logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Szukam programu do interaktywnej komunikacji na zasadzie skojarzeń i tagów

fifcio13-13 05 Sty 2015 18:48 588 6
REKLAMA
  • #1 14295970
    fifcio13-13
    Poziom 30  
    Ocena: 305
    Witam,
    Może nazwa "interaktywny" jest niezbyt trafna, ale poszukuję programu, który będzie komunikował się z użytkownikiem na zasadzie skojarzeń i już wprowadzonych wcześniej danych. Opiszę to po swojemu w skrócie:
    Ja jako pierwsza osoba wprowadzam do programu listę odpowiedzi na pytania oraz tagi którymi komputer będzie się kierował. Druga osoba, już bez mojej obecności w tym samym programie może przeprowadzić ze mną rozmowę, oczywiście w ograniczonej puli pytań i skojarzeń - interakcji. Program cały czas ma oczekiwać na użytkownika, aż wpisze frazę bądź konkretny tekst,a później odpowiadać - jeżeli nie zna odpowiedzi to generuje tekst np."zadaj właściwe pytanie". Ma on reagować jak człowiek, jeżeli ktoś kiedyś korzystał, to dobrym przykładem będzie tutaj Infobot z GG. Czy ktoś może spotkał się z takim programem? Pod jakim hasłem w ogóle go szukać?
    Pozdrawiam

Dodano po 3 [minuty]:

Prawdopodobnie wybrałem zły dział, ale kategorią był idealny, więc z góry przepraszam i w razie czego proszę o przeniesienie.
  • REKLAMA
  • #2 14296252
    JakubMi
    Poziom 16  
    Ocena: 36
    Do czego Ci coś takiego jest potrzebne? Daj przykład jak to ma działać. Jak zrozumiałem chcesz mieć parę pytanie-odpowiedź i jeżeli użytkownik napisze identyczne pytanie to ma na nie odpowiedzieć. Ewentualnie do czego chcesz to podpiąć?
  • REKLAMA
  • #3 14298098
    fifcio13-13
    Poziom 30  
    To nie ma być nigdzie podpięte, po prostu szukam takiego programu do "zabawy". Głównym zadaniem nie ma być:
    Cytat:
    jeżeli użytkownik napisze identyczne pytanie to ma na nie odpowiedzieć.

Tylko chodzi o szukanie synonimów oraz pewnego rodzaju wykazywanie myślenia przez komputer. Program, który odpowiadałby na identyczne pytanie z klucza jest banalny, a ja szukam programu, który bez względu na formę oraz różnorodność użytych słów znajdzie sens pytania i na nie odpowie, jeżeli ma takowe w bazie danych. Oczywiście można by napisać ręcznie program z praktycznie niewyczerpaną ilością tych samych pytań w różnej formie, ale to by zajęło wieki gdybym miał wprowadzić znaczną ilość interakcji, dlatego szukam właśnie takiego programu.
  • REKLAMA
  • #4 14298131
    JakubMi
    Poziom 16  
    Szczerze powiedziawszy to nie znam się na AI i analizie tekstów. Spróbuj poszukać w necie jakiegoś darmowego chatbot-a może open source i sprawdzić jak jest napisany.
  • #5 14299280
    fifcio13-13
    Poziom 30  
    Właśnie szukałem, ale wszystkie są na bazie strony internetowej, a ja szukam osobnego programu, który mógłbym zainstalować na PC. Ciężka sprawa...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 14299660
    JakubMi
    Poziom 16  
    Masz przykładowego chatbot'a napisanego w pythonie:
    https://pypi.python.org/pypi/ChatterBot/0.0.2
    możesz zainstalować i sprawdzić kod, spróbować porozmawiać pod konsolą. Dla różnych języków są takie boty.
  • #7 14300826
    fifcio13-13
    Poziom 30  
    Ok, zobaczyłem. Widzę, że nie ma zbytnio gotowego programu, którym mógłbym się posłużyć. Gdy tylko będę miał czas spróbuję napisać coś samemu. Dziękuję za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje programu do interaktywnej komunikacji, który opierałby się na skojarzeniach i tagach, umożliwiając prowadzenie rozmowy z komputerem na podstawie wcześniej wprowadzonych danych. Program miałby odpowiadać na różnorodne formy pytań, a w przypadku braku odpowiedzi generować komunikat "zadaj właściwe pytanie". Użytkownik zauważa, że dostępne chatboty są głównie oparte na stronach internetowych, a on szuka aplikacji do zainstalowania na PC. W odpowiedzi zasugerowano poszukiwanie darmowych chatbotów open source oraz wskazano na przykład ChatterBot napisany w Pythonie, który można zainstalować i testować lokalnie. Użytkownik planuje spróbować stworzyć własne rozwiązanie, gdy znajdzie czas.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA