logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell Inspiron 1525 - Nowa bateria nie ładuje się, stara działa poprawnie

nightdancer 17 Cze 2014 17:31 11202 15
  • #1 13716302
    nightdancer
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Witam ,przed chwilą dosłownie kupiłem nową baterie do Dell Inspiron 1525 , jednak nie chce mi jej za cholere ładować. Kiedy wkładam starą normalnie sie swieci dioda ze chce ją ładowac ale przy nowej ni rusz. Probowalem na 2 ładowarkach, jakieś pomysły?
  • #3 13716368
    nightdancer
    Poziom 12  
    Naładowana do ok 50%.
    Zamiennik Enestar
    http://allegro

Moderowany przez DriverMSG:

3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).

• #4 13717229
    Lupo - baterie

Poziom 24  
    Ocena: 55
    Temat nieładowania baterii z serii Dell Inspiron 1525 1545 był poruszany na tym forum kilkanaście razy. Na początek daj screen z BatteryMon tej nowej baterii, później sprawdź, czy zasilacze które masz są wykrywane w BIOSie (czy jest podawana ich moc, czy może jest status unknown).
    Konto firmowe:
    Lupo sp. z o.o.
    Kraszewskiego 12, Poznań (Poznań-Jeżyce), 60-525 | Tel.: 501XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.lupo-baterie.pl
  • #6 13718748
    krzychu1985^

Poziom 28  
    Ocena: 151
    Problem może być z zasilaczem. Zasilacz HP nie będzie prawidłowo wykrywany. Zasilacze della mają dodatkowo pin identyfikacyjny, po podpięciu powinna być informacja o mocy, lub coś podobnego, ac adapter type = 90W lub 65W lub coś w tym stylu. Jeśli jest unknown, bateria nie będzie ładowana.
    Konto firmowe:
    Krzysztof Łukasik LukasKomp
    Elizy Orzeszkowej, Ostrzeszów, 63-500
  • #7 13718880
    Lupo - baterie

Poziom 24  
    Ocena: 55
    Krzychu masz rację, jednak z drugiej strony gdyby przewód ID był ułamany w przewodzie zasilacza, to nie ładowało by też oryginalnej baterii. Z tymi Dell'ami 1525 1545 są często jazdy z zamiennikami.

Możliwe, że w lapek kolegi będzie działał tylko z oryginalną baterią, ale możliwe też, że ruszy z zamiennikiem innego producenta :-) Uwagę trzeba zwrócić na to, że BatteryMon nie podaje informacji o producencie baterii, a powinien.

Tak mi się jeszcze przypomniało, pisałem jakiś czas temu na blogu jedno z potencjalnych rozwiązań tego problemu:

http://lupo-baterie.pl/blog/problemy-z-ladowaniem-baterii/problem-z-ladowaniem-baterii-dell
    Konto firmowe:
    Lupo sp. z o.o.
    Kraszewskiego 12, Poznań (Poznań-Jeżyce), 60-525 | Tel.: 501XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.lupo-baterie.pl
  • #10 13750024
    nightdancer
    Poziom 12  
    UPDATE!! Po wymianie gniazda zasilania na płytce, laptop zaczal znowu ładować baterię. Jednak kiedy go złożyłem i po problemach z właczaniem go, (Nie moge przykręcic do konca klawiature ponieważ naciska na "coś" i nie można było go właczyć) teraz kiedy już właczyłem windowsa dalej nie łąduje baterii. Ktoś coś może?
  • #11 14005487
    maki26
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Koledzy podobny problem z ładowaniem. BattMon identyczny jak w poście #5.
    Na początku problem był z środkowym pinem, to zostało naprawione.

Stan obecny:
    Po podłączeniu zasilania lub wpięciu baterii do lapka z zasilaniem ładowanie mrugnie 1 raz, pauza ~4s, mrugnie 1 raz, pauza ~4s, mruga non stop z interwałem ~500ms i tak w nieskończoność.
    Ogniwa 6szt, 1 pakiet 3,6V; 2 pakiet 3,7V; 3 pakiet 4,0V.
    Termistor ~ 0,93kR

Co sądzicie?
  • #13 14008210
    krzychu1985^

Poziom 28  
    Różnice w napięciach na sekcjach pomiędzy sekcją o najmniejszym napięciu a tą o największym : 400mV. Czytałeś podwieszone tematy ? Dopuszczone są różnice nie większe niż 50mV. Ogniwa do sprawdzenia, zbalansowania, jeśli to nie pomoże, to wymiana ogniw na nowe, o ile kontroler jest do ruszenia. Podaj nazwę kontrolera.
    Konto firmowe:
  • #14 14013391
    maki26
    Poziom 12  
    Dzięki za odp i przepraszam, że tak długo nie odpisywałem (chociaż wy koledzy zareagowaliście expresowo).

Bezpiecznik OK, bo battmon pokazuje napięcie.
    Chip to BQ8050. Po włączeniu be2works jak pamiętam "chip nie rozpoznany" czy coś w tym stylu
    Załączam fotki Dell Inspiron 1525 - Nowa bateria nie ładuje się, stara działa poprawnie Dell Inspiron 1525 - Nowa bateria nie ładuje się, stara działa poprawnie Dell Inspiron 1525 - Nowa bateria nie ładuje się, stara działa poprawnie
  • #15 14014277
    krzychu1985^

Poziom 28  
    Bq8050 i sanyo. Do tego potrzeba oprogramowania sanyo tools, lub czegoś pokrewnego. Be2works nic raczej nie zrobisz.
    Konto firmowe:
  • #16 14016866
    maki26
    Poziom 12  
    Temat do zamknięcia. Dzięki pomocy "Krzychu1985" dowiedziałem się że reanimacja na własną ręke jest nieopłacalna.

Dziękuje za pomoc kolegów i Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił nową baterię do laptopa Dell Inspiron 1525, która nie ładowała się, podczas gdy stara bateria działała poprawnie. Po wymianie zasilacza na inny, problem z ładowaniem nadal występował. Użytkownicy forum zasugerowali, że problem może leżeć w zasilaczu, który nie był prawidłowo wykrywany przez laptopa, co uniemożliwiało ładowanie nowej baterii. Wskazano również na możliwość uszkodzenia gniazda zasilania. Po wymianie gniazda, laptop zaczął ładować baterię, ale pojawiły się nowe problemy z uruchamianiem systemu. Użytkownik zidentyfikował chip kontrolera baterii jako BQ8050, co sugerowało potrzebę użycia specjalistycznego oprogramowania do dalszej diagnostyki. Ostatecznie, użytkownik zdecydował, że samodzielna naprawa nie była opłacalna.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA