Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

dell inspiron 1525 podłączony nie ładuje po wymianie gniazda

stp86 05 Sty 2015 19:46 897 5
  • #1 05 Sty 2015 19:46
    stp86
    Poziom 2  

    Witajcie, problem następujący:
    Laptop dell inspiron 1525, oryginalny zasilacz i bateria od nowości. Uszkodzeniu uległo gniazdo ładowania(po podłączeniu zero reakcji na zasilanie), postanowiłem wymienić to we własnym zakresie. Wlutowałem nowe gniazdo ładowania, złożyłem laptopa i problem: laptop podłączony do zasilania działa, jednak system pokazuje iż bateria nie jest ładowana, BIOS nie rozpoznaje ładowarki.
    Na forum znalazłem coś takiego: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=9965782#9965782 tylko nie wiem po co miałbym robić taki mostek?
    Drugi temat: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2147063.html
    I tutaj pytanie, po co miałbym mostkować szpilkę od gniazda ładowania, skoro wcześniej nie było takiego połączenia? Czyżby zimny lut?
    Może ktoś z was, mądrzejszy wyjaśni mi to, chętnie dowiem się czegoś nowego.
    Dziękuję i pozdrawiam.

  • #2 05 Sty 2015 20:12
    boro1234567
    Spec od komputerów

    Gniazdo prawidłowo polutowane?

  • #3 05 Sty 2015 20:24
    stp86
    Poziom 2  

    Niestety miernikiem tego nie testowałem czy ok, tylko na "oko". Jeżeli możesz mi napisać na których pinach ma być napięcie i co sprawdzić rozbiore laptopa raz jeszcze i sprawdzę.

  • #4 05 Sty 2015 23:18
    boro1234567
    Spec od komputerów

    stp86 napisał:
    Niestety miernikiem tego nie testowałem czy ok, tylko na "oko". Jeżeli możesz mi napisać na których pinach ma być napięcie i co sprawdzić rozbiore laptopa raz jeszcze i sprawdzę.

    Jeśli robiłeś to na oko niestety ja wysiadam.

  • #5 06 Sty 2015 00:29
    stp86
    Poziom 2  

    Niestety ja nie lutowałem, lutował to znajomy...luty wyglądały okej, nie podłączałem miernika...w sumie to teraz wyczytałem, że te Delle mają jakiś dodatkowy pin, który identyfikuje ładowarkę. W wolnym czasie rozłożę raz jeszcze tego lapka i pomierzę.

  • #6 06 Sty 2015 09:38
    boro1234567
    Spec od komputerów

    stp86 napisał:
    W wolnym czasie rozłożę raz jeszcze tego lapka i pomierzę.

    Wróć z wynikami.
    Prawdopodobnie źle polutowane.
    Jak rozbierzesz daj foto.

 
Black Friday do -15%
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Ferguson