logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Goodram SSD C3 120GB - Nie startuje Windows z SSD, ale HDD tak.

Convoy 05 Sty 2015 20:48 3411 14
REKLAMA
  • #1 14296589
    Convoy
    Poziom 9  
    Uruchamiam komputer, SSD jest wykrywany przez BIOS i powinien startować jak powinien, ale po oknie wyboru wejścia do biosu wyskakuje: "reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key".
    Wszystko ładnie działało, bez zakłóceń.

Podłączyłem HDD na tych samych kablach, BIOS go wykrywa i odpala - jakiś błąd wyskakuje, że Windowsa nie ma (ale to nie ma znaczenia) i nie ma z czego wystartować, ale sam dysk działa.
    Nie upadł mi ani nic, co mogłoby go zepsuć.
    Najgorsze jest to że w software ani hardware nie było ingerencji. Jest tak samo jak wcześniej.

Nie wiem czy specyfikacja techniczna komputera coś da ale :
    Proc- i5 4670k 3.4 GHz
    RAM- Goodram 8GB 1600MHz
    Mobo - MSI Z87-G43
    Zasilacz -OCZ ModXtream 500W
    Grafika - Radeon HD 5870 1GB GDDR5
  • REKLAMA
  • #2 14296617
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Ocena: 189
    Convoy napisał:
    Uruchamiam komputer, SSD jest wykrywany przez BIOS i powinien startować jak powinien ale po oknie wyboru wejścia do biosu
    Pokaż film, bo zmyślasz albo nie umiesz przekazać informacji po polsku.
    Convoy napisał:
    wyskakuje
    "reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key".
    Niby wyskakuje to po wejściu do biosu? J.W.
    Convoy napisał:
    Wszystko ładnie działało, bez zakłóceń.

Co działało? Jak działało?
    Convoy napisał:
    Podłączyłem HDD na tych samych kablach, BIOS go wykrywa i odpala - jakiś błąd wyskakuje że windowsa nie ma(ale to nie ma znaczenia) i nie ma z czego wystartować ale sam dysk działa.
    Jakiś błąd, tajemnica jaki? Z Twojego opisu nie wynika żadna różnica między SSD a HDD.
    Convoy napisał:
    Najgorsze jest to że w sowtware ani hardware nie było ingerencji Jest tak samo jak wcześniej.

Czyli jak było wcześniej? Co gdzie było zainstalowane?
    Convoy napisał:
    Nie wiem czy specyfikacja techniczna komputera coś da ale :
    Proc- i5 4670k 3.4 GHz
    RAM- Goodram 8GB 1600MHz
    Mobo - MSI Z87-G43
    Zasilacz -OCZ ModXtream 500W
    Grafika - Radeon HD 5870 1GB GDDR5
    A specyfikacja oprogramowania? Masz w ogóle system zainstalowany na tym SSD? Ty instalowałeś, czy dostałeś już z systemem? :P
  • #3 14296830
    Radovic
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    Kabel Sata zamieniałeś ?
    Dysk sprawny, czyli nic innego nie zostało jak walnięty sektor rozruchowy na dysku.

Skopiuj dane na których Ci zależy i zrób format - chyba innej możliwości nie ma.
  • REKLAMA
  • #4 14296875
    Convoy
    Poziom 9  
    Nie mam czym nagrać filmu.
    Włączam komputer->Okno ładowania BIOS-> zamiast wyboru Windowsa ""reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key". Nie w BIOS-ie, nic nie naciskam.
    System działał bez zastrzeżeń, dysk SSD też. Nie było żadnych problemów z dyskami.

Ten błąd to nie tajemnica, tylko nie jest istotny. Miałem na HDD Win 8.1 ale usunąłem go i zostało tylko okno do wyboru windowsa przy włączaniu komputera i jak się wybierze włąśnie ten z HDD to wyskakuje błąd że Win nie może wystartować bo go przecież nie ma. to ten nieistotny błąd.
    Mam Win 8.1 64 Bit na SSD i z niego tylko korzystałem.

A z tym wcześniej to chodzi o to że taki sam układ Hardware był w poprzedniej obudowie. Sowtware też się przecież nie zmienił.

Wychodzi mi tylko zainstalować nowy system;/
  • #5 14297112
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Convoy napisał:

Włączam komputer->Okno ładowania BIOS->/

Następny coś wymyślił. Jakie okno Kolego? Okno? Bios w oknie ładujesz? Naprawdę?

Uruchom jakiś system live i zawartość okna zarządzania dyskami (MS) lub wynik fdisk -l (linux) dla wszystkich dysków.

Dodano po 1 [minuty]:

Jakie wybory Windowsa? Masz więcej niż 1 system? Jaka konfiguracja i co do wyboru? Manager rozruchu Windows czy może jakiś grub?

A próbowałeś naprawy systemu z płyty instalacyjnej systemu?

Masz oryginalny legalny system, czy przeróbkę? OEM? BOX?
  • #6 14297453
    Radovic
    Poziom 17  
    Ocena: 33
    @diseasekowalski Ty coś piłeś? W poprzednim poście dałeś popis 'jak wygrać konkurs czytania bez zrozumienia' - a teraz już przypieczętowałeś zwycięstwo. Gratuluje.

Moderowany przez ANUBIS:

3.1.9. Zabronione jest rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.

• REKLAMA
  • #7 14298152
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Radovic napisał:
    @diseasekowalski Ty coś piłeś? W poprzednim poście dałeś popis 'jak wygrać konkurs czytania bez zrozumienia' - a teraz już przypieczętowałeś zwycięstwo. Gratuluje.

Nie mów, że Ty też widzisz okna biosu podczas startu komputera? ;-)
    Dla mnie takie wyrażenia podchodzą pod szkodę, jeśli nie społeczną, to dla mnie szczególną. Jeszcze się do takich głupot przyzwyczaję i co wtedy będzie?

Pamiętam jak do mojego klienta (który posiadał wtedy pierwszego sandy bridge - nowość) przyjechał bratanek, który się bardzo dobrze zna na komputerach i od razu wychwycił, że:
    1. Interfejs dysku twardego jest źle skonfigurowany (czytaj - nie ma oddzielnej partycji na gry, w które klient nie gra)
    2. Nie ma wogóle karty graficznej i klient został tym samym oszukany - karta była zintegrowana na płycie, a klienta nie było sensu naciągać na dodatkową grafikę, której nie wykorzysta
    3. Nie ma okna wyboru systemu przy starcie - system był tylko jeden

Z tego okna, z kolegami "z IT", śmieliśmy się i płakaliśmy przynajmniej 2 dni.

Ale w sumie, może masz rację. Niech pomagają fachowcy od okien biosu w tym temacie. Może oni się dogadają z autorem tematu.

Czytanie bez zrozumienia to jedno, ale brak umiejętności przekazania informacji to drugie.
    Mi się nie chce zgadywać i dopasowywać swojej wiedzy do krzywego opisu.
    Konsultacje dla niby-wiedzących powinne być płatne.
  • #8 14298943
    Convoy
    Poziom 9  
    Diseasekowalski mam wrażenie że bardzo dobrze wiesz o co chodzi ale i tak się czepiasz. Rozumiem o co Ci chodzi.

Dobra to nie okno. To jak się nazywa ten ekran wyboru wejścia do BIOSu lub wyboru dysku bootowania.

Ale w sumie mniejsza o to. Poradziłem sobie. Nowy system postawiłem i działa.
    Pozostał mi jeden problem, mianowicie.
    Jak już wiadomo mam 2 dyski twarde. używam obu.
    Na SSD mam system-po to go kupiłem.
    Na HDD też był system,ale sformatowałem partycje bo po co mi drugi na wolniejszym dysku.
    Po tym sformatowanym systemie zostało jedno.
    Podczas włączania komputera wyskakuje mi wybór systemu operacyjnego.
    Jak lub gdzie znaleźć informację na temat tego sformatowanego systemu i ją usunąć aby automatycznie wybierał się ten z SSD.
  • #9 14299072
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Convoy napisał:
    Diseasekowalski mam wrażenie że bardzo dobrze wiesz o co chodzi ale i tak się czepiasz. Rozumiem o co Ci chodzi.

Tak. Dobrze, że rozumiesz.

Cytat:
    Podczas włączania komputera wyskakuje mi wybór systemu operacyjnego.
    Jak lub gdzie znaleźć informację na temat tego sformatowanego systemu i ją usunąć aby automatycznie wybierał się ten z SSD.

Po wpisaniu w google: jak usunąć wybór systemu do uruchomienia windows 8, masz np takie wyniki:

http://www.postter.pl/wszystko/systemy-operac...s-8/wybr-systemu-do-uruchomienia-w-windows-8/
  • #10 14299348
    Convoy
    Poziom 9  
    Nie pomogło.
    Myślę że to przez to, że pod SATA1 mam podpięty HDD,a SSD pod SATA2.
    Skanuje tylko HDD, wykrywa 0 systemów i na tym koniec.

Co gorsze SSD nie startuje sam ani gdy jest podpięty do SATA1, gdy HDD do SATA2.
    Wyskakuje"reboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key".
    Startuje jedynie jak jest podpięty do SATA2 a HDD do SATA1.
    Co może być przyczyną?

Teraz sie zdażyło tak, że nie mogę wejść do BIOSU. Po prostu klawiatura nie działa. Jest pod USB ale zawsze działała.
    Zobaczyłem że trzeba wtedy odłączyć HDD włączyć, wyłączyć kompa i podpiąć HDD i wtedy już działa.
  • REKLAMA
  • #11 14300198
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Cuda niewidy panie.
    Skoro podczas instalacji ssd był jako drugi dysk, to system zainstalował managera rozruchu na pierwszym. Na drugim nie.
    Wrzuć managera rozruchu na ssd podpiętego jako pierwszy. Najlepiej odepnij wtedy hdd.

Podaj szczegóły dotyczące typów partycji na sdd i hdd, guid/mbr.
  • #12 14300371
    Convoy
    Poziom 9  
    diseasekowalski napisał:
    Wrzuć managera rozruchu na ssd podpiętego jako pierwszy

Nie wystartuje mi jak podłącze SSD jako pierwszy.
  • #13 14300687
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    I tyle masz do powiedzenia?

Cytat:
    Podaj szczegóły dotyczące typów partycji na sdd i hdd, guid/mbr.

- to już za dużo wysiłku?

No to ja się z tematu wypisuje. Pa.
  • #14 14300711
    Convoy
    Poziom 9  
    Na obu jest MBR
  • #15 15279324
    obi69
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Odnośnie pierwszego posta Convoy'a - taki sam problem miałem jak przechodziłem na SSD. (ps. dla mnie jest wszystko jasno opisane w tym poście, a to co teraz piszę, piszę dla innych osób nie obeznanych w IT, które spotka ten sam problem)
    Rozwiązałem ten problem Boot'owalną płytą DVD, którą utworzyłem wcześniej z systemu działającego na HDD (warto taką płytkę zawsze mieć, ->Panel sterowania->Kopia zapasowa->Tworzenie dysku naprawy systemu).
    System, który uruchomił się z tej płyty wykrył problem z Windowsem7 i po zatwierdzeniu "Napraw" to też zrobił. Po ponownym uruchomieniu lapka Win7 szybko powstał z SSD.

Z innych informacji:
    - na SSD sklonowałem w kolejności partycję: System, Recovery i na koniec C: na ile starczyło miejsca.
    - później aktywowałem te partycje w "Zarządzanie dyskami".
    - jak Windows7 zaczął ruszać z SSD wtedy nadałem odpowiednie litery partycjom tym na SSD i HDD.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z uruchomieniem systemu Windows z dysku SSD Goodram C3 120GB, mimo że BIOS go wykrywa. Po wyborze urządzenia startowego pojawia się komunikat o konieczności wyboru odpowiedniego urządzenia rozruchowego. HDD działa poprawnie, ale SSD nie uruchamia systemu. Użytkownik nie dokonywał zmian w sprzęcie ani oprogramowaniu. Po wymianie dysków i próbie różnych konfiguracji SATA, problem nadal występuje. Użytkownik rozważa reinstalację systemu, a także usunięcie pozostałości po starym systemie na HDD, które powodują wybór systemu przy starcie. Inni użytkownicy sugerują sprawdzenie kabli SATA, naprawę systemu z płyty instalacyjnej oraz instalację menedżera rozruchu na SSD.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA