkręcanie stopniowe i obserwację przez ok.1dzień zachowania systemu,kontrolę temperatur procka,mobo i urządzeń np.RAM,procesor graficzny,jak nie ma innego wyjścia to organoleptycznie...
  • #7 1488352
    pasjonata
    Poziom 10  
    Witam,
    dzięki za wsparcie radą,chyba faktycznie zabardzo to nie ma sensu, lepiej sie rozejrzeć za czymś szybszym, znalazłem dwa sklepy z uzywanymi rzeczami na które dają gwarancję.I wcale nie drogo.Jeszcze raz wielkie dzięki panowie. Pozdro!
  • #8 1492596
    DoctorX
    Poziom 23  
    W takim razie podpowiem Ci jeszcze tyle,że na Abit BE6 Celeron700(czy 733 nie pamietam) bezawaryjnie chodził na 915Mhz(bez dodatkowych kombinacji z chłodzeniem) więc można je fajnie kręcić ;)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podkręcania procesora Intel Celeron 500 MHz na płycie głównej MS5156 Ver.2.1 bx7, gdzie zmiana częstotliwości magistrali FSB za pomocą zworki na 105 MHz i mnożnika ×5 powoduje brak uruchomienia systemu, a niższe ustawienia nie zmieniają wskazań BIOS-u (pozostaje 500 MHz). Użytkownicy wskazują, że standardowa szyna FSB dla tego procesora to 66 MHz, a podniesienie jej do 100 MHz wymaga zaklejenia pinu B21 na procesorze, co umożliwia dalsze manipulacje. Zwrócono uwagę na ryzyko uszkodzenia urządzeń PCI i dysków twardych przy podkręcaniu FSB powyżej standardu (np. PCI pracuje wtedy z częstotliwością powyżej 33 MHz). Podkreślono, że podkręcanie Celerona 500 MHz daje niewielkie korzyści wydajnościowe i może prowadzić do niestabilności systemu, zwłaszcza bez odpowiedniej kontroli napięć i temperatur. Zalecane jest stopniowe podnoszenie taktowania z obserwacją stabilności i temperatur. Wspomniano także, że na innych płytach, np. Abit BE6, Celeron 700 MHz można stabilnie podkręcić do około 915 MHz bez specjalnego chłodzenia. Ostatecznie zasugerowano rozważenie zakupu szybszego procesora zamiast ryzykownego podkręcania starszego sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA